Silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Tede
Forumowicz

Silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach.

przez Tede » 2006-03-18, 16:52

Witam wszystkich :)

Pojawił mi się taki problemik,otóż silnik nie chce palić na wszystkie gary.
Pomyślałem że wymienie takie elementy eksploatacyjne jak świece,kable wysokiego napięcia,kopułkę aparatu zapłonowego oraz palec rozdzielacza.Niestety nie pomogło:(Silnik jakby dostał lepszego kopa ale niestety dalej przerywa.
Opisze objawy:
Po odpaleniu silnika chodzi rownomiernie kilka sekund potem już zaczynają sie problemy i zaczyna szarpać i nie palić na wszystkie cylindry.Po rozgrzaniu(około minuty) problem znika.Po pewnej chwili automatycznie sie przełącza na gaz i zaczyna przerywac ale o wiele gorzej,chodzi na poczatku na 2 gary potem 3 i jak sie rozgrzeje to na 4.Ale podczas jazdy przy rozgrzanym silniku zdarza sie ze zacznie szarpać podczas przyspieszania,na benzynie tak samo ale duzo mniej,prawie nie odczuwalne.
Byłen na stacji diagnostycznej sprawdzić spalanie mieszanki i wyszło że jest w normie na LPG(podczas pomiaru silnik pracował na obrotach jałowych ale co jakiś czas było słychac w wydechu że jednak za rowno nie pracuje a pomiar wyszedl ok.
Na benzynie pokazało jakby nie spalał za bardzo mieszanki,poziom dopuszczalny był troszke zawyzony.(ale moze przez to ze wyciety mam katalizator)
Pomyslałem ze to może byc od sondy lambda(czasem wyskakuje mi błąd nr1 jak jade na lpg jednostajnym tepem),ale nie wiem jakie są objawy jej uszkodzenia.Gdyby była uszkodzona to raczej samochód powinien i tak palić na wszystkie gary.
To jest moj pierwszy problem z samochodem od kiedy go posiadam,rok temu miałem cos takiego ze przerywało mi podczas przyspieszania i wyskakiwał mi błąd 16 ale samo przeszło po 2ch tygodniach.
Czy to może być aparat zapłonowy?A moze coś zalewa mi świece?
Czy ktos spotkał się z podobnym problemem?

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-03-18, 21:00

spróbuj osuszyć gniazda świec jakimś kompresorem powietrza. u mnie tak było po myciu silnika i osuszenie tych gniazd pomogło. generalnie jest tak że gaz jest bardziej czuły na wszystkie niedomogi na iskrze. na benzynie jeszcze może być ok a na gazie już będzie przerywał.

mahos
Forumowicz

przez mahos » 2006-03-18, 22:26

Gaz mogl wypalic zawory...(gniazda)
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2006-03-19, 21:33

Gniazda świec są ok.
Czy to możliwe żeby sie wypaliły gniazda zaworów?
Mieszanka powietrze/gaz jest prawidłowa to chyba nie powinno być takich problemów.
Jutro sprawdze ciśnienie w cylindrach czy coś przepuszcza i bede wiedział czy ta przyczyna jest od słabego cisnienia w komorze spalania.
Moze regulacja zaworów by pomogła?Juz bardzo długo nie była przeprowadzona.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-19, 22:29

wsadz jeszcze jeden komplet swiec i sprawdz.

pozycz od kogos sprawny aparat zaplonowy.

sprawdz czy przerywanie pojawia sie na konkretnych cylindrach czy na wszystkich chaotycznie.

kamilos wyobrazasz sobie ze przy rozgrzanym silniku woda nie wyparuje z gniazd swiec zapl.?? bo ja nie. gdyby nie mogl odpalic woda moglaby zalegac.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-03-19, 22:56

Miałem podobne objawy w skodzie i na gazie również były wieksze szarpania,ale to przerywanie to moim zdaniem "prąd", jesli nie cewka zapłonowa (kopnięta lubi zmieniac właściwości po nagrzaniu) to aparat,moze ma juz luzy,najlepiej jakbys dorwał sprawny i sprawdził.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-03-19, 23:10

kamilos wyobrazasz sobie ze przy rozgrzanym silniku woda nie wyparuje z gniazd swiec zapl.?? bo ja nie. gdyby nie mogl odpalic woda moglaby zalegac.

nie wyobrażam tylko piszę na podstawie własnych problemów z tym tematem :) u mnie po wyjeciu fajek wokoło świec była woda. osuszyłem gniazda, wykręciłem świece, wkręciłem spowrotem i jak ręką odjął :)

ps. nie tweirdzę jednak że tak jest u Tede'go.

