jakiś czas temu (w zeszłym tyg.) zawdzięczam nieciekawą przygodę dziadkowi z daewoo
opisze w skrócie: nie wiem czy nie widział mnie czy chciał wymusić pierwszeństwo zaczął zjeżdżać na mój pas gdzie jego tylne koło było mniej więcej z moim przednim prędkość około 70-80km/h , niestety mój odruch okazał się porażką, nie chciałem aby doszło do zbliżenia cielesnego z tym koreańskim wynalazkiem odbiłem w lewo pech chciał ze był dość spory krawężnik. efekt: koło cofnęło się do tyłu oraz pochylenie konta opony (dołem do środka) lewe koło- \----l -prawe koło (mniej więcej tak to wyglądało).
udało się jeszcze dojechać na warsztat gdzie pracuje tam autko spoczęło. pierwszego dnia gdy auto zawisło w powietrzu nie było za ciekawie:
- przednia belka nad przekładnia puściła na zgrzewach w miejscu mocowania wahacza
- z wahacze zrobił się banan
- górny wąs od zwrotnicy uległ skrzywieniu
akcja przebiegła w miarę możliwości ekspresowo, drugiego dnia miałem zwrotnice i wahacz, 3 dnia przyszła pocztą belka
4 dnia zaczęła się wymiana elementów pozyskanych (używek) oraz nowych: sworzeń, łożysko, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora.
wszystko wyglądało fajnie po kilku godzinach auto stanęło na kołach l---l prostych jednak nastąpiła jedna obawa, rozstaw osi różnił się około 3cm koło za mało poszło do przodu
następnego dnia po kolejnym podniesieniu ujrzałem wciśnięta gumę drążka reakcyjnego w belkę nastąpiła wymiana jednak po wymianie koło jeszcze za mało poszło postanowiłem dziś pojechać na zbieżność
oto dane:
jak to powiedzieli tył fabryka prawy przód dobry natomiast jak się okazało występuje przypuszczalna obawa (wyprzedzenie osi sworznia zwrotnicy koła lewego o 3 stopnie co daje 2cm) po oględzinach również nie doszli do togo co może być jeszcze przyczyną belka prosta wahacz ładny zwrotnica też. mimo wszystko ustawili zbieżność ale z zastrzeżeniem ze może znosić w lewo i tak tez jest ale bardzo delikatnie opony nie ścina wiec narazie obawy nie ma ale jak wiadomo zrobić trzeba będę główkował i pozwoliłem sobie napisać może będzie miał ktoś ciekawy pomysł wiec posłucham