Wypadek przypadek - problem pozostał

Dean
Forumowicz

Wypadek przypadek - problem pozostał

przez Dean » 2009-08-06, 00:06

Na początku witam ;)

jakiś czas temu (w zeszłym tyg.) zawdzięczam nieciekawą przygodę dziadkowi z daewoo
opisze w skrócie: nie wiem czy nie widział mnie czy chciał wymusić pierwszeństwo zaczął zjeżdżać na mój pas gdzie jego tylne koło było mniej więcej z moim przednim prędkość około 70-80km/h , niestety mój odruch okazał się porażką, nie chciałem aby doszło do zbliżenia cielesnego z tym koreańskim wynalazkiem odbiłem w lewo pech chciał ze był dość spory krawężnik. efekt: koło cofnęło się do tyłu oraz pochylenie konta opony (dołem do środka) lewe koło- \----l -prawe koło (mniej więcej tak to wyglądało).
udało się jeszcze dojechać na warsztat gdzie pracuje tam autko spoczęło. pierwszego dnia gdy auto zawisło w powietrzu nie było za ciekawie:
- przednia belka nad przekładnia puściła na zgrzewach w miejscu mocowania wahacza
- z wahacze zrobił się banan
- górny wąs od zwrotnicy uległ skrzywieniu

akcja przebiegła w miarę możliwości ekspresowo, drugiego dnia miałem zwrotnice i wahacz, 3 dnia przyszła pocztą belka
4 dnia zaczęła się wymiana elementów pozyskanych (używek) oraz nowych: sworzeń, łożysko, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora.
wszystko wyglądało fajnie po kilku godzinach auto stanęło na kołach l---l prostych jednak nastąpiła jedna obawa, rozstaw osi różnił się około 3cm koło za mało poszło do przodu
następnego dnia po kolejnym podniesieniu ujrzałem wciśnięta gumę drążka reakcyjnego w belkę nastąpiła wymiana jednak po wymianie koło jeszcze za mało poszło postanowiłem dziś pojechać na zbieżność

oto dane:
Obrazek

jak to powiedzieli tył fabryka prawy przód dobry natomiast jak się okazało występuje przypuszczalna obawa (wyprzedzenie osi sworznia zwrotnicy koła lewego o 3 stopnie co daje 2cm) po oględzinach również nie doszli do togo co może być jeszcze przyczyną belka prosta wahacz ładny zwrotnica też. mimo wszystko ustawili zbieżność ale z zastrzeżeniem ze może znosić w lewo i tak tez jest ale bardzo delikatnie opony nie ścina wiec narazie obawy nie ma ale jak wiadomo zrobić trzeba będę główkował i pozwoliłem sobie napisać może będzie miał ktoś ciekawy pomysł wiec posłucham :)
części
ATE, TRW, SKF, FEBI, SACHS, VALEO, LUK, BOSCH, TEXTAR, SWAG, MANN-FILTER, GATES,
LEMFÖRDER , NGK, KYB

skowronPL
Forumowicz

przez skowronPL » 2009-08-07, 22:26

gdzies na mocowaniu lub kielich/podluznica musi byc cofniete.. czyli buda najlepiej jak pojedziesz do dobrego blacharza takiego ktory wstawia ccwiartki itp niech ci auto sprawdzi i powyciaga jesli bedzie potrzeba potem radzil bym usztywnic bude z przodu moze jakies rozporki dolna i gorna + lekkie obspawanie i bedziesz mial spokoj na wiele lat
...D series inside...

Jerr
Forumowicz

przez Jerr » 2009-08-08, 00:10

Wczoraj miałem podobną sytuację na al. Pokoju gdy wracałem do domu...
Co ciekawe, też dziadek (+babcia), też daewoo (Matiz) i akcja identyczna do tej, której uświadczył Dean... Tyle dobrze, że miałem gdzie uciec, bo pewnie też bym krawężnik zaliczył...
Wcześniej też miałem identyczna sytuację w tym samym miejscu (tuż za wiaduktem kolejowym na Dąbiu) lecz wtedy babka zmieniała pas na lewy i patrzyła się przez ramię do tyłu :zaskoczony:

BTW, po 45tce na psychotesty i odbieranie prawka...
Nie, żebym gloryfikował młodych kierowców, bo niektórzy przeginają i jak sie to kończy wszyscy wiedzą ale jak jeżdżę nacodzień to szlag mnie trafia gdy widzę co (w domyśle) doświadczeni kierowcy wyprawiaja na drodze...

badam
Forumowicz

przez badam » 2009-08-08, 00:47

jak pracujesz w warsztacie to chyba masz mozliwosci...

gniazda mocowania przedniej belki...odkrec drazki i zrzuc belke na ziemie..

a i jak przednia belka nad przekladnia WTF ??

