Coś pod maską rzęzi/skrzypi... aparat zapłonowy?

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-02-06, 20:37

:) Jak już się tak rozbierasz w aparacie radziłbym wymienić łożysko i uszczelniacz.... Dlaczego tak to sie zmieliło? U mnie łożysko miało 3 kulki i dotego sie zablokowało .. straszny pisk ..
Alarmy, Centralne Zamki, Blokady Zapłonu, Czujniki Parkowania ,Radia, Głośniki, MONTAŻ SERWIS
forum/viewtopic.php?t=30961&postdays=0&postorder=asc&start=0

marrccin
Forumowicz

przez marrccin » 2011-02-06, 21:38

Gawend napisał(a)::) Jak już się tak rozbierasz w aparacie radziłbym wymienić łożysko i uszczelniacz.... Dlaczego tak to sie zmieliło? U mnie łożysko miało 3 kulki i do_tego sie zablokowało .. straszny pisk ..

Czytasz od początku? Zmienilem aparat bo w poprzednim właśnie łożysko padło... Wsadziłem drugi i błąd nr 8... na logikę odklejone było to coś i dostało łopatkami na palcu

edit: no i qpa, nie mam takich gwiazdek grr :/

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-02-07, 00:33

Czytam od początku i dalej twierdze wymień łożysko ;) i uszczelniacz też ... Bo z tego co przeczytałem masz aparat 20 letni rozpadło się łożysko .. wiec kupiłeś drugi 20 letni i jak myślisz łożysko jest w nim nowe i uszczelniacz też ? czy chcesz mieć zaraz taki sam przypadek ? rozbierasz to wymień łożysko uszczelniacz to są naprawdę groszowe sprawy Tak nawiasem mówiąc nietaniej było odrazu kupić łożysko wymienić niż wymieniać aparat?
Alarmy, Centralne Zamki, Blokady Zapłonu, Czujniki Parkowania ,Radia, Głośniki, MONTAŻ SERWIS

atom1
Moderator

przez atom1 » 2011-02-07, 00:43

te torksy z dziura kupisz bez problemu w obi czy gdziekolwiek w rolniku, tylko uwazaj na te srubki i dobrze zalej wd40 czy czyms, odkrecaj tez tak ze troche w lewo troche w prawo zeby zruszyc utlenione aluminium, wymien sam ten czujnik (one sie odkrecaja) na swoj i powinno latac

upierdliwa robota ale zaoszczedzisz sporo grosza
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

marrccin
Forumowicz

przez marrccin » 2011-02-07, 17:52

2011-02-07 walki ciąg dalszy
Śrubokręt nabyłem, jedną śrubkę upier*******...

postanowiłem zamienić sam układ, tak to robi nowicjusz:
Obrazek Obrazek
kule prawie jak arbuzy...

oklejone taśmą:
Obrazek Obrazek

"na gotowo":
Obrazek

teraz tak, wsadziłem aparat, akumulator, odpaliłem, błędu nie było. Poszedłem do domu po dokumenty, wracam, check engine się świeci :(
dopiero wróciłem, jeszcze nie wiem co się dzieje pod kopułką. Najpierw idę po surowce na obiad i później wrócę na pole bitwy...

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2011-02-07, 18:11

I RACJA NA GLODNEGO NIE DA RADY ;)
mam nadzieje ze zaznaczyles sobie ustawienie zaplonu ;)
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2011-02-07, 21:24

marrccin napisał(a):check engine się świeci

a który błąd wskazuje komputer? nadal ten sam?
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

marrccin
Forumowicz

przez marrccin » 2011-02-07, 22:06

Wróciłem, ściągnąłem kopułkę, ten czujnik czy coś na swoim miejscu... kabelki połączyłem kolorkami. rezystancja "miedzy B i C" na poziomie 380-385 no i się poddaję :( :cry: ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł?

odpowiedzi na pytania/sugestie:)
Gawend napisał(a):Czytam od początku i dalej twierdze wymień łożysko ;) i uszczelniacz też ... Bo z tego co przeczytałem masz aparat 20 letni rozpadło się łożysko .. wiec kupiłeś drugi 20 letni i jak myślisz łożysko jest w nim nowe i uszczelniacz też ? czy chcesz mieć zaraz taki sam przypadek ? rozbierasz to wymień łożysko uszczelniacz to są naprawdę groszowe sprawy
mniej więcej tak jak piszesz:)
Gawend napisał(a): Tak nawiasem mówiąc nietaniej było odrazu kupić łożysko wymienić niż wymieniać aparat?
nie zdążyłem dojechać do domu nim się sypnęło...

atom1 napisał(a):te torksy z dziura kupisz bez problemu w obi czy gdziekolwiek w rolniku,
tego to się domyślałem, ale po godzinie 22 trudne do dostania ;)
atom1 napisał(a):tylko uwazaj na te srubki i dobrze zalej wd40 czy czyms, odkrecaj tez tak ze troche w lewo troche w prawo zeby zruszyc utlenione aluminium,
starałem się, ale jedna śrubka była tak słaba, że niemal sama się ukręciła:/
atom1 napisał(a):wymien sam ten czujnik (one sie odkrecaja) na swoj i powinno latac

upierdliwa robota ale zaoszczedzisz sporo grosza
j.w. spędziłem dużo czasu, auto lata, ale dalej z tym błędem :(

pusty24 napisał(a):I RACJA NA GLODNEGO NIE DA RADY ;)
mam nadzieje ze zaznaczyles sobie ustawienie zaplonu ;)
nie za bardzo mam jak zaznaczyć ;) na obudowie od starego sobie zaznaczyłem, na "nowym" nie mam. To na razie raczej niewielki problem, chyba, że może powodować błąd nr 8

Ptasior napisał(a):
marrccin napisał(a):check engine się świeci

a który błąd wskazuje komputer? nadal ten sam?
Tak, zapomniałem napisać, że ten sam błąd nr 8... oczywiście reset był bo aby mi się łatwiej wyciągało aparat wyjąłem też akumulator i zabrałem do domu.

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-02-08, 08:58

O ile sie nie mylę lo te czujniki mają tam regulację ? To znaczy ze otworek jest rozcentrowany tak zeby można było ustawić jak blisko czujnik jest wałka. Podłącz miernik do kabli w kostce ktore odpowiadają temu czujnikowi i zakreć sobie wałeczkiem w aparacie wskazanie powinno skakać w miejscu gdzie wałek zblizy sie do czujnika (tam jest taka gwiazdka na wałku) moze oddaliłes czujnik na tyle ze nie czyta obrotu walka? Jest to tylko sugestia bo niewiem czy jest taka mozliwość zeby dać go az tak daleko robiłem swój aparat juz jakiś czas temu ale pamietam ze kazdy czujnik ustawiałem możliwie blisko. Przed zamontowaniem sprawdzając czy kazdy z tych czujników widzi ruch wałka.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2011-02-09, 00:21

to moze byc rozwiazanie problemu, jak zepsulem swoj aparat i potem go skrecalem- to dokaldnie mialem taki sam objaw auto nie palilo bo czujnik byl za daleko (jest tam fasolka i da sie regulowac) ..ale moj czujnik byl sciachany od przodu bo ten trybik go wytarl i wtedy moze tego odstepu bylo zaduzo a w serii moze sie nie dac zrobic tak ze nie bedzie przejscia
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

marrccin
Forumowicz

przez marrccin » 2011-02-10, 02:40

Dzieki chlopaki! to bylo to! :D nie mam szczelinomierza, ale odstep rzedu 1.5-2mm byl za duzy, teraz mam ok 0.8-1mm :) POZDRO!

Poprzednia strona