hamulce: klocki, tarcze,
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

hamulce: klocki, tarcze,

przez w1c10 » 2006-02-03, 16:49

Witam.
Mam problem z doborem tarcz i klockow do mojego auta. Chodzi o ED9 tarcze/klocki na tył i przód. Auto będzie używane do KJSów i nie chce żeby mi hamulce "spuchły" przy ostrym i częstym hamowaniu, ale nie chce tez zapłacic 500 zl za jedną tarcze :> Teraz pytanie czy na KJSach takie tarcze zdążą spuchnac. Pruby na KJSach są krótkie a prędkości ponizej 100 km/h, tyle ze hamuje sie czesto.
Dostałem oferte z jednej firmy i wyglada to tak:
Tarcze EBC standardowe:
P- 142 zl brutto / szt.
T - 89 zl brutto / szt.
Klocki EBC standardowe:
P - 100 zl
T - 63 zł
Klocki EBC GREEN STUFF
P - 242 zl
T - 161 zl

Tarcze brembo moge miec za
P - 104 zł
T - 92,5 zł
Klocki Ferrodo
P - 80 zł
T -76 zl

Teraz sie zastanawiam czy jest sens dokładac do tych zwykłych EBC i je brac czy nie ? Wszędzie gdzie czytałem to ludzie chwala EBC ale nie wiem czy to chodzi o zwykłe tarcze EBC czy te jakies tuningowe, te tuningowe (nacinane, nawiercane, ocynkowane) na przód EBC kosztują 310 zl, a to juz duzo za duzo. Wiec jak brac EBC to te zwykłe tarcze.
Moze cos zakombinowac i dac na przod lepsze tarcze, a na tył gorsze ? Jednak zalezy mi tez żeby ręczny był jak brzytwa i nawet na suchym asfalcie blokował koła.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-03, 18:04

Na początek to nie tarcze puchną, ale płyn się gotuje i stąd bierze się efekt "ciastowatego pedału hamulca", EBC, opinie są skrajnie różne na forach, od "very cacy" aż po "bleeee".
Jeśli mogę doradzić, to na początek wymiana płynu hamulcowego, na np. Motul RBF 600, potem jeśli kaski wystarczy to można pójść w kierunku "ala profi" i przewody w stalowym oplocie np. Goodridge. następnie jakieś ( duży wybór ) dobre tarcze. Jeśli kaski mniej to dobre tarcze a przewody standardowe. Tyle tylko tak sobie myslę że standardowe tarcze będą ok, a lepiej kupić porządne klocki i dobry płyn hamulcowy, a super by było gdyby jeszcze zostało na przewody. Taki zestaw powinien dobrze sprawdzić się na KJS-ach.
Same tarcze niewiele tu pomogą i raczej skłaniałbym się w kierunku, tarcze standard, płyn Motul, przewody Goodridge, dobre klocki .

Tyle ja mogę powiedzieć, mam nadzieję że pomogłem a nie zagmatwałem.

Pozdrawiam

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-02-03, 18:18

Osobiscie nie jestem rajdowcem :< ale tarcze brembo dlamnie sa lipne wbrew opini wszystkich tutaj to moje przykre doswiadczenie..... na brembo i ferredo to ponoc dobry zestaw do klockow nie moge nc zazucic bdb sie sprawuja ale tarcze sie byt szybko przegrzewaja a kajach jak natrafisz na kropke wody poleca.. tak jak umnie :< 2 razy 2 rozne komplety
VTec RuLeS

