kolektor wydechowy ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

kolektor wydechowy ?

przez w1c10 » 2004-08-27, 15:18

Witam.
Ostatnio duzo czytam o wydechu jak to dziala itp. i troszke sie juz pogubilem :( Wiem np. ze jak sie zatapi katalizator zwykła rurka to cisnienie w wydechu spadnie, bo gazy od silnika beda wylatywac swobodnie. Kiedys myslalem, ze wlasnie o to chodzi, a dzisiaj sie dowiedzial, ze to zle wplywa na silnik bo zmniejszy mi sie sprezani w cylindrach. Miedzy silnikiem a katalizatorem zawsze jest jakies cisnienie tak, ze na tloku zawsze cisnienie jest, wtrysk dodatkowo wtryskuje mieszanke juz w cylinder w ktorym jest cisnienie. W ten sposob tlok bedac na dole juz ma jakies cisnienie, przy odprezeniu wydechu tego cisnienie nie bedzie. Niech mnie ktos poprawi czy dobrze rozumuje ?
Teraz jak to jest z kolektorem mozna kupic ladny swiecacy kolektor, ktory niby daje 10-20 KM ale w jaki sposob ? To, ze on jest wyszlifowany w srodku na lustro to chyba nie ma duzego znaczenia jezeli panuje tam caly czas jakies cisnienie, te gazy tak sobie nie przelatuja przez niego.
Tak wiec moje pytanie dotyczy kolektora w jaki sposob te bajeranckie kolektory maja dodac KM ?
Mam mozliwosc zrobienia w firmie u siebie kompletnego ukladu wydechowego, oprucz co nie ktorych rzeczy ktorych nie mamy jak zrobic. Dlatego chcialbym sie dowiedziec jak najlepiej zaplanowac caly wydech. Co daje zwiekszenie srednicy wydechu, w jaki sposob to zrobic aby bylo lepiej. Katalizator i tlumiki oczywiscie dorabiac nie bede, tylko kupie gotowe cos na ich zastepstwo.

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-27, 16:32

w1c10-postaram sie choc troche ci pomuc :wink: Ze sojego rocznego
wiec niewielkiego doświadczenia :( O statnio zakładałem układ SuperSprint do Volvo 850 R co prawda to nie to samo co w hondzie ale podobie :!: Na początku :!: są dwie zazady w wstawianju kolektorów :!:
1-do turbo
2-i bez turbo
Jak sie domyślam twoje auto jest bez turbo :!