Cześć
Mam taki dziwny i pierwszy raz w mi się on przydażył problem z odpaleniem crxa .
Kto wie co może być tego przyczyną ??? Pomóżcie.
Postaram się go opisać.
Wszystko działało bez problemów, silnik chodził ok. Mam instalacje LPG, też ok.
A problem powstał, gdy pojechałem na impreze, auto stało przez pół nocy, w nocy była straszna ulewa i wiatr. Gdy chciałem później go zapalić, zapalił ale przez chwile pochodził dziwnie, bo tak jakby na trzech garach i głośno poczym silnik sam zgasł. już nie mogłem go odpalić. Silnik kręcił, kręcił, jakoś dziwnie też strzelał, ale nie zapalił.
No i w ten sposób wyłechtałem akumulator.
Scholowałem auto do domu, podładowałem akumulator, no i też to samo, czyli kręci, ale nie chce zapalić.
Czy jakieś kable zamokły pod spodem silnika, czy co !!!! Ogólnie przewody silnika są suche, nic takiego dziwnego nie zauważyłem.
Nie wiem gdzie szukać !!! ???
1. aparat zapłonowy zawilgnął
2. filtr powietrza masz seryjny czy stożek? Jeśli stożek to w którym miejscu wisi? Nie pociągnął Ci wody?
3. najmniej prawdopodobny nieszczęsny przekaźnik pompy paliwa ale małe szanse bo objawy są trochę inne no i jest w środku więc nie miał jak zmoknąć chyba, że Ci auto z podszybia przecieka.
Jeszcze błędy sprawdź na ecu czy nic tam nie ma.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
No to jeśli tak i paliwo dochodzi to pewnie zapłon zalało, albo aparat (moduł, cewka), albo kable mają przebicia. Zanim rozkręcisz cokolwiek spróbuj w nocy w ciemnym pomieszczeniu przy podniesionej masce pokręcić rozrusznikiem i niech ktoś obserwuje czy między przewodami zapłonowymi nie skaczą iskry. Bo może się obejdzie samymi przewodami.
Ciśnienie najprościej sprawdzić tak, że jak włączysz zapłon, pompa napompuje i się wyłączy luzujesz szybko nakrętkę odpowietrzającą na filtrze paliwa, jak syknie i wycieknie paliwo (wytrzeć szybko szmatką i dokręcić) to wszystko jest ok. Bo to kwestia sprawdzenia czy w ogóle paliwo dochodzi, a nie mierzenia dokładnie manometrem.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Na wszelki wypadek sprawdź je w nocy, w dzień przebić nie widać, przewody musiałyby być bez izolacji
sprawa raczej malo prawdopodobna (musialbys miec niezlego pecha) sprawdz czy masz caly pasek rozrzadu... jakbys mial mega pecha to strzelilby Ci przy tym parskajacym odpalaniu, no a potem to juz mozesz krecic do konca swiata i nie odpali jak paska nie ma... tak na wszelki wypadek nie zaszkodzi sprawdzic...
SPOKOJNIE napisales ze lało wiec sam sobie udzieliles odpowiedzi.skoro autko zakrecilo zgaslo czyli zawilgotniał aparar lub kable postaw go w slonce lub zdejmij kable tylko wczesniej je pozaznaczaj i wysusz porzadnie na 100% to jest przyczyna.dodatkowo zdejmij kopulke i tez porzadnie wysusz odpali na bank
właśnie wróciłem z garażu i nadal nie pali,
apropo, świece mam nowe, kable wys.napięcia nowe, kopułka, palec, aparat zapłonowy nowy (i sucho w nim), jutro sprawdze świece czy jest iskra, bo nie mam takiego klucza.
Thomas- możesz mieć racje, sprawdze ten pasek rozrządu, czy nie strzelił, bo tam nie patrzyłem. Ale coś mi się wydaje jakby paliwa nie dostawał ! Czyżby siadła pompa paliwa ??? No i gdzie ona się znajduje, bo taki dobry to ja nie jestem i nie wiem jak wygląda
[ Dodano: 2009-07-20, 20:08 ] aha, jakby się okazało, że strzelił pasek rozrządu, to wystarczy go wymienić ? czy oprucz niego jeszcze coś ! no i jaki jest jego koszt ????