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 18:19

Płyn pewnie wymienie, tylko ile tego płynu sie tam miesci ? Przewodów nie bede ruszal, chociaz z ciekawosci gdzie mozna takie kupic i za ile ? Wymienilbym plyn i tarcze, klocki na EBC. Czy tak bedzie dobrze ? Tak piszesz dobre tarcze, a przewody stadnardowe itp. Mozna troche konkretniej co to sa dobre tarcze, ktore i za ile ? Czte EBC to sa dobre tarcze ? Czy chodzi ci o cos drozszego ? Jestem w stanie wymienic tarcze, klocki i plyn, jezeli te tarcze/klocki beda w podobnej cenie jak EBC.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-03, 18:45

ok, to jeszcze raz
- płyn Motul RBF 600
- klocki - tu musisz poczytać o charakterystyce danego typu, wszystko zależy jak często hamujesz, jaka masa jest do wyhamowania, odcinki kręte czy więcej prostych
- tarcze - standardowe ( chociaż słyszałem opinie też że nacinane na tor, nawiercane do sportowej jazdy na codzień ) albo nawiercane
- przewody Goodridge - wpisz w google i troszkę się wyświetli miejsc gdzie można je kupić, np. w Wa-wce można je dorobić na konkretny wymiar.

Co do tarcz to poczytaj trochę na Streetracing-u i forum Subaru, tam też znajdziesz sporo dobrego info na temat klocków.
Rozwiązaniem może też być montaż większych tarcz, tzn maksymalnych do danej felgi.

Pewnie znowu namąciłem ;) ale liczą się intencje :ok:

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-02-03, 19:03

JEzeli chodzi tobie o tanie dobre chowanie i tarce na dlugo to nie nawiercane ale nie nacinane..sa lepsze ale szybcij ida sie p........

masz kilka ciekwaych artykulow oo klockach i tarczach

brembo
ebc
tar ox
ferodo
brembo ferodo

to powinna byc dobra lekturka na wieczor....... mozesz jeszcze znalezdz pelno tego na internecie...
VTec RuLeS

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 19:05

Tom i Jerry napisał(a):ok, to jeszcze raz
- płyn Motul RBF 600
- klocki - tu musisz poczytać o charakterystyce danego typu, wszystko zależy jak często hamujesz, jaka masa jest do wyhamowania, odcinki kręte czy więcej prostych
- tarcze - standardowe ( chociaż słyszałem opinie też że nacinane na tor, nawiercane do sportowej jazdy na codzień ) albo nawiercane
- przewody Goodridge - wpisz w google i troszkę się wyświetli miejsc gdzie można je kupić, np. w Wa-wce można je dorobić na konkretny wymiar.

Co do tarcz to poczytaj trochę na Streetracing-u i forum Subaru, tam też znajdziesz sporo dobrego info na temat klocków.
Rozwiązaniem może też być montaż większych tarcz, tzn maksymalnych do danej felgi.

Pewnie znowu namąciłem ;) ale liczą się intencje :ok:

Płyn Motul znalazlem po 50 zl za 0,5 l, nie wiem ile sie miesci w calym ukladzie, jak nie duzo to wymieniam na taki plyn :) Jaka masa auta to wiadomo, piszemy o Hondzie CRX waga okolo 900 kg a moze i ponizej 900 kg bedzie, a KJS to właśnie częste hamowanie, odcinki kręte mniej prostych. To narazie jestem nastawiony na tarcze i klocki EBC + motul, powinno byc dobrze. Przewodów jednak nie bede wymieniac za drogie to. Nie bede sie tez bawic w wymiane tarcz na wieksze. Z tego co wiem to juz na seryjnych hamulcach crx dobrze hamuje, wiec chyba z tymi lepszymi(mam nadzieje) tarczami EBC powinno byc dobrze :)
NA forum Streetracing tez juz czytałem to co znalazlem, ale tam pisali o tarczach EBC + klocki EBC green, ktore sa drogie i tez nie wiadomo czy pisali o zwyklych tarczach ebc czy tych lepszych :>

hondacrx napisał(a):JEzeli chodzi tobie o tanie dobre chowanie i tarce na dlugo to nie nawiercane ale nie nacinane..sa lepsze ale szybcij ida sie p........

masz kilka ciekwaych artykulow oo klockach i tarczach

brembo
ebc
tar ox
ferodo
brembo ferodo

to powinna byc dobra lekturka na wieczor....... mozesz jeszcze znalezdz pelno tego na internecie...

