*** P R O E X *** Tłumiki ze stali nierdzewnej i inne ***
Chcesz sprzedac jakies graty do CRXa ???<br>
Tematy sa kasowane po 60 dniach nieaktywnosci !

Robs
Forumowicz

przez Robs » 2012-08-04, 09:10

Saiti napisał(a): TIG służy do zalewania materiałów. My spawamy MIG, bo jest to spaw stali konstrukcyjnej. A o ile dobrze nam to wychodzi - kup od nas nie wiem, 40-60-100 tłumików (damy Ci zniżkę przy takim zakupie), rozetnij każdy z nich aby zobaczyć jak wygląda blacha po drugiej stronie. KAŻDY TŁUMIK BĘDZIE POSIADAŁ OD ŚRODKA ŚLADY, ŻE Z DRUGIEJ STRONY BYŁ SPAWANY (delikatne "przebarwienia) I ŻADEN NIE BĘDZIE OD ŚRODKA MIAŁ PRZETOPU :) A nasza blacha ma 1,5 mm grubości :)

Tyle w temacie ;) Hejterom i konkurencji radzimy nie łapać się tanich sztuczek ;)

Nikt tu nie hejtuje samych tłumików, poza ripostą na bzdury jakie tutaj są wypisywane. Może tłumiki są bardzo dobre pod kątem tłumienia etc,nie wiem,nie mam,może sobie kiedyś kupię,to się dowiem.Ale stwierdzenie że są z najwyższej półki po czym pokazanie na zdjęciach tych glutów zamiast spawów a do tego wciskanie bredni na temat wyższości mig nad tig nie może przejść bez echa. Są tu ludzie którzy mają doświadczenie w tej materii (sam spawam zawodowo) którzy pękli ze śmiechu jak to czytali.
Jeśli chodzi o spawy i waszą wiedzę na ten temat to :dupa: :dupa: :dupa:
Po za tym tłumiki prezentują się ok,i cena atrakcyjna :ok:
Performance ... second

Saiti
Forumowicz

przez Saiti » 2012-08-04, 14:51

Okej, przedstawiam sprawę tak: są 3 główne argumenty, dla których nie spawamy TIG:
1. Czas - nie chodzi o to, że "czas to pieniądz", tylko nie mamy kilku zamówień dziennie. Na naszym profilu FB http://www.facebook.com/proex.exhaust wrzuciliśmy ostatnio zdjęcie małej palety. Dziennie robimy jakieś 1,5-2,5 raza więcej niż widać. Wyobraźcie sobie, że praktycznie jedna osoba miałaby kłaść wszelkie spawy TIG :)
2. Optymalizacja pracy. W sumie odnosi się do powyższego. Gdy spawanie jest wnętrze tłumika (wzmocnienia, przegrody etc) to nawet nie ma jak rozsądnie podejść TIG. MIG od razu zostawia ślad gdy wynajdzie masę. TIGiem popalilibyśmy wszystko w środku (a dwoma maszynami na raz nie będziemy spawać ;)
3. Sorry, ale wytrzymałość takiego spawu to jest kolejna kwestia. TIG to jest, hmm, w dominiemaniu metalowy klej, a MIG to już wszyscy wiemy ;)

Nie jesteśmy jedyną firmą na rynku ;) Więc wolny wybór - zdjęcia są prawdziwe i tak wygląda tłumik który zamawiacie. Wykonujemy identyczny. Dawno już wyszliśmy z tego, aby klientów "nagabywać" na nasze produkty. Rynek sam się rozwija i zaczynamy działać na poleceniach. Nawet na samym CKPL fajnie poczytać w niektórych tematach gdzie ludzie piszą: widziałem u ***** tłumik PROEX, zajebiście, też muszę kupić. Więc jednak chyba coś w tych tłumikach siedzi ;] Z mojej kadencji mija już 4. rok z PROEX, nie było żadnych "wysraństw" w Hondach, że coś rdzewieje (no, poza jednym Panem, który miał nasze 2 tłumiki i oba przerdzewiały mu po 2,3 dniach :), ale to już inna kwestia ;) ), ludzie mają po 4 lata tłumik w autach - cały czas pracują cicho, nie wypalają się. A coraz częściej inni biorą sprzęt ode mnie, podpierając się na wcześniejszych opiniach, gdyż ich aktualne tłumiki INNYCH RENOMOWANYCH FIRM się wypalają. Bez żadnej ujmy dla innych producentów - wygłuszacz nie jest nieśmiertelny. W sumie już sam nie wiem co chciałem przekazać :D Czas pokaże, kto ma rację ;] Sęk siedzi w tym, że niezadowolonych klientów NIE MAM - poza jednym ostatnio - kupił dwa zestawy tłumików przelotowych, był niezadowolony, że jest za CICHO, odsprzedaliśmy dalej jego tłumik środkowy, serwując mu mniejszy.
Obrazek

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-08-04, 21:05

Zgadzam się w 100 % z Robsem!
I przepraszam Saiti z całą tą chorą historie ze spawami , Pozdro !
zamykamy temat spawów !!!

