Trochę pierdułek do ogarnięcia

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2010-01-26, 23:22

Mibars napisał(a):Regulacja wysokości swiateł - Z tyłu w reflektorach są takie jakieś pokrętła, czy coś, próbowałem tym kręcić, zrobiłęm ze 2 obroty (po kawałku kręce, za 1-2 ząbki i przesuwam śrubokrętem w tym wycięciu) i żadnego efektu nie widzę. Jak się reguluje wysokość świateł?

musisz stanąc naprzeciwko jakiejś ładnej ściany płaskiej włączasz światła. jedno pokrętło jest chyba od regulowania lampy na boki, 2 od wysokości. stań przy tej ścianie i kręć napewno zobaczysz różnicę, jeżeli nie wiesz jak ustawić jedź do jaiegoś warsztatu albo do stacji kontroli to ci to zrobią porządnie i nie bedziesz oślepiał nikogo
Mibars napisał(a):-Nieprecyzyjna praca skrzyni biegów. Wyjątkowo nieprecyzyjna. Lewarek jest "gumowy", ostatnio parę razy zdarzyło mi się wbić niewłaściwy bieg, np. chciałem przypieszyć, redukcja z 3 na 2 a ląduje na 4. Patrząc na lewarek nie jestem w stanie określić, czy bieg to 1, czy 3 (po puszczeniu na jedynce "wraca" w prawo). Kiedyś aż tak gumowy nie był. Co mogło to spowodować, no i jak temu zaradzić?

tu chyba winna jest tulejka w dźwigni zmiany biegów albo guma na której wisi cały mechanizm. Najczęściej tą gumę zmienia się na poliuretan i jest gitarka
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2010-01-26, 23:24

Mibars napisał(a):-Regulacja wysokości swiateł - Z tyłu w reflektorach są takie jakieś pokrętła, czy coś, próbowałem tym kręcić, zrobiłęm ze 2 obroty (po kawałku kręce, za 1-2 ząbki i przesuwam śrubokrętem w tym wycięciu) i żadnego efektu nie widzę. Jak się reguluje wysokość świateł?

opcja pro: na stacji kontroli pojazdow ustawiaja odpowiednie katy
opcja zwykla: stajesz na rownym terenie przed sciana w odlegosci kilku metrow i regulujesz tak zeby bylo ok ;P

kaczor :)

Robert3178
Forumowicz

przez Robert3178 » 2010-01-26, 23:29

atom1 napisał(a):uszczelka na korek wuteka- smieszna sprawa droga, u mnie po 3 miesiacach teraz zimowa pora znow zaczela puszczac- wiec znow wszystko usrane w oleju, mam to w dupie i juz jej nie wymieniam

mozna ja wymienic bez rozbierania rozrzad, tylko trzeba podpory walkow pozdejmowac

-----------------

Podepne sie pod te czesc tematu, rozbierajac podpory walkow rozumiem ze i poluzuje sie wtedy cale mocowanie walkow, czy napiety pasek nie spowoduje tego ze wszystko sie rozleci, walki pojda do gory od strony aparatu?? Juz nie pamietam jak to bylo dokladnie jak kasowniki wymienialem. A jak by na stary korek zalozyl jakis oring, nie sporawdzilo by sie takie cos??

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2010-01-31, 14:00

Pasek nie jest aż tak chamsko napięty, on się nie rozciąga, w końcu w srodku ma różne włókna itd. Inna sprawa, że musze zdobyć klucz dynamometryczny, aby podpory móc przykręcić spowrotem z właściwym momentem

A co do kręcenia światłam - jakoś tak nie pomyślałem, że jest jeszcze regulacja na boki ;) Nie zauważyłem drugiego pokrętła, kręciłem tym, które zauważyłem, widoczne z góry hmm od strony błotnika?

Bump!
Jeszcze jedna rzecz doszła:

Regulacja linki od maski Da się jakoś to zrobić? Parę dni temu chciałem komuś użyczyć prądu z akumulatora, a tu zonk, przymarzła. Trochę w tym winy smaru w zamku, bo na mrozie robi się z niego masło, ale również i linki - jak ciągne za wajchę, to wyraźnie dopiero pod koniec czuje, że fizycznie zaczynam ciągnąć rygiel. Nie mogę znaleźć regulacji - w kabinie linka jest włożona bezpośrednio w jakis plastik, nie wiem, czy takową znajdę w pasie przednim, czy też mam od razu kombinowac z podkładkami?

skowronPL
Forumowicz

przez skowronPL » 2010-01-31, 14:02

w pasie przenim nic nie bedzie odrazu kombunij z nakretkami/podkladkami
...D series inside...

kirek55
Forumowicz

przez kirek55 » 2010-01-31, 14:42

a nie można całego zamka w pasie przednim troche przesunąć ?

skowronPL
Forumowicz

przez skowronPL » 2010-01-31, 14:56

mozna alt ta regulacja sluzy do poprawnego zamykania a nie do napiecia linki

zeby nalozyc podkladki bedziesz musial je porozcinac lub odrazu kupin przeciete sprezynujace
...D series inside...

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-01-31, 20:09

Ja u siebie na lince od maski z którejś strony miałem rowki do naciągania linki - były 3. Niestety nie pamietam z której storny to było, ale od wewnątrz relatywnie łatwo będziesz mógł sprawdzić.

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2010-02-18, 16:54

Rozmontowałem z dwóch stron a i tak tych rowków nie znalazlem... Za to przyczynę znalazlem - odgiął się zaczep linki w zamku, jak ją mocniej pociągnałem, gdy ściągałem w kabinie to zeskoczyła... Przynajmniej miałem pretekst do wyczyszczenia (w zamku była tona smaru z piachem, dlatego ciężko chodził)

[ Dodano: 2010-02-18, 15:53 ]
Czy za stabilność lewarka odpowiada tylko ta guma, która jest na końcu tego patyka, co idzie z obudowy skrzyni, czy coś jeszcze? Wygląda niby całkiem znośnie, ale luźno na tym patyku siedzi, mogę sobie przesuwać go góra, dół i na boki. Przynajmniej wiem czemu mi się lewarek tłukł o osłonę wydechu.

Ktoś rzucił już tutaj hasło "Energy suspension", czy chodziło o tą gume, czy jakąś inną?

Znalazłem chyba o co chodzi:
http://www.bikopur.pl/lang-pl/elementy- ... iegow.html

Ta okrągla guma z tulejką... To gdzie ona siedzi?

Bolsik
Forumowicz

przez Bolsik » 2010-02-20, 08:42

Mibars napisał(a):Ta okrągla guma z tulejką... To gdzie ona siedzi?

okragla siedzi na w wybieraku od strony skrzyni http://lh4.ggpht.com/_yEXufp_cAbg/Sw-qy ... C00177.JPG

Zniżki dla CRX.info na części !! Pisać PW

Poprzednia strona