Wydech jaks rada?

Paweł
Forumowicz

przez Paweł » 2009-11-26, 22:01

nie.. ale jeszcze jutro sprawdzę

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-11-26, 22:29

jezeli opoznisz to zawor zdarzy sie delikatnie otworzyc i nastepuje zaplon

klaper
Forumowicz

przez klaper » 2009-11-26, 22:30

gruby bedzie odczuwalny spadek mocy?
Czy Ciemno Czy Jasno Frunie CRX przez Miasto...

konik
Forumowicz

Samochód: wrx

przez konik » 2009-11-26, 22:36

a pomysl co moze być jesli tłok jest w nizszej pozycji w czasie zapłonu

Paweł
Forumowicz

przez Paweł » 2009-11-26, 22:39

gruby126p1 napisał(a):jezeli opoznisz to zawor zdarzy sie delikatnie otworzyc i nastepuje zaplon

w suwie sprężania ani w suwie pracy nic sie nie otwiera

klaper
Forumowicz

przez klaper » 2009-11-26, 22:54

dobrA chlopcy :) bo juz sie temat zmienil heh...to co polecacie mam juz zalorzony 4-2-1 od jakiegos cifa chyba i teraz tak rura 60mm mysle zeby dac jakis srodkowy i jaki ten ostatni zeby to jakos fajnie mruczalo a nie pierdzialo....

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2009-11-27, 00:52

421 ebay, dalej przelot z jednym tłumikiem, na końcu poprzeczny m-tech lub eltec. i tyle.

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2009-11-27, 16:49

Paweł, mylisz sie :rotfl: zawor ssacy zamyka sie na poczatku suwu sprezania, kiedy tlok idzie juz w gore, pod koniec suwu pracy otwiera sie zawor wydechowy, pod koniec suwu wydechu zamyka sie zawor wydechowy, otwiera ssacy, dwa zawory otwarte jednoczesnie, wiec to nie jest tak ze jak jest dany suw to jest otwarty dany zawor, zawory otwieraja sie tak jak jest ustawiony rozrzad, dlugosc wzniosu krzywki, mozna fajnie pokombinowac z nawet seryjnym rozrzadem w rexie, ja tak mialem przestawiony, ze do 5 tys, jechal jak maluch, ale po przekroczeniu 5k robil sie pocisk, ustawilem rozrzad na serie, i dol sie poprawil mocno, ale gora spadla znacznie :cry:, wlasnie przez otwarcie, zamkniecie zaworow, mozna w latwy sposob wplynac na kulture i osiagi silnika w danym zakresie obrotowym, ale nie radze sie bawic jak ktos sie na tym nie zna :)
klaper, pytales czy wplynie na moc opuznienie zaplonu, wplynie bo iskra przeskakuje przed osiagnieciem przez tlok zewnetrzego zwrotu, czyli tlok idzie do gory, wtedy nastepuje zapalenie mieszanki, jesli opuznisz zaplon, tlok jest juz w GMP lub co gorsza idzie juz w dol, to wtedy spalenie mieszanki jest nie calkowite, wtedy dopala sie ona w wydechu, moze byc tez tak ze zaplon jest dobrze ustawiony, ale w wyniku np slabej iskry mieszanka tez nie spala sie calkowicie, i tez bedzie sie dopalac w wydechu.
mozna tez przeprogramowac komputer zeby podczas hamowania biegiem, czyli wtedy kiedy normalnie paliwo jest odcinane, komputer wie ze przepustnica jest zamknieta, mozna podac paliwo, ale iskra przeskoczy dopiero na poczatku suwu wydechu, wtedy zawor wydechowy jest otwarty, i cale cisnienie gazow jest skierowane do wydechu, a nie na tlok, samochod dalej hamuje, ale puszcza soczyste plomienie w wydech, tak sie robi do podtrzymania turbo, tylko ze w podtrzymaniu jest to troche inaczej bo jeszcze trzeba dalej silnik zasilac, a jak hamujesz biegiem to bys tego nie potrzebowal, wiec jak chcesz miec plomyczki bez utraty mocy to trzeba troche pokombinowac z jednostka sterujaca :)

Paweł
Forumowicz

przez Paweł » 2009-11-27, 18:53

mr073k napisał(a):Paweł, mylisz sie :rotfl: zawor ssacy zamyka sie na poczatku suwu sprezania, kiedy tlok idzie juz w gore, pod koniec suwu pracy otwiera sie zawor wydechowy, pod koniec suwu wydechu zamyka sie zawor wydechowy, otwiera ssacy, dwa zawory otwarte jednoczesnie, wiec to nie jest tak ze jak jest dany suw to jest otwarty dany zawor, zawory otwieraja sie tak jak jest ustawiony rozrzad, dlugosc wzniosu krzywki, mozna fajnie pokombinowac z nawet seryjnym rozrzadem w rexie, ja tak mialem przestawiony, ze do 5 tys, jechal jak maluch, ale po przekroczeniu 5k robil sie pocisk, ustawilem rozrzad na serie, i dol sie poprawil mocno, ale gora spadla znacznie :cry: , wlasnie przez otwarcie, zamkniecie zaworow, mozna w latwy sposob wplynac na kulture i osiagi silnika w danym zakresie obrotowym, ale nie radze sie bawic jak ktos sie na tym nie zna :)