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2012-08-05, 21:58

Tłumiki fakt są ładne ale nie są idealne. Może zaproponujcie klientowi, który chce idealnych spawów szlif w cenie 30 zł i sprawa się rozwiąże. Przecież wygląd tych tłumików to wasza renoma ! KLIENT KUPUJE OCZAMI co potwierdza się w komentach na tym forum.

PROEX - KIM JESTEŚMY?

Grupę PROEX tworzy kilka osób , które będąc pasjonatami tuningu mechanicznego tworzą niepowtarzalne projekty zawansowanych technologicznie układów wydechowych. Stosowanie wysokojakościowych materiałów , doświadczenie oraz precyzja pozwalają na tworzenie nietypowych ale bardzo skutecznych rozwiązań. Nasze produkty są wykonywane ręcznie i według spawdzonych rozwiązań.

Jesteśmy z siebie dumni, że dzięki naszemu doświadczeniu oraz zapleczu produkcyjnemu możemy zaspokoić prawie wszystkie wymagania naszych klientów. Celem unikatowości naszych produktów opracowaliśmy i wdrożyliśmy do produkcji wiele rozwiązań oraz udogodnień, dzięki którym nasi klienci doceniają produkty PROEX.

Daleko nam do pełnej mechanizacji, nasze wyroby od pierwszego cięcia blachy powstają bezpośrednio spod rąk osób z grupy PROEX. Pasja i zaangażowanie daje nam czerpać z tego przyjemność i satysfakcję, która przechodzi do klienta wraz z zakupionym u nas produktem. Dzięki temu konsumenci oraz my sami jednogłośnie stwierdzamy, że produkty PROEX to coś więcej, niż oczekujemy sami.

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-08-06, 01:29

Snyka, z tą ceną chcesz pięknych spawów??? Ludzie nie przesadzajcie... będziecie ten tłumik podziwiać na półce w salonie czy będzie zupełnie niewidoczny i upier... jak nie wiem pod autem? Po tygodniu już nawet się świecił nie będzie tylko zrobi się szary :P

Saiti
Forumowicz

przez Saiti » 2012-08-06, 13:39

sebas napisał(a):Snyka, z tą ceną chcesz pięknych spawów??? Ludzie nie przesadzajcie... będziecie ten tłumik podziwiać na półce w salonie czy będzie zupełnie niewidoczny i upier... jak nie wiem pod autem? Po tygodniu już nawet się świecił nie będzie tylko zrobi się szary :P

Niby to jedno, ale każdy chciałby wypuszczać produkt praktycznie idealny. Tylko naprawdę mamy problem z tym, aby znaleźć chwilę wolnego czasu przy produkcji, którą poświęcimy na dodatkowe szlify. Na razie idziemy w optymalizację pracy, gdyż popyt na produkt wzrasta bardzo szybko (nie przesadzając w odniesieniu do poprzedniego roku: w marcu 2011 sprzedaliśmy 41% tego, co sprzedało się w marcu tego roku - a skład osobowy nadal jest taki sam). Więc jedyne na co moglibyśmy się zgodzić, to chyba wyłącznie krótki instruktaż jak takowy spaw oszlifować ;)

Muszę się pochwalić: złapałem osę/pszczołę do kubka, w którym była Cola, przykryłem talerzem - polecam, niezapomniane doznania dźwiękowe! :D
Obrazek

Robs
Forumowicz

przez Robs » 2012-08-06, 15:10

Saiti napisał(a): Więc jedyne na co moglibyśmy się zgodzić, to chyba wyłącznie krótki instruktaż jak takowy spaw oszlifować ;)

Spawów się nie szlifuje ;)
Nie macie w okolicy ogarniętego spawacza? Poustawiał by parametry maszyny i pokazał,jak się poprawnie wykonuje taki spaw.
To jedyne czego brakuje tym tłumikom. :ok:
Performance ... second

Saiti
Forumowicz

przez Saiti » 2012-08-06, 15:15

Robs napisał(a):Spawów się nie szlifuje ;)
Nie macie w okolicy ogarniętego spawacza? Poustawiał by parametry maszyny i pokazał,jak się poprawnie wykonuje taki spaw.
To jedyne czego brakuje tym tłumikom. :ok:

Dlaczego się nie szlifuje? :) Kilka osób tak robiło i nie ma przedmuchów ;)

Co do "ustawień" maszyny - nigdy nie ustawisz maszyny tak, aby spaw nie był widoczny :P Aktualnie w użyciu mamy troszkę inny drut, poprzedni "słabo się rozlewał". Cały czas się rozwijamy :) Robs - jeśli ogarniasz w temacie, chętnie posłucham rad na PW :) My też uczymy się od innych przecież ;) Dzięki i pozdrawiam :)
Obrazek

