żeliwo 4-2-1 vs chinol 4-2-1

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-11-19, 01:13

Ale co Wy wszyscy z tą mocą? Mocy i niutów nie da ale poprawi ich dostępność na wykresie, co ogólnie poprawi wyniki - choćby nawet sprint do setki. Samochód może mieć nawet 200 koni ale jeśli będą dostępne tylko w bardzo wąskim zakresie to objedzie go auto słabsze, które ma mniej koni ale dostępnych w szerszym zakresie. Przecież nie jeździcie cały czas w okolicy 6 - 8k rpm, pomyślcie trochę :p

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2012-11-19, 02:17

Poczytaj dokładnie o co pyta kolega przemeku,bo chyba nie zrozumiałes tematu.Jeżeli uważasz, że po zmianie samego kolektora coś Ci przybędzie, to gratuluje .
Jedyna zmiana jaka zaistnieje w takim aucie, to wygląd pod maską i nic pozatym się nie zmieni.
Góral napisał(a): ale poprawi ich dostępność na wykresie, co ogólnie poprawi wyniki - choćby nawet sprint do setki

Tych wyników też nie poprawi (wymiana kolektora) trzeba pójść dalej i poświęcić sporą kasę .

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-11-19, 06:22

Vincent, sorry ale piszesz bzdury.

Prosty test: miałem seryjną solkę i kolega objeżdżał mnie a3 tdi z programem na 138 koni. Zmieniłem kolektor na 'ebajowe' 4-2-1 i już za każdym razem ja byłem z przodu. Odczuwalna była spora poprawa dolnych partii obrotów.
Później wywaliłem kata i zamiast niego dałem hi flow cat + zimny dolot ze zderzaka i audi już było 2 długości na ćwiartkę za mną. Reszta wydechu dalej była seryjna. Uważam że wymiana kolektora coś da, a jeszcze więcej jak resztę wydechu zmienimy na przelot.
Do D16 do NA 2cale, do kompresora lub soft turbo 2,25 a do jakiegoś większego doładowania 2,5 ;)

Co do pękania kolektorów i szurania nimi - są różne. Mój kupiłem używany na allegro za 200zł i wisiał na takiej samej wysokości jak oem żeliwo i nic nie pękło przez 2 lata używania. Wszystkie spawy ok. Jedyne co było nie tak to puszczała uszczelka na początku między górą a portkami bo była 1 flansza krzywa i musiałem oddać do splanowania. Do dzisiaj zresztą jeźdżą u mnie flansze tego od kolektora i trochę rurek tylko zmodyfikowane na 4-1 kamikaze ;)

tsj
Forumowicz

przez tsj » 2012-11-19, 09:13

pangałuszka napisał(a):Tak, jak poprzednicy. SAM kolektor praktycznie nie da mocy. A odnośnie trwałości chinoli - poprzedni właściciel latał, kubawyrwał, ja latam i wcale go nie oszczędzam i jeszcze nic nie popękało, nie trzeba było nic naginać i przycinać.

robraf napisał(a):roznice jstem w stanie odczuc od 2,5-4k rpm zupelnie inaczej.. lepiej ciagnie niz na zeliwie

Różnice poczujesz jak wsadzisz dobry dolot, a oprócz kolektora pójdziesz dalej i zamiast kata wjedziesz strumienicą i przelotem. I wtedy będzie Ci się lepiej zbierać od dołu. Ale turbo to nie będzie, ani nawet 20 koni. :rotfl:

Strumienica to największe gówno jakie można wsadzić do wydechu.
Zacznijmy od tego że Oem nie wiem jak D seria ale b ma mega zwężkę na kolektorze i już po samej jej przerobieniu czuć duża różnicę.
Na naprawdę dobrym kolektorze i wydechu (nie spawany przez Pana Mietka w stodole) idzie ugrać (14-25 HP) zależnie o innych modów w silniku

przemeku
Forumowicz

przez przemeku » 2012-11-19, 09:43

tsj napisał(a):Zacznijmy od tego że Oem nie wiem jak D seria ale b ma mega zwężkę na kolektorze i już po samej jej przerobieniu czuć duża różnicę.

no właśnie to chyba jest główne pytanie o średnicę:
chinole mają 2 cale na wyjściu, a ori żeliwo ma jakieś 40-42mm.....
Edek wraca do żywych.....

