planowanie kola zamachowego za czy przeciw?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Dycha
Forumowicz

planowanie kola zamachowego za czy przeciw?

przez Dycha » 2006-02-22, 01:53

Takie pytanko czy sie oplaca czy nie, na wiosne szykuje mi sie wymiana sprzegla i zastanawiam sie czy nie splanowc kola , porposilbym o ewe. sugestie kogos kto tak zrobil, lub inne bo niewiem czy sie oplaca czy nie, pod kazdym wzgledem.
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-02-22, 02:09

Lekkie koło zamachowe to gadżet, który pozwala na szybsze wkręcanie się układu korbowodo-tłokowego na obroty, co zatem zwiększa jego elastyczność, przyspieszenie wzrasta! Ale druga strona medalu jest taka że prędkość maxymalna spadnie i każde minimalne ujęcie nogi z gazu będzie powodowało gwałtowną reakcję silnika. Czyli fajnie na mieście a gorzej na trasie. Kolejno rozpatrując jak splanują ci to w zakładzie gdzie nie wyważą odrazu koła to możesz w szybkim tempie rozwalic silnik popęka bo przy wysokich obrotach będzie tłukło. Jeżeli się uprzesz to dajesz koło do wyważenia i owszem zrobią ci to ale hmmm najlepiej jakby odrazu wzięli i wyważyli cały układ korbowy, więc musisz rozebrać odrazu silnik. Jeżeli chcesz to zrobić profesjonalnie to tak by należało.
Jak masz kilka groszy to możesz poprostu ściągnąć lekkie koło ze stanów i to będzie dobre rozwiązanie.

Wybór to już twoja sprawa. BTW Crx to nie maluszek ;)
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-02-22, 11:08

nie planuje tego seryjnego kola tylko zamow sobie z usa pozadne. to nie maluch tylko Honda ;)

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-02-22, 12:54

rudzinski napisał(a):nie planuje tego seryjnego kola tylko zamow sobie z usa pozadne. to nie maluch tylko Honda ;)

piwo dla tego pana.
ma racje nie ma co planowac. zplanuja ci maks 20% i nie bedziesz prawie widzial roznicy
seryjne kolo zamachowe wazy kolo 8kg,
tak z usa 3.5kg wiec wtedy jest roznica.
co do predkosci maks to sa to bardzo minimalne roznice ja tam nie zwuwarzylem.
ale jesli chodiz o elastycznasc to przykladowo jak ruszysz na 1jedynce spokojnie i dowpiero wcisniesz gaz to o 5000 mieli kola do odcinki.
to samo z chamowaniem jest ze szybciej schodzi z obrotow.
moim zdaniem kolo seryjne jest poto zeby bylo seryjne wiec nie ryzykuj.
TAJPAR in da haus

Tviti
Forumowicz

przez Tviti » 2006-02-22, 13:20

jaki koszt takiego kola zeby je przycignac z USA?? wie ktos moze??

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-02-22, 13:50

kolo 800zl
TAJPAR in da haus

ZiG HRC
Forumowicz

Re: Oplaca sie slpanowac kolo zamachowe?

przez ZiG HRC » 2006-02-22, 14:14

Dycha napisał(a):Takie pytanko czy sie oplaca czy nie, na wiosne szykuje mi sie wymiana sprzegla i zastanawiam sie czy nie splanowc kola , porposilbym o ewe. sugestie kogos kto tak zrobil, lub inne bo niewiem czy sie oplaca czy nie, pod kazdym wzgledem.

Wy tu od razu o odchudzaniu zamachu, a moze kolega mial na mysli planowanie powiechrzni ciernej pod nowe sprzeglo :) Robi sie takie rzeczy jak mocno jest zrezane ...

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-02-22, 14:50

ZiG HRC napisał(a):
Dycha napisał(a):Takie pytanko czy sie oplaca czy nie, na wiosne szykuje mi sie wymiana sprzegla i zastanawiam sie czy nie splanowc kola , porposilbym o ewe. sugestie kogos kto tak zrobil, lub inne bo niewiem czy sie oplaca czy nie, pod kazdym wzgledem.

