Rey napisał(a):Ciekawi mnie w takim razie dlaczego np mugen zaleca 195/50/15 do wyścigów???
ogolnie wynika to z wyliczenia: opory toczenia a przyczepnosc
Rey napisał(a):Ciekawi mnie w takim razie dlaczego np mugen zaleca 195/50/15 do wyścigów???
ogolnie wynika to z wyliczenia: opory toczenia a przyczepnosc

ale wraz ze wzrostem przyczepnosci rosna opory toczenia. dowodem na to jest np wzrost spalania. niby nie wielki a jednak skads sie bierze
czyli im wezsza opona tym opory mniejsze (generalizujac, pomijam np mieszanke gumy)
ta wartosc to zloty srodek miedzy jak najwyzsza przyczepnosci a jak najmniejszymi oporami zwiazanymi z wprowadzeniem takiego kola w ruch
wiem ze predkosc max spadnie. u mnie tak sie stalo. po zmianie na 16 auto jest wolniesze
zeby sprawdzic jak jest w rzeczywistosci trzeba by wykonac szereg prob zeby ocenic reakcje auta na zmiane wielkosci/szerokosci kola. przy czym trzeba by zwrocic uwage na powtarzalnosc wyniku

pozdrocrx16v napisał(a):195/50/15 ma wieksza trakcje i w polaczeniu z lekkimi felgami osiagi wzrosna bo mozna by powiedziec ze skrocilo sie przelozenie skrzyni ( przez mniejszy obwod kola ) pozdro
crx16v napisał(a): natomiast jezeli chodzi 185 60 14 + seryjne felgi stalowe to totalna porazka ( felgi strasznie ciezkie - duze masy wirujace, i wiekszy obwod wiec nawet 215 40 16 lepiej sobie poradzi )
dla podpowiedzi to wszystko da sie w prosty sposob wyliczyc gdyz 195 i 50 to stosunek szerokosci do wysokosci wiec kazdy moze dobrac odpowiednie gumki pod swoj silnik
dla ed9 moim zdaniem najlepsze jest 175 50 15 np od smartapozdro

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości