samodzielna wymiana sworzeń przedni górny i tylny górny
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

atom1
Moderator

samodzielna wymiana sworzeń przedni górny i tylny górny

przez atom1 » 2006-04-21, 00:44

jako ze mam dostep do warsztatu czesto przy Hani dlubie sam, i chcialbym sie teraz z wami podzielic co i jak latwo mozna zrobic, i przy tym zaoszczedzic troche grosza np na paliwko

wiem ze mozecie miec problem z dwoma rzeczami- prasa i sciagacz do koncowek/sworzni

wiec do wymiany sworznia gornego potrzebne sa nam:
1 sworzen gorny - gmb kosztuje 60 zeta
2 podnosnik i jakies podkladki pod kola coby auto nie zjechalo
3 i teraz klucze: do kol, i reszta to najlepiej na treszczotce z dlugimi przedluzkami klucze numer- 10 i 17

no i do dziela, podnosimy autko, zdejmujemy kolo, na sworzniu jest taki maly dekielek na 2 srubki 10, odkrecamy go, potem zdejmujemy zawleczke z gwintu sworznia, odkrecamy z niego nakretke. i tutaj jest juz problem- trzeba skombinowac sciagacz, zalozyc no i krecic az sworzen wyskoczy.Jak sworzen wyskoczy, trzeba otworzyc maske, i okrecic 2 nakretki na klucz 17, potem ladnie odejdzie nam ten gorny smieszny wahaczyk. I tutaj znowu problem poniewaz jest on spiety taka blacha, ta blache trzeba srubokretem i mlotkiem !! az odskoczy z tego gwintu- siedzi dosc mocno totez nie zalowac sily :rotfl: jak juz wyleci to wyjmujemy blaszke i mamy w raczce gorny wahacz. Teraz troche meczarni poniewaz musimy zdjąc ze starego sworznia taka sprezyne z drutu ktora trzyma gumke sworznia, i jeszcze zdejmujemy seger ktory trzyma nam sworzen na swoim miejscu. Idzmy dalej.. albo jedziemy?? tutaj juz potrzebna jest nam prasa- szukamy odpowiednich tulejek zeby to nam ladnie wyszlo, wyciskamy i...juz! teraz mozna skladac;) bierzemy nowy sworzen i mozemy miec niespodzianke- albo nie bedzie nam chcial wejsc (to dobrze i trzeba prasowac) albo bedzie wpadal w ta dziure w wahaczu. Jezeli wpada no to nie pozostaje nam nic innego jak mlotek i napierdzielac w rant coby sie troche zbil:) teraz juz sworzen bedzie wchodzil ciasno :D.. no i znowu prasa, odpowiednie tulejki i wciskamy go na miejsce. Jezeli latal i boicie sie po mlotkowaniu ze wypadnie mozna go jeszcze przyspawac z deczka :>.Potem trzeba pamietac zeby zalozyc seger na sworzen coby sie nie wypadl:) Moze tez wystapic problem z ta gumowa oslona ze nie chce wejsc na swoje miesce, musimy poszuac takiej tulei zeby wchodzila guma w nia i bylo troszeczke luzu, bo jak bedzie za ciasna to zetnie z gumy ten rant, potem ladnie to w imadelko i sciskamy. teraz mamy juz gotowy zestaw i mozemy montowac:) Pamietajmy o zalozeniu tej felernej blachy, dobrym skreceniu i na koncu zalozeniu zawleczki na sworzen;))...

wymiana tulei gornego wahacza:

co nam potrzeba??
1. tuleje wahacza - sztuka 35 zl
2. klucz do kol i podnosnik oraz cos pod kola
3. dlugie przedluzki treszczotka i klucz nasadowy 14

no wiec zdejmujemy kolo, odkrecamy srube przy tulejce, ciezko moze isc, mi sie jedna urwala i bylo grzanie palnikiem oraz ciecie diaksem.. ale miejmy nadzieje ze pojdzie:) potem odkrecamy 2 srubki przy tym calym cukierku i juz! wyjmujemy- znowu prasa, wyciagamy stara, wprasowywujemy nowa (tutaj jezeli nie ma prasy mozemy posluzyc sie dobrym mocnym imadlem, wiadomo ze prasa bedzie szybciej) i teraz caly dynks polega na zalozeniu. Otoz przykrecamy najpierw cukierek, dokrecamy go (2 sruby klucz 14 i mega dluga przedluzka), potem wkladamy srube do tuleji, skrecamy troszke lecz nie dokrecamy!! TERAZ NAJWAZNIEJSZE tuleje skrecamy mocno na opuszczonym podnosniku!! lub tak jak ja to robilem, mianowicie podstawialem drugi podnosnik pod tarcze i podnosilem caly wahacz mocno do gory, tak jakby to bylo jakby auto stalo swobodnie na kolach i dopiero wtedy dokrecamy na sile ta srube!! i opuszczamy podnosnik spod tarczy.Wielu ludzi tego nie robi a potem zdziwko ze tulejki szybko padaja..to bardzo wazne !!