mr073k, masz racje... te momenty zamykania sie zaworów owych suwach są dłuższe lub krótsze zależnie od zastosowanych wałków mimo wszystko są to tylko ułamki sekund dlatego uznałem że takich otwarć nie ma

głownie wypowiedziałem sie do:
gruby126p1 napisał(a):jezeli opoznisz to zawor zdarzy sie delikatnie otworzyc i nastepuje zaplon

nie ma takiej możliwości żeby spalanie rozpoczeło sie po otworzeniu nawet na 1mm zaworu wydechowego opóźnienie w takim wypadku wynosiło by prawie pól obrotu wału nie ma takiej skali na aparacie zapłonowym :razz: a poza tym mieszanka była by już praktycznie całkowicie rozprężona

podejrzewam że w d16 ustawienie zapłonu maksymalnie opoznionego spowoduje zapłon w GMP ponieważ nie czuć znacznego spadku mocy

dodam że moim przypadku ogień pojawia sie w momencie spadku obrotow od 5k do 2k w żadnych innych kombinacjach nie ma tego zjawiska

z Twojej wypowiedzi wynika że w moim ed komp podaje paliwo w momencie spadania obrotów.. ciekawe :)
Ostatnio edytowano 2009-11-27, 19:11 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz

bmk1607

przez bmk1607 » 2009-11-27, 19:08

klaper napisał(a):dobrA chlopcy :) bo juz sie temat zmienil heh...to co polecacie mam juz zalorzony 4-2-1 od jakiegos cifa chyba i teraz tak rura 60mm mysle zeby dac jakis srodkowy i jaki ten ostatni zeby to jakos fajnie mruczalo a nie pierdzialo....

ja osobiście bym to zrobił na 3 dobrych tłumikach przelotowych, wtedy powinno być znośnie, aczkolwiek nie słyszałem jak jest na jednym poprzecznym końcowym, ale jak jest duża pucha to może też dobrze będzie wytłumiać i dawać przyjemny dźwięk. A co do średnicy to mówisz o 60 średnicy zewnętrznej czy wewnętrznej, bo do d16 to raczej max 55mm śr wewnętrznej.

Mario.
Forumowicz

przez Mario. » 2009-11-27, 19:46

[quote="klaper"]dobrA chlopcy :) bo juz sie temat zmienil heh...to co polecacie mam juz zalorzony 4-2-1 od jakiegos cifa chyba i teraz tak rura 60mm mysle zeby dac jakis srodkowy i jaki ten ostatni zeby to jakos fajni

Seryjny wedech w d16 ma ok 40mm średnicy wewnętrznej.Jeśli zrobisz wydech na rurze 55 mm zewnętrznej czyli 52mm(>2cale) wewnętrznej to masz o ok 70% większy przekrój.Według mnie w zupełności wystarczy do d16.
Jeśli chodzi o dźwięk to wystarczy końcowy poprzeczny przelot (np Eltec,Mtech 600mm na 120mm na 200mm,jeździłem takim rexem)ewentualnie jeszcze środkowy przelot (np Awg).Jest minimalnie głośniej niż seria,fajnie mruczy,fajnie jedzie i głowy nie urywa .Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

bmk1607

przez bmk1607 » 2009-11-27, 20:19

seryjnie jest dokładnie 43mm śr. wewnętrznej

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2009-11-27, 20:20

Paweł, nie napisalem ze Twoj komputer podaje paliwo przy spadku obrotow :) u mnie przy przestawionym zaplonie tez strzela w wydech i mam przelot, tyle ze 2,5 cala
Sory za OT :rotfl:
a co do tematu do to ED9 N/A 2 cale jest git. i tlumiki w zaleznosci od tego jaka ma byc charakterystyka pracy silnika :)

glibo
Forumowicz

przez glibo » 2009-12-09, 19:35

mam pytanko odnosnie wydechu przelotowego czy jest sens zrobic wydech na wyjsciu przy kolektrze 2.5' przy tlumiku srodkowym 2.25' a na wyjsciu 2' ??czy lepiej np rowne 2.25'????
zrobic koncowke po prawej stronie?? czy tak jak standardowo po lewej?
przy ktorej kombinacji uzyskam jak najwiecek KM i Nm??
kolektor 4-2-1 ebay

klaper
Forumowicz

przez klaper » 2009-12-21, 23:47

odswierzam kotleta... na ktos zrobiony wydech srodkowy tlumik i ostatni wm sport srodkowy duzo wyciszy?

Poprzednia strona   Następna strona