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2012-11-19, 09:59

To teraz inaczej na dolocie i przelocie reks z5 ma okolo 140km i najwiekszy wklad w to ma uklad wydechowy, po samym kolektorze nic kompletnie nie czulem jak i moi koledzy, dopiero odetkanie wydechu cos dalo. Wiec 15km mamy a i to jest srednio wyczowalne wiec sam kolektor hmm moze 5km ?
Obrazek

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2012-11-19, 10:32

Ja w b16a2 wsadziłem 4.2.1 i wyciełem kata ze 160hp zrobiło sie 175 potwierdzone wykresem lecz potem musiałem ja wystroic bo spadł mi niut.. w B seri już tak jest (podobno) gdybym założył 4.1 to wzrusł by mi niut a mocy by przybyło może z 5km
Reanimacja starego ED9
http://pl.youtube.com/watch?v=ILJU89__-cw .... www.ms-auto.pl <<<wulkanizacja polerowanie sprzatanie aut lakiernictwo blacharstwo mechanika

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-11-19, 11:39

Vincent napisał(a):Poczytaj dokładnie o co pyta kolega przemeku,bo chyba nie zrozumiałes tematu.Jeżeli uważasz, że po zmianie samego kolektora coś Ci przybędzie, to gratuluje .
Jedyna zmiana jaka zaistnieje w takim aucie, to wygląd pod maską i nic pozatym się nie zmieni.
Góral napisał(a): ale poprawi ich dostępność na wykresie, co ogólnie poprawi wyniki - choćby nawet sprint do setki

Tych wyników też nie poprawi (wymiana kolektora) trzeba pójść dalej i poświęcić sporą kasę .

A jesteś w stanie mi to kolego udowodnić? :) Bo ja napisałem tylko że jeździłem z trzema różnymi kolektorami na tym samym setapie i na jebajowym była duża różnica na plus - stąd taki wniosek. Więc jak już chcesz mi pisać, że czegoś nie zrozumiałem to uzasadnij to w jakiś sposób a nie pisz rzeczy, których nie możesz udowodnić, tak samo jak ja swojej opinii ;)

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2012-11-19, 21:51

Nie muszę nic Ci udowadniać.Siądż i spokojnie zastanów się co daje Ci wymiana kawałka rurki przed katem i seryjnymi tłumikami.I jak masz pojęcie o mechanice silników spalinowych ,to sam udzielisz sobie odpowiedzi.

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-11-19, 22:21

Vincent napisał(a):Nie muszę nic Ci udowadniać.Siądż i spokojnie zastanów się co daje Ci wymiana kawałka rurki przed katem i seryjnymi tłumikami.I jak masz pojęcie o mechanice silników spalinowych ,to sam udzielisz sobie odpowiedzi.

:rotfl2:

Aha, czyli uważasz, że im dalej od silnika tym wydech odgrywa ważniejszą rolę? Czyli kolektor nic nie daje ale za to przelotowy tłumik końcowy doda dużo mocy? :rotfl2: OK, ja kończę dyskusję w takim wypadku :) Poczytaj sobie o chociaż czymś takim jak podciśnienie w wydechu a potem się zastanów czemu w jebajowym kolektorze 4-2-1 rura idąca od czwartego cylindra jest najdłuższa i jaki ma to wpływ na działanie całego układu wydechowego :)

Oczywiście, że nie musisz mi nic udowadniać ale jeżeli już podejmujesz dyskusję i podważasz jakieś argumenty to przedstaw jakieś kontrargumenty :D

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-11-19, 22:26

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-11-19, 22:37

Fajny artykuł, fajnie by było kiedyś tak to ogarniać :ok:

A tutaj jeszcze na poparcie tezy wątek, który gdzieś kiedyś widziałem i nie mogłem go znaleźć - wykres poniżej przedstawia D15B7 przed i po kolektorze 4-2-1:

http://www.civicklub.pl/forum/showthrea ... ektor-EBAY

Obrazek

Jeszcze jakieś pytania? ;)

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-11-19, 22:37

było D16A9 bez kata, wsadziłem kolektor - różnica wyczuwalna na +, takie mity że to nic nie daje to możecie sobie schować bo 3/4 z tego forum na tym jeździ i jest to jeden z podstawowych modów, oczywiście że cały kompletny układ wydechowy jest ważny ale tak na prawdę najważniejszy jest w nim dobry kolektor! jeżeli chodzi o D-Serie to właśnie musi to być 4-2-1 na którym są największe przyrosty, naczytałem się o tym bardzo dużo na amerykańskich forach, ludzie testowali całą masę kolektorów w tym typowe yebayowe i zawsze 4-2-1 wychodziło na plus, 4-1 do D serii dawał trochę więcej w zakresie 7-8k RPM ale za to spisywał się gorzej od 4-2-1 na całym dolnym i średnim zakresie obrotów, nawet w jakimś temacie ogłosili że taki yebayowy kolektor to najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o cena/przyrosty więc posty typu że taki kolektor nic nie zmienia wynikają chyba tylko z czyjejś głupoty i samozaparcia

:rotfl:
Ostatnio edytowano 2012-11-19, 22:58 przez rogalike, łącznie edytowano 1 raz
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-11-19, 22:51

No dlatego ja podałem przykład z Audi - odczuwalne że ten kolektor coś daje było po wynikach wyścigów ;)

rogalike, dobrze piszesz dlatego u siebie przy kompresorze mam 4-1 żeby poprawić górę a osłabić dół ;)

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-11-19, 23:02

sebas napisał(a):rogalike, dobrze piszesz dlatego u siebie przy kompresorze mam 4-1 żeby poprawić górę a osłabić dół ;)

Daj większe kółko, popraw to i to :D

Poprzednia strona   Następna strona