Chodzi raczej o dobre hamowanie, ale nie musi byc na długo bo auto raczej bedzie malo km robilo. Jednak jak juz bedzie jezdzilo to ostro.
Artykuly fajne, nie starczyly na dlugo, wiekszosc juz czytalem :D hehe Tam w tych artykulach wszystko jest super, ja potrzebuje opini ludzi ktorzy sprawdzili je w praktyce :) Biorac te najtansze tarcze i klocki EBC + 1 litr plyny Motul wydaje prawie połowe ceny jaka dałem za ceerke :D Tak, ze to juz jest przesada :>

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-02-03, 19:22

znasz kogos kto bral udzial w rajdach????? mam kolesia w nowym golfie na rajdach.... tarcze rajd 2 i juz ich niema........ toja decyzja
VTec RuLeS

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-03, 19:23

EBC Turbo Grove wg. opini wielu ludzi średnie są, wolałbym już tańsze Zimmermany

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 19:36

hondacrx, Troszke nie rozumiem co chcesz przez to powiedziec :>

Tom i Jerry, Te EBC turbo maja pewnie kosmiczna cene to odpadaja. A odnosnie Zimmermanow dostałem taka oferte:
"nawiercane Zimmermann Sport przod 500,- komplet
tylnych brak w ofercie"
Wiec rozumiem, ze komplet to sa dwie sztuki wiec wychodzi 250 zl za tarcze, drozej niz EBC standardowe, ale taniej niz EBC tuningowe.
Trudna decyzja :>

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-03, 19:39

ja płaciłem za Zimmermany nawiercane 430 zł/ kpl, na tył są ale tylko gładkie ( inne być nie mogą ). Co do klocków to Pagid, Mintex, EBC .........

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-02-03, 19:40

chodzi mi oto ze jezeli chesz kupic dobre hamulce wiedz ze lepiej hamuja ale nie sa wcale bardziej wytrzymale!!! Zapytaj sie kazdego kolege po fachu ktury mierze udzial w rajdach...
mozesz kupic sobie super tarcze dzieki kturym wychamujesz o 2 metry lepiej ale beda zmieniane i tak czesto zreszta odpuszczam sobie temat...takie pytanko powinies zadac na stronie gdzie siedza rajdowcy....oni napewno by ci cos poradzili sensowniej
VTec RuLeS

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 19:50

Tom i Jerry napisał(a):ja płaciłem za Zimmermany nawiercane 430 zł/ kpl, na tył są ale tylko gładkie ( inne być nie mogą ). Co do klocków to Pagid, Mintex, EBC .........

Zimmerman na przod moge miec za 500 zl jak juz pisalem do tego klocki EBC przod i tyl, tylko od tego co bede kupywal te Zimmermany to on nie ma wcale ich na tyl. Tak, ze czy moge na przodzie miec Zimmerman sport, a z tylu tarcze EBC standardowe ? Moze nie ma snsu kombinowac z Zimmermanami i wziasc te zwykle tansze EBC.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-03, 20:03

Te czy tamte, to są tarcze które pozwolą Ci na troszkę zabawy w KJS-y, budżet jakim dysponujesz (wg. tego co piszesz) nie pozwala na nic sensowniejszego. Tak więc nie kłopocz się, weź tańsze Zimmermany na cały samochód i ciesz się dobrą zabawą. Porządne rzeczy to StopTech, Tarox, Wilwood, Brembo .............. ale te zestawy kosztują często tyle co dobrze utrzymane ED9.

Nic tu więcej nie wymyślimy.

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2006-02-03, 20:18

EBC TG są do dupy. Bardzo szybko się ścierają - to jest ich największym mankamentem. Zapalić, ich jeszcze nie zapaliłem, ale nie są takie rewelacyjne jak wszyscy opowiadają. Do tego klocki EBC zielone, które lecą jakby były z płyty paździerzowej... :blee: Brembo to już jest wogóle maskra... Po trzech przejazdach na ćwiarę i ostrym hamowaniu paliło się z nich aż miło... :cry:

Nie ma się co oszukiwać - większe tarcze i wielotłoczkowe zaciski. Wtedy bedzie efekt o jakim każdy marzy ;)
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

Następna strona