milej pracy :P mam nadzieje ze te wypociny komus sie przydadza, napisane spartansko, sparatnskie metody ale mozna zaoszczedzic pare groszy i chociaz samemu wyjac a zaniesc do warsztatu zeby tylko wcisneli tuleje i sworzen a potem zamontowac:)
Ostatnio edytowano 2006-04-21, 11:22 przez atom1, łącznie edytowano 1 raz
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-04-21, 00:58

moja propozycja niech MF to wrzuci do folderu zrób to sam czy jak to tam było :D
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-21, 10:54

co do przedniego gornego sworznia to przy gniezdzie w zwrotnicy jest miejsce do uderzania mlotkiem. takie nadlewy materialu splaszczone, w tym celu z jednej strony przykladamy ciezszy mlotek aby dotykal gniazda a z drugiej stukamy czesto i w miare silno. po pewnym czasie wyskoczy nam sworzen z gniazda w zwrotnicy.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2006-04-22, 19:35

jak dla mnie GIT...
niech sie ktos wypowie dla pewnosci czy taka wymiana jest OK (sam nie wymienialem wec nie wiem) jak mi to powierdzicie to moge smialo wrzucic na stronie do "porady" :)
tegy tupy artykuly sa BARDZO pomocne !

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-04-22, 21:49

Super artykuł. Tylko ta prasa jest potrzebna:/
Ale wielkie gratki dla twórcy

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-04-22, 21:54

sajder napisał(a):Super artykuł. Tylko ta prasa jest potrzebna:/

Bez żadnego problemu można sobie poradzić mając do dyspozycji tylko imadło.
:O

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2006-04-22, 22:08

stary... prosze o wiecej takich artykul z takimi opisami i takimi fotami.. a dostaneisz tytul "CRXowego instruktora napraw" :D hehe

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-04-22, 23:59

Iron man napisał(a):sajder napisał/a:

no niebardzo z imadlem podejdziesz do wszystkiego, ale skoro dla ciebie nie jest to zaden problem to moze faktycznie tak jest.., pozatym musialbys miec 2 osoby jedna musialaby idealnie ustawic a druga w tym czasie krecic imadlem- czasem osob nie ma, pozatym imadlo nie ma takiej sily jak prasa, ale od biedy mozna sobie poradzic.. ja mialem dostep wiec nie musialem sie meczyc;)
nie zdazylem zrobic zdjec ze skladania bo czas mnie gonil ale jezeli wam sie podoba to niedlugo zdam relacje z wymiany duzych cukierkow jak tylko sie do mnie przysla:)

ps. aha :p jeszcze musicie mi zwiekszyc pojemnosc skrzynki na zdjecia:p bo sie szybko zapcha;))
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-04-23, 00:04

atom1 napisał(a):
ps. aha :p jeszcze musicie mi zwiekszyc pojemnosc skrzynki na zdjecia:p bo sie szybko zapcha;))

fotki wstawiaj przez http://imageshack.us/ o wiele prostsza sprawa

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-23, 02:01

opis jest ok z tym ze sciagacza nie trzeba do przedniego wachacza (oczywiscie jesli ktos nie posiada) tylko jak pisalem 2 mlotki.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-04-23, 09:03

atom1 napisał(a):
Iron man napisał(a):sajder napisał/a:

no niebardzo z imadlem podejdziesz do wszystkiego, ale skoro dla ciebie nie jest to zaden problem to moze faktycznie tak jest.., pozatym musialbys miec 2 osoby jedna musialaby idealnie ustawic a druga w tym czasie krecic imadlem- czasem osob nie ma, pozatym imadlo nie ma takiej sily jak prasa, ale od biedy mozna sobie poradzic.. ja mialem dostep wiec nie musialem sie meczyc;)
nie zdazylem zrobic zdjec ze skladania bo czas mnie gonil ale jezeli wam sie podoba to niedlugo zdam relacje z wymiany duzych cukierkow jak tylko sie do mnie przysla:)

Robiłem to wiele razy imadłem i nie sprawia większych trudności :)
:O

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-04-23, 10:26

no wiec mozna sobie poradzic bez sciagacza i bez prasy- czyli juz calkiem prosto i spokojnie mozna robic w domowych warunkach:)

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2006-04-23, 10:34

oki.. TEXT HAS BEEN APROVED :)
bede robic dzialy 2nd gena (pewnie dzisiaj wieczorem cos dodam) to odrazu do menu dorzuce to, pozniej opracuje i wrzuce calosc :)

tomek
Forumowicz

przez tomek » 2006-04-23, 21:10

Jeżeli chodzi o wymianę gornego wahacza , to prościej/ moim zdaniem /jest odkrecić dwie śruby laczące wahacz z tulejami.Mamy wtedy wahacz w dwóch częściach i łatwo go wyjmiemy .

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-23, 21:28

nie szczegolnie prosciej, gdyz mozesz miec zapieczone tuleje na srubie badz nakretki, oczywiscie to tez jest sposob i mozna go uwzglednic przy demontazu.
---------------

Następna strona