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2012-08-06, 17:32

Lubię konstruktywną krytykę :) zawsze coś dobrego się rodzi w głowach po takiej burzy umysłow ! :D

wodzus
Forumowicz

przez wodzus » 2012-08-06, 21:47

to może ode mnie dwa słowa

ponieważ zmieniłem auto i zgłosiłem się do proexa po kolejne tłumiki zaproponowali mi że jeśli dostaną z powrotem środkowy który był zrobiony z nierdzewki (tłumaczyli to wyrywkowa kontrolą wyrobu celem ewentualnego poprawienia w przyszłości technologii produkcji jak i ewentualnych zmian materiałowych) wykonają dla mnie tłumik końcowy i środkowy z konkretnym rabatem dodatkowo dostanę fotki w powiększeniu (końcówka to ich oem look 76mm) z produkcji końcowego i pozwolenie na zamieszczenie ich w necie
dwa pierwsze są od razu po spawaniu
Obrazek
Obrazek

te dwa są w czasie pasywacji

Obrazek
Obrazek

te dwa po pasywacji

Obrazek
Obrazek

te dwa po wstępnej polerce
Obrazek
Obrazek

Podsumowując pokazane fotki - widać na nich że spaw je porządny i jak na robotę w pełni ręczną jest położony równo. Przyjrzałem się tłumikowi jak do mnie dotarł i podobnie jak końcowe z alu (tez taki miałem w poprzednim autku, wytrzymał tyle samo co ten środkowy i podejrzewam że pojeździ co najmniej drugie tyle) spawają je w czterech ruchach po 90st każde "przyłożenie" - czyli dokładnie tak samo jak producenci zamienników typu polmostrów, izawit, ferroz czy edex. Środkowe to typowo jechanie punktowe i to dość dużym prądem bo porządnie rozlane. Jeśli Saiti pisał że dodatkowo zmieniają drut to przy całym zaangażowaniu, rewelacyjnych cenach i dobrej jakości wyrobu wróżę im świetlaną przyszłość
a tak wygląda tłumik środkowy po 32,5tys przebiegu od Proexa - szczelny, cały czas porządnie tłumiący, brak oznak zużycia - normalne dla inoxa przebarwienia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 2012-08-06, 22:46 przez wodzus, łącznie edytowano 1 raz
fele BORBET
zawias BILSTEIN B6 + POLSPRING
heble EBC
wydech PROEX
dolot SIĘ ROBI
audio- a po co jak fajnie mruczy

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-08-06, 22:05

wodzus, popraw post bo fotek nie widać

Saiti
Forumowicz

przez Saiti » 2012-08-07, 00:39

wodzus, primo - tamta sprawa przedawniona, mieliśmy problemy z wyrywającymi się denkami (blacha jest dość twarda i dostawała ogromne obciążenia przy takim zawijaniu) - to pewnie wiesz, bo od tego zaczęliśmy rozmowę ;) Problem oczywiście już bardzo dawno zażegnany. Mieliśmy też do Ciebie prośbę, aby fotki, które dostałeś (i w dodatku umieściłeś w tym temacie...) obrobisz nam ładnie graficznie. Była mała prośba, aby zdjęć do sieci nie wrzucać, jednak postąpiłeś wedle własnej drogi - w tej sytuacji akurat chyba trafnie ;) I tak samo technologie produkcyjne - nie rozpowszechniamy ich gdzie popadnie, o to też Cię prosimy ;) Ten post akurat bym jednak zostawił, bardzo słusznie przedstawia kontrargumeny na argumenty innych ;) Nie mogłem Ci wysłać niestety PW nie wiedzieć czemu.

Tak jak wspomniałem wcześniej - mamy wielu klientów, którzy potrafią docenić całokształt naszej pracy i chodzą za nami z obroną, jak widać powyżej ;)

[size=9][ Dodano: 2012-08-07, 15:39 ]
[fade]Mamy coraz więcej zapytań dotyczących tłumików końcowych poprzecznych z nierdzewki. Aktualnie wdrożenie takiego tłumika kosztuje nasz, hmm, dość sporo jednorazowo, stąd wychodząc na przeciw Waszym potrzebom chciałbym zorganizować małe zamówienie grupowe? Pytanie tylko, czy będą chętni :)

A więc, podmiotem zamówienia grupowego jest:
[center]
Tłumik PROEX końcowy poprzeczny ze stali nierdzewnej wysoce polerowanej OEM LOOK.
Wymiary puszki: 600mm x 220 mm x 120 mm
Końcówka pojedyncza OEM LOOK.[/center]

Potrzebujemy jednorazowego zamówienia na conajmniej 5 tłumików (czas realizacji około 1 do 2 tygodni - nie dłużej).
Przy ilości chętnych od 5 do 10 osób cena tłumika to 370 zł + 20 zł wysyłka.
Przy ilości chętnych powyżej 10 osób cena tłumika to 350 zł + 20 zł wysyłka.

Sami z siebie tłumiki wprowadzimy w okolicach października, wtedy cena będzie oscylowała w wysokości około 440 zł. Gdy "wypali zamówienie grupowe" - stała cena nie przekroczy 370 zł za tłumik - wyłącznie dla HONDA-CRX.INFO.
[/fade][/size]

forum/viewtopic.php?p=546586#546586 - zapraszam do zamówienia grupowego ;)
Obrazek

Poprzednia strona