Akumulator rozladowal sie i alternator go nie laduje
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Tomecki
Forumowicz

Akumulator rozladowal sie i alternator go nie laduje

przez Tomecki » 2005-12-08, 15:58

Mam problem!kilka razy wczoraj mrugla mi kontrolka ladowania i dzisiaj tez skonczylo sie tak ze akumulator calkowicie sie rozladowal alternator go nie laduje.Co moze byc przyczyna??Z gory dzieki za posty :poklony:

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2005-12-10, 14:33

a swieci ci sie lampka???? jak tak to sie szczotki skonczyly w alternatorze.
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-12-13, 11:05

witka...

tomecki...coś mi się zdaje ze będziesz musiał kupić alternator...szczotki od razu się nie wykańczają...moze to być regulator napięcia, który jest w alternatorze...;-(((( w razie co mogę cię poratować bo mam 2 sztuki...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-12-13, 15:59

u mnie było podobnie. wieczorem jak wracałem to światła mi zgasły i całe podświetlenie wnętrza ale jechać się jeszcze dało (miałem już tylko jakieś 500m do domu). rano udało się na szczęście jeszce odpalić i pojechałem do elektryka. rozebrał i wymienił same szczotki. Teraz śmiga cacy :)

aha, wcześniejszymi objawami było to że poniżej 2000rpm zapalała się lampka akumulatora, czyli wtedy nie przekazywał napięcia z alternatora na akumulator. Jeździłem tak z 2 tygodnie aż do tego wieczora co wracałem do domu.

A więc u mnie to były tylko szczotki :)

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2005-12-14, 01:32

Mi jakis miesiac temu zapalila sie kontrolka ladowania akumulatora a bylem wtedy 50km od domu :rotfl: Jadac w nocy jakies 10km przed domem braklo mi pradu :( Najpierw zaczely przygasac swiatla potem podswietlenie deski az calkowicie braklo pradu i auto stanelo :( To bylo ok 23.00 i holowanko do domu ;) Nie bylo to mile jak jedziesz i wiesz ze "nie masz hamulcow" :zaskoczony: tzn masz ale pompa nie chodzi i trzeba sie dobrze zaprzeć w fotelu by cos hamowalo ;) Okazalo sie ze szczotki sie skonczyly :) U Ciebie na 100% bedzie to samo, teraz nie pamietam z jakiego auta pasowaly do crxa ale koszt to ok 10-15zl ;) Wez te swoje i jedz do jakiegos sklepu to dopasuja Tobie podobne, bo oryginalne kosztuja cos kolo 135zl :) Powodzenia w zmianie, to nic trudnego jak sie ma lutownice ;)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-12-14, 08:25

witka

no ale tomecki pisze że kilka razy mrugła mu lampka ładowania a nie, że świeci cały czas...to nie muszą być wcale szczotki...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2005-12-14, 11:34

Bastek, w przypadku holowania, proponuje i nie tylko tobie, aby wrzucic np 4 bieg na chwile przed hamowaniem i tak holowane autko juz ma hamulce, bo pompa sie obraca
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2005-12-14, 11:56

kubus_akustyk napisał(a):Bastek, w przypadku holowania, proponuje i nie tylko tobie, aby wrzucic np 4 bieg na chwile przed hamowaniem i tak holowane autko juz ma hamulce, bo pompa sie obraca

Dzieki za rade ;)

Dedmike, jesli nie swieci sie caly czas to raczej regulator przerywa ale jak to masz rozebrane to juz przy okazji mozna szczotki zmienic, bo napewno nie sa w idealnym stanie ;)
www.sm-foto.pl

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-12-14, 15:32

zgadzam się...tyle że samego regulatora raczej nie kupisz...a nowy to ogromny koszt...dlatego mówie o całym alternatorze...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2005-12-14, 17:07

Dedmike napisał(a):zgadzam się...tyle że samego regulatora raczej nie kupisz...a nowy to ogromny koszt...dlatego mówie o całym alternatorze...

pozdrawiam

Dedmike

Prawda :)
www.sm-foto.pl

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-01-05, 00:52

Dobra odświeżam temat.

U mnie jest bardzo ciekawa sprawa od ok tygodnia przygasaja mi światła tzn. tak, że ludzie mi mrugają, że na postojówkach jade.
Na luzie to świecą jak ogarki, jak dodam gazu to mocniej ale nie tak jak to być powinno.

Żeby było ciekawiej to standardowo przygasa wszystko - łącznie z radiem, ale auto odpalam codziennie bez problemów i zero bł. na kompie ani kontrolki się nie palą.

Co to może być - myśle, że szczotki ale nie mam pewności pomimo, że w ubiegłym roku wymieniałem łożyska w altrnatorze i szczotki byly juz takie sobie ale nie mam pewności.

Prosze o rade i najlepiej by mi ktoś powiedział jakie szczotki pasują i gdzie je dostać to zabiore się za robote bo mnie to powoli wkurwia.

THX
Life is 2 short to drive 2 slow.

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-01-05, 01:00

Alpiniste napisał(a):Dobra odświeżam temat.

U mnie jest bardzo ciekawa sprawa od ok tygodnia przygasaja mi światła tzn. tak, że ludzie mi mrugają, że na postojówkach jade.
Na luzie to świecą jak ogarki, jak dodam gazu to mocniej ale nie tak jak to być powinno.

Żeby było ciekawiej to standardowo przygasa wszystko - łącznie z radiem, ale auto odpalam codziennie bez problemów i zero bł. na kompie ani kontrolki się nie palą.

Co to może być - myśle, że szczotki ale nie mam pewności pomimo, że w ubiegłym roku wymieniałem łożyska w altrnatorze i szczotki byly juz takie sobie ale nie mam pewności.

Prosze o rade i najlepiej by mi ktoś powiedział jakie szczotki pasują i gdzie je dostać to zabiore się za robote bo mnie to powoli wkurwia.

A pali Ci sie kontrolka ladowania? To na 99% szczotki :) jak dobrze pamietam to szczotki pasowaly od jakiegos cifa ale nie pamietam dokladnie od jakiego. Najlepiej wylutuj stare i jedz do sklepy to ci dopasuja jakies inne :)
www.sm-foto.pl

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-01-05, 03:05

zero bł. na kompie ani kontrolki się nie palą.

Tak jak napisalem nie świeci się kontro;la i to mnie dziwi :rotfl: :rotfl:
Uprzedzam pytanie - kpntrplka jest sprawna.

Gdzie pytać p szczotki ??
Life is 2 short to drive 2 slow.

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2006-01-05, 08:21

witka...

szczotki dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym...a już napewno w większych...

może to także byc regulator napięcia lub padnięta jedna z diód a nie szczotki...sprawdzałęś prąd łądowania?? to podstawowa sprawa...ile wynosi na wolnych a ile na wysokich obrotach??

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-01-05, 11:08

wiem ze temat stary ale tez napisze :P
temat postu pisac zeby bylo wiadomo o co chodzi
zmieniam na "Akumulator rozladowal sie i alternator go nie laduje"

Następna strona