Ostatnio duzo czytam o wydechu jak to dziala itp. i troszke sie juz pogubilem
Wiem np. ze jak sie zatapi katalizator zwykła rurka to cisnienie w wydechu spadnie, bo gazy od silnika beda wylatywac swobodnie. Kiedys myslalem, ze wlasnie o to chodzi, a dzisiaj sie dowiedzial, ze to zle wplywa na silnik bo zmniejszy mi sie sprezani w cylindrach. Miedzy silnikiem a katalizatorem zawsze jest jakies cisnienie tak, ze na tloku zawsze cisnienie jest, wtrysk dodatkowo wtryskuje mieszanke juz w cylinder w ktorym jest cisnienie. W ten sposob tlok bedac na dole juz ma jakies cisnienie, przy odprezeniu wydechu tego cisnienie nie bedzie. Niech mnie ktos poprawi czy dobrze rozumuje ?
Teraz jak to jest z kolektorem mozna kupic ladny swiecacy kolektor, ktory niby daje 10-20 KM ale w jaki sposob ? To, ze on jest wyszlifowany w srodku na lustro to chyba nie ma duzego znaczenia jezeli panuje tam caly czas jakies cisnienie, te gazy tak sobie nie przelatuja przez niego.
Tak wiec moje pytanie dotyczy kolektora w jaki sposob te bajeranckie kolektory maja dodac KM ?
Mam mozliwosc zrobienia w firmie u siebie kompletnego ukladu wydechowego, oprucz co nie ktorych rzeczy ktorych nie mamy jak zrobic. Dlatego chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej zaplanowac caly wydech. Co daje zwiekszenie srednicy wydechu, w jaki sposob to zrobic aby bylo lepiej. Katalizator i tlumiki oczywiscie dorabiac nie bede, tylko kupie gotowe cos na ich zastepstwo.

Co do tego polerowania od wewnatrz to mi sie zdawalo, ze chodzi o kolektor dolotowy a nie wydechowy, bo jednak nie wiem jakie tam panuje cisnienie w wydechu ale napewno wystarczajace, zeby wywalic wode, z drugiej strony nie wiem czy tam mozna mowic o jakiejs skraplanej wodzie jezeli temp. kolektora wydechowego ma bardzo duza temp. i kazda kropla odrazu jest odparowywana i wywalana dalej w wydech. Moze chodzi ci o kolektor dolotowy ? Bo tam nie mozna polerowac na lustro aby wlasnie woda sie nie skraplala, bo woda i paliwo to troche nie bardzo ;>