[BR] Tylne wahacze regulowane - camber kit
Chcesz sprzedac jakies graty do CRXa ???<br>
Tematy sa kasowane po 60 dniach nieaktywnosci !

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2012-02-15, 18:40

Ja tam się nie wściekam; wpadłem na to, bo moje nowe felgi 16 są bardzo blisko tylnych rantów i już 1 oponę sobie przyciąłem.
Nie chciałem kupować camberków z allegro za 240 zł, o których opinie są kiepskie, mają niewymienne tulejki i podobno się rozkręcają.
Nie twierdzę też, że mój pomysł wypali, ale sprawdzę go mam nadzieję jak najszybciej. Tak samo wahacze za 400 zł nie są konkurencją bo to jak by porównywać malucha z mercedesem.
Sądzę, że znalazłem dla siebie dobre rozwiązanie, a jeśli uda się tym wejść w lukę w rynku to tylko lepiej.

Założyłem dziś wahacze. Fotki poniżej. Jak by ktoś chciał to mogę zrobić większe wycięcie np. 2 cm, tak, aby był jeszcze większy negatyw, bo trochę luzu jeszcze jest, choć uważam, że to co na fotach w zupełności powinno wystarczyć - bo przy glebie, odpowiedniej feldze + być może dystans na pewno będzie wyglądać lepiej jak na 100 % serii z oponkami 155/80.
Pierwsze testy - drifty już za mną i na razie nic nie odpadło, nie poluzowało się czy coś tam coś tam. Dziś w nocy jadę na kolejną rundkę :D
Teraz focie - max negatyw:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Max bezpieczny pozytyw - można kręcić jeszcze dalej ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ja sobie ustawiłem na 1 obrót od max negatywu i tak jeżdżę - tak to wygląda:
Obrazek

Jakie wrażenia ? Opinie ?

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-02-16, 01:31

Jeździsz teraz bez zbieżności :rotfl:

nogajdb90
Forumowicz

przez nogajdb90 » 2012-02-20, 20:20

sebas napisał(a):Jeździsz teraz bez zbieżności :rotfl:

:szok:
sorry ale pochylenie koła nie ma zbytniego wpływu na zbierzność, a napewo nie w takim stopniu żeby ustawiać ją na nowo po pochyleniu koła
Nie trąb gdy zwalniam, jadę na glebie, zaraz wahaczem, o coś przyjebie :P

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2012-02-20, 20:23

sebas napisał(a):Jeździsz teraz bez zbieżności :rotfl:
Fail ;)
Obrazek

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-02-20, 22:11

Sorry ale nie macie racji. Też tak dawniej myślałem ale zostałem w zeszłym roku uświadomiony. Ostatnio jak ustawiałem zbieżność (robię to w zakładzie który od lat ustawia EVO na tor itp) gość przy mnie kręcił camberem z pod auta i przy zmianie pochylenia kąta zmieniały się minuty zbieżności więc wiem co mówię. Po każdej zmianie wysokości auta czy pochyleniu kół powinno się ustawiać zbieżność - nie odczujecie tego ale opony będzie szybciej ścinało i auto delikatnie gorzej będzie się prowadziło.

Po za tym przeczytajcie -> http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=24405 . Jak widać nie tylko ja mam takie zdanie.

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2012-02-29, 11:35

sebas napisał(a):Sorry ale nie macie racji. Też tak dawniej myślałem ale zostałem w zeszłym roku uświadomiony. Ostatnio jak ustawiałem zbieżność (robię to w zakładzie który od lat ustawia EVO na tor itp) gość przy mnie kręcił camberem z pod auta i przy zmianie pochylenia kąta zmieniały się minuty zbieżności więc wiem co mówię. Po każdej zmianie wysokości auta czy pochyleniu kół powinno się ustawiać zbieżność - nie odczujecie tego ale opony będzie szybciej ścinało i auto delikatnie gorzej będzie się prowadziło.

Po za tym przeczytajcie -> http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=24405 . Jak widać nie tylko ja mam takie zdanie.