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2006-03-19, 23:45

Czy cewka się mieści w aparacie zapłonowym?Bo nigdzie jej nie widziałem.
Czy ktoś ma moze sprawny aparat zapłonowy?Chętnie bym pozyczył na chwilke w celu sprawdzenia,ewentualnie kupię jesli jednak przyczyna jest od tego.
Kupiłbym z allegro ale jesli się okaze ze to nie to,musiłbym sprzedawać ponownie.

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-03-20, 00:23

Szczerze mówiąc nie wiem co Ci poradzic,bo że to jest "prąd" to 90%,ale który element to trudno powiedziec,kable,świece,aparat i poszczególne jego części z osobna,jesli wiekszość wymieniłeś to drogą eliminacji dojdziesz do końca.Ciśnienie na cylindrach rozumiem ze masz dobre.
Koniecznie powiedz co było przyczyną jak juz dojdziesz :)

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2006-03-20, 20:49

Właśnie byłem w serwisie i zmierzyłem ciśnienie w cylindrach.
Oto wyniki:
Numery cylindrów mierzone od prawej do lewej stojąc na przeciw silnika.
1-cyl.12,9
2-cyl.11,8
3-cyl.12,8
4-cyl.11,0
Z wykresu widac że pomiar na tacho wydrukował się od podziałki ponizej zera w odległości 0,5 więc do tych wyników chyba trzeba dodać po 0,5.
Napewno mam zawory do wyregulowania bo już klekocza wiec moze dlatego sa takie różnice pomiedzy cylindrami.
Czy te wyniki są zadowalające jak na silnik D16Z5?
Po tym badaniu wiem ze przyczyna tkwi w aparacie zapłonowym,świece palec i kable stopniowo dodawałem i zadnych roznic nie odczułem.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-03-20, 21:45

wg mnie cisnienie masz bardzo dobre!! mimo tych 2 atm roznicy miedzy 1 a 4, 1cyl to jak z fabryki..

az dziw ze po tylu latach jeszcze tak trzyma :ok:
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

gesiu
Forumowicz

przez gesiu » 2006-03-21, 00:14

atom1 napisał(a):wg mnie cisnienie masz bardzo dobre!! mimo tych 2 atm roznicy miedzy 1 a 4, 1cyl to jak z fabryki..

az dziw ze po tylu latach jeszcze tak trzyma :ok:

no walsnie jak to jest??? ja slyszalem ze roznicy ma niebyc wiecej niz 0,5???

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-21, 01:22

w manualu wszystko jest napisane.
fabryka ma 13,5 atm a roznica nie powinna byc wieksza niz 2 atm.

nierownomierne cisnienie mowi ze albo uszczelka przepuszcza albo zawory

trzebabylo jeszcze zrobic probe olejowa i wtedy zmierzyc.

wiedzialbys czy to pierscionki czy inne rzeczy

wg mnie 11 to jest juz silnik to remontu

ale tak jak wyzej proba olejowa i moze wtedy zawory i uszczelka pod glowica.

spala ci olej?
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-03-21, 01:30

Kurde jeden pisze ze SUPER jak z fabryki a inny ze do remontu juz (4 cyliner ma 11) i weź tu człowieku nie zgłupiej :)

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2006-03-22, 22:52

Przy spokojnej jeździe to pomiedzy wymianami wyszedłby około litr.(leje full syntetyk 10w60)
Przy agresywnej jezdzie to juz ile wcisne tyle spali,ale chyba to normalka.
Jak sie robi próbe olejową?
Moze i faktycznie uszczelka bo znajomy mówił ze podczas odpalenia moze być dobrze a jak juz pochodzi z 3 sekundy to moze płyn chłodniczy zalewac świece,a gdy sie juz rozgrzeje silnik to woda szybko odparowuje i juz przerywanie moze ustawać.Sporo mi go ubywa ale chłodnica mi cieknie i nie wiem czy naprawde tyle wycieka czy tez wina uszczelki.

Następna strona