Chomik18
Forumowicz

przez Chomik18 » 2009-08-08, 14:51

też mam ten sam problem ze lewe koło jest cofnięte do tyłu wzgldem prawego o jakieś 1,5cm. sciąga trochę w lewo no ale jakoś trzeba jeździć. belka z przodu gumy i wahacz ok. też sie zasanawiam co to moze być.

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-08-08, 17:41

drazek reakcyjny krzywy
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

Darek_
Forumowicz

przez Darek_ » 2009-08-08, 18:50

dokładnie też mi się tak wydaje, ściągnij belkę i popatrz na ten drążek reakcyjny

Dean
Forumowicz

przez Dean » 2009-08-08, 19:28

badam napisał(a):jak pracujesz w warsztacie to chyba masz mozliwosci...

gniazda mocowania przedniej belki...odkrec drazki i zrzuc belke na ziemie..

a i jak przednia belka nad przekladnia WTF ??

napisałem ze belka nad przekładnia wymieniona na nowa bo tamta pościła na zgrzewach,
przednia belka też w porządku...
a co do możliwości to owszem mam bo jak bym nie miał to belki wahacza zwrotnicy... bym nie wymienił, nawet na stacji diagnostycznej tam gdzie robiłem zbieżność w 3ech oglądali i nie doszli co to może by

a jeśli chodzi o drążek reakcyjny to jeśli był by wygięty to by pociągnął koło do przodu nie do tyłu
części
ATE, TRW, SKF, FEBI, SACHS, VALEO, LUK, BOSCH, TEXTAR, SWAG, MANN-FILTER, GATES,
LEMFÖRDER , NGK, KYB

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-08-08, 20:12

hmmm a jak wyglada podluznica z lewej strony? lampy nie masz za nisko - swiadczyloby to zgieciu, inna sprawa - gorny wahacz - w jakim jest stanie?

Dean
Forumowicz

przez Dean » 2009-08-09, 00:11

co do górnego wahacza to tylko on nie został wymieniony z zawieszenia z lewej str.
w sumie jeszcze tak dokładnie go nie sprawdzałem w sumie nie przypuszczałem ze to może być to ale na pewno oglądnę go
części
LEMFÖRDER , NGK, KYB

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2009-08-09, 14:43

Na 99,9% pociagneło ci podłuznice. Na kanale zmierz sobie metrówka jakie sa rozstawy srub mocujacych belki zawieszenia. Z prawej i lewej strony powinny byc symetrycznie. Drazek reakcyjny jest skrecony z wahaczem dolnym mniej wiecej w polowie jego dlugosci. Czyli 1 cm cofnieta podluznica powoduje 2cm cofniete koło (mniej wiecej).

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2009-08-09, 14:48

Dokładnie miałem to samo, niby belka i drążek ok a koło było cofnięte jakieś 2-3 cm. Okazało się po dokładnym mierzeniu ze podłużnica poszła lekko do tyłu i w dół o jakieś 1,5 cm.
Sprzedam ED9

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2009-08-09, 14:50

images_2ndgen/manual_II_pliki/90/3-17.pdf

Tutaj masz wymiary wszystkich istotnych punktow budy. W ystarczy podnosnik lub kanał oraz miarka, troche checi i od razu wiesz na czym stoisz :)

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-08-09, 14:56

Dean napisał(a):a jeśli chodzi o drążek reakcyjny to jeśli był by wygięty to by pociągnął koło do przodu nie do tyłu
mylisz sie
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

Dean
Forumowicz

przez Dean » 2009-08-09, 23:08

ZiG HRC napisał(a):http://www.honda-crx.info/images_2ndgen/manual_II_pliki/90/3-17.pdf

Tutaj masz wymiary wszystkich istotnych punktow budy. W ystarczy podnosnik lub kanał oraz miarka, troche checi i od razu wiesz na czym stoisz :)

dzięki przyda się na pewno
LEMFÖRDER , NGK, KYB

Następna strona