Bzdury piszesz chłopie... wiesz co to zbieżność?? - Zbieżny/rozbieżny??
Gdyby było tak jak piszesz to wg. Twojej teorii geometria zmieniałaby się za każdym razem jak pracuje zawieszenie na amorze góra/dół a tak nie jest
Czym innym jest geometria zawieszenia a czym innym zbieżność, która jest tylko składową całej geometrii. Oczywiście jak ktoś przesadzi z pochyleniem koła to będzie zjadało gumę szybciej ponieważ zależy to również od powierzchni styku opony z podłożem - tarcie i opory toczenia. Tyle w teorii...
Dotyczy to oczywiście HONDY tylko i wyłącznie tam gdzie górny wahacz jest na samym środku pisaty w kazdym innym przypadku zbieżność się zmieni to chyba opczywiste...
Nie ma to jak zgrabna sylwetka

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-02-29, 11:44

elcomo napisał(a): to wg. Twojej teorii geometria zmieniałaby się za każdym razem jak pracuje zawieszenie na amorze góra/dół a tak nie jest
przy obniżeniu rexa o -80 z przodu geometria zmienia się tak bardzo, że trzeba ustawiać ją drążkami reakcyjnymi

pozdro
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2012-02-29, 12:04

elcomo, jednak Ty nie masz racji jak i ja wcześniej, podpytałem się ojca bo tym za bardzo się nie interesowałem i kurcze no Sebas ma racje !!
Obrazek

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2012-02-29, 12:14

rogalike napisał(a):przy obniżeniu rexa o -80 z przodu geometria zmienia się tak bardzo, że trzeba ustawiać ją drążkami reakcyjnymi
a co Ty ustawiasz drążkami reakcyjnymi ? chyba tylko wyprzedzenie dolnego sworznia zwrotnicy. Bo nic innego się nie da.
Zawieszenie jest tak skonstruowane żeby w najmniejszym stopniu parametr geometrii oddziaływał na inny. tj pochylenie sworznia zwrotnicy na zbieżność.
elcomo napisał(a):Gdyby było tak jak piszesz to wg. Twojej teorii geometria zmieniałaby się za każdym razem jak pracuje zawieszenie na amorze góra/dół a tak nie jest

Raczej tak się dzieje, bo jak kładziesz przednie zawieszenie, robi się coraz większy negatyw (to tez geometria) to razem ze zwrotnica idzie ucho od drążka kierowniczego, przez co kola robią się zbieżne w przypadku Hondy. ;)

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2012-02-29, 12:32

mr073k napisał(a):elcomo napisał/a:
Gdyby było tak jak piszesz to wg. Twojej teorii geometria zmieniałaby się za każdym razem jak pracuje zawieszenie na amorze góra/dół a tak nie jest

Raczej tak się dzieje, bo jak kładziesz przednie zawieszenie, robi się coraz większy negatyw (to tez geometria) to razem ze zwrotnica idzie ucho od drążka kierowniczego, przez co kola robią się zbieżne w przypadku Hondy.

tylne koła w przypadku CRX też zmieniają swoją zbieżność względem nacisku. bardzo mała wartość ale zmienia się minimalnie przy przyspieszaniu i hamowaniu. przy obnizeniu auta różnica robi się juz wieksza.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2012-02-29, 12:34

Dlatego też ustawiać się powinno zbierzność na ciut zbieżny z tego co pamiętam w przypadku ori gleby si ?
Obrazek

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2012-03-01, 18:33

Sebas chyba ma rację, bo jak patrzyłem na to zaraz po opuszczeniu to wydawało mi się, że są zbieżne (patrząc od tyłu w poziomie wyglądały tak /---\, ale oczywiście nie w takim stopniu).
BTW. W następnym tygodniu 3 komplety na sprzedaż, bo już mi przyszły OEM'y :ok:

atom1
Moderator

przez atom1 » 2012-03-01, 19:40

zawsze lepiej "letko" na plusie niz na minusie robic zbieznosc jak sie nie ma knizki
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Demolek
Forumowicz

Samochód: ee8

przez Demolek » 2012-03-01, 22:07

z tego co kojarzę to auta przednio napędowe ustawia się delikatnie rozbieżnie, a tylnonapędowe delikatnie zbieżnie, jeśli chodzi o przód , w przednio napędowych podczas jazdy koła schodzą minimalnie do środka , a w tylno odwrotni .....
mam nadzieja że nic nie poplątałem :razz:
Obrazek

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-03-01, 22:46

ja sobie teraz ustawiłem na zimę na 0 i jeździ mi się bardzo dobrze :) trzyma się fajnie, na wprost ma dobrą trakcję a z zakrętami też sobie dobrze radzi. Niżej wydruk, wartości lewe i prawe były przed wydrukiem ustawione praktycznie tak samo jeśli chodzi o kąty ale przy drukowaniu siadłem do auta i lekko się zmieniło ;)

Obrazek

Poprzednia strona   Następna strona