Sportowe wałki D16Z5/A9/A8 GMS STAGE 1 2 3
Chcesz sprzedac jakies graty do CRXa ???<br>
Tematy sa kasowane po 60 dniach nieaktywnosci !

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-11-01, 23:54

Chętnych na wałki to my mamy nawet bez tego forum, bo osoba która je robi nie ogranicza się tylko do hondy, ale robi wałki praktycznie do wszystkich silników, nie tylko ostre, ale także m.in je regeneruje, także na brak roboty czy klientów nie narzeka - to po pierwsze

Po drugie - już raz pisałem dlaczego wykresy są mega zgubne itp itd nie chce mi się dalej tego drążyć, jeżeli ktoś tylko pod wpływem wstawionego wykresu innego auta kupi taki wałek to w przeważającej ilości przypadków myślę, że będzie chciał mieć coś podobnego ... a co będzie jak wyjdzie gorzej?

Uściślę może jedną podstawową kwestię, bo już z różnymi klientami mieliśmy do czynienia. Nie ma czegoś takiego jak zwrot kasy z powodu niezadowolenia z uzyskanych mniejszych osiągów niż zamierzone (lub wymarzone - to dobre słowo :)). Cena jak jest podana, jest to cena za wykonanie usługi przerobienia odpowiedniej ilości krzywek w kwestii ich większego wzniosu i wydłużeniu/skróceniu czasów otwarcia zaworów. Odpowiadamy tylko i wyłącznie za poprawnie wykonany wałek (wałki) - to czy jest po przeróbce prosty, a krzywki mają odpowiedni wznios i czas. Każdy wałek przed wysłaniem jest mierzony, a czasem nawet sprawdzany na wozie o ile jest taka możliwość. W geście klienta jest natomiast skorzystanie z naszych rad i instrukcji co do użytkowania wałków, ponadto a przede wszystkim odpowiednie ustawienie regulowanych kółek rozrządu (czasu współotwarcia zaworów) oraz wystrojenia komputera lub zakup np ecumastera i jego dalsze strojenie.

Ponadto, wałki robione metodą GMS są na rynku już ładnych parę lat, wystarczy wpisać w google magiczne hasło i wykresy zawsze jakieś tam się pojawią w różnych projektach (np tu http://img20.imageshack.us/img20/4161/qowax2lo9.jpg) tylko pytanie, czy coś one takie mało konkretne wniosły do tematu? Wątpie....

Projekt stage 2a prowadzę osobiście i jeżeli będzie taka możliwość (w tym m.in kasa na testy, hamownie itp) to takie wykresy może i będą - ale po zimie tak jak pisałem.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-11-02, 09:28

wiadomo ze pytanie o wykresy na ostrych wałkach jest totalnie z dupy , ale przydały by się parametry takich wałków aby można było je z czymkolwiek porównać , czasy otwarcia , wzniosy itp

przemeku
Forumowicz

przez przemeku » 2012-11-02, 10:13

przema72 napisał(a):wiadomo ze pytanie o wykresy na ostrych wałkach jest totalnie z dupy , ale przydały by się parametry takich wałków aby można było je z czymkolwiek porównać , czasy otwarcia , wzniosy itp

pamiętaj, że "zwykły śmiertelnik" chce wiedzieć ile mniej więcej sie może spodziewać po wydaniu kaski na wałki, robociznę , strojenie itp.
Zgadzam się, że nie można zagwarantować na 100% ile bedzie KM i Nm, ale jakieś średnie - przybliżone wartości dla zdrowego silnika z jakimiś modami wg mnie powinno dać sie okreslić na podstawie innych aut, które wcześniej były modzone.
Z drugiej strony dla mnie ciekawe też jest jak się pozmieniają same krzywe przebiegu momentu i mocy przy konkretnych obrotach, a nie tylko wartości maksymalne.

Tak samo jest z montażem suszarki: tuner wie i mówi klientowi, że na takim zestawie można się spodziewać tyle i tyle, na innym zestawie mniej lub więcej, a ile wyjdzie to już zycie pokaże.
Edek wraca do żywych.....