Wy tu od razu o odchudzaniu zamachu, a moze kolega mial na mysli planowanie powiechrzni ciernej pod nowe sprzeglo :) Robi sie takie rzeczy jak mocno jest zrezane ...

Obawiam sie że dobrze zostało to zrozumiane...
owszem zdaża się że koło na powierzchni ciernej jest troche zjeżdżone ale chyba nie do stopnia gdzie trzeba je planować.

A jeszcze dopisze że Pan Radzikowski z Warszawy za 800 robi sprzęgła- spieki z wyważeniem + jakieś tam pierdoły i myśle że fajniej by było zmienic za te 800 spieka niz inwestowac tylko w koło... Chociaz jakby zrobić spieka + lekkie koło to by była bajka :D
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-02-22, 15:19

Pewnie macie racje. Tak czy siak autor tematu napisal nieco dwuznacznie i niech teraz sam sie wypowie o jaki zabieg mu dokladnie chodzi i co by chcial uzyskac ;)

lelo
Forumowicz

przez lelo » 2006-02-22, 19:47

rolek napisał(a):Obawiam sie że dobrze zostało to zrozumiane...
owszem zdaża się że koło na powierzchni ciernej jest troche zjeżdżone ale chyba nie do stopnia gdzie trzeba je planować.

A mi się wydaje że kolega ma na myśli planowanie koła na powierzchni ciernej, bo Ceerka jest autkiem bardziej robionym pod szybkę jazdę niż pod auto rodzinne i dlatego dlatego w porównaniu do golfa ma nity mocujące okładzinę do tarczy stalowe a nie aluminiowe, a wiadomo co się dzieje z kołem zamachowym jeżeli spalimy sprzęgło(okładziny na tarczy sprzęgłowej), w Ceerce o koło zamachowe zaczynają trzeć nity stalowe a w golfie nity aluminiowe, a stal o stal wiadomo jakie robi spustoszenie w porównaniu alu o stal (z tym golfem to tylko takie porównanie, więc bez obrazy posiadacze vw).

Pozdrawiam, Lelo

PS. Mam lżejsze koło zamachowe i moge je polecić ze względu nato że autko wkręca się na obroty jak motor, ale niestety traci na V-max.

Pozdro
"Ilość napisanych postów, nie świadczy o wiedzy piszącego."

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-02-22, 22:32

Pełno ludzi twierdzi że przy lekkim kole spada max prędkość. Na jakiej podstawie????????

Kiedyś w innym samochodzie wcale tego nie zauważyłem.

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-02-23, 01:00

Juz wyjasniam chodizlo mi wlasnie o samo planowanie kola , zeby mial lepsze przyspieszenie , a przy okazji dowiedzialem sie co nieco o planowaniu pod sprzeglo :D Teraz to juz niewiem bo Walter pisze ze V-max nie spada, ale fakt CRX to nie maluch :D I dlatego sie troche boje niby to zrobia ci co sie zajmuja, ale zeby cos pozniej nie kleklo bo kredytu to ja brac nie bede :D

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2006-02-23, 01:13

ja tez tego nie zauwazylem, a mam lekkie kolo od roku, jedyna roznica jest ze bardzij reaguje na gaz i powiedzmy trzeba ruszac z troszke wiekszych obrotow
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-02-23, 01:21

Polecam zrobić trasę taką pożądną to zobaczysz o co chodzi z V-max
To nie jest tak że auto ci pojedzie 180 a do tej pory szło 210, poprostu delikatny ruch nogą spowoduje gwałtowny spadek prędkości. Siła odśrodkowa jest dużo mniejsza i nie jest w stanie utrzymać obrotów przez dłuższy okres tak jak w przypadku ciężkiego koła.

P.S. Mówiłem że chodziło o odelżenie koła przez planowanie!!! ;)
PZDR!!!

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-02-23, 01:23

Rozumiem juz wsio, wiem chyba jednak pozostane przy seri, dzieki za pomoc :D

Następna strona