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-11-02, 12:23

przemeku napisał(a):przybliżone wartości dla zdrowego silnika z jakimiś modami wg mnie powinno dać sie okreslić na podstawie innych aut, które wcześniej były modzone.

dla jakiego znów zdrowego silnika ? przeciez włozenie takich wałków do seryjnego silnika mija sie kompletnie z celem

przemeku napisał(a):pamiętaj, że "zwykły śmiertelnik"

a czy zwykly smiertelnik nie potrafi tego zrozumiec ze wałki to tylko 1/10 modyfikacji i nieda sie okreslic ile koni dodają , zaden producent nie przedstawia wykresów po wałkach tak jest za granica i tak jest tez tutaj w PL
natomiast powinny byc okreslone czasy otwarcia i wzniosy na tej podstawie mozna okreslac chociazby na ile doprezyc silnik , jak zmieni sie krzywa momentu , ile wałek moze dac przyrostów

przemeku napisał(a):Tak samo jest z montażem suszarki: tuner wie i mówi klientowi, że na takim zestawie można się spodziewać tyle i tyle, na innym zestawie mniej lub więcej, a ile wyjdzie to już zycie pokaże.

tuner wie , tak samo tuner wkladajacy te walki bedzie wiedzial bo zna caly setup , natomiast producent sprezarek podaje ze starczaja one na np zakres od 200 do 400KM, tak samo jest z walkami u jednego bedzie to 140koni a u innego 180koni

Wojtuuus
Forumowicz

Samochód: EE9

przez Wojtuuus » 2012-11-02, 14:23

Jeśli mogę wtrącić kilka słów, bo miałem silnik d16z2 z wałkiem stage 1 od gms to żeby dojść do jakiś konkretnych mocy trzeba spełnić kilka kryteriów, nawet wałek stage 1 da dużo mocy i nm, generalnie przesunie się cały wykres, samochód będzie ciut lepiej jechał w dolnym zakresie (ale nieznacznie), zaś góra to co innego - przynajmniej w d16z2. Jest jedno ale, d-serii bez mocniejszych sprężynek zaworowych, talerzyków nie zakręcisz wyżej niż 8 tys. obr. (można, ale to wiadomo czym grozi, d-seria ma kiepskie r/s ratio).

Dochodząc do konkluzji, żeby dobrze przygotować auto do takich wałków trzeba zrobić remont generalny, najlepiej na oem częściach, obrobić profesjonalnie głowicę, do wałka należy dać regulowane kółko rozrządu, zrobić wydech, zmodyfikować dolot, oczywiście strojenie jest podstawą (strojenie raczej na obd1)

U mnie przy tego typu modyfikacjach wyszło z sohc'a 153 KM, czyli 150 KM realnej mocy.

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-11-02, 16:04

przygotowałem krótkie porównanie:
Obrazek
co do czasów otwarcia to może kiedyś jak będę miał czas to pomierzę, niemniej jednak należy pamiętać że będą one różne zależnie od zastosowanych luzów zaworowych.

tak jak pisze Wojtuuus nawet przy stage 1 należałoby użyć regulowanych kółek i nie zaszkodziłoby strojenie - wtedy efekt na pewno będzie konkretny.

jeszcze jedna sprawa - przychodzą do nas różne wałki do obróbki - 90% wałków z d16z5/a9/a8 nie trzymało wartości seryjnych, zdarzały się nawet takie gdzie ssanie wynosiło 5.4.... także w wielu przypadkach sama regeneracja do seryjnej krzywki da już jakąś różnicę na plus :) niemniej jednak podstawą użycia wałków jest dosyć konkretny zamysł co chce się osiągnąć w danym silniku i przy danych modyfikacjach.

temat rzeka.

skydrive@o2.pl
Forumowicz

przez skydrive@o2.pl » 2012-11-05, 22:44

SPRZEDAM STAGE 3 Z KOŁAMI REG

SORY ZE NA WASZYM TEMACIE PISZE ALE CUDOWNIE ZABLOKOWALI DODAWANIE NOWYCH TEMATÓW;/
Car Rally Xtreme

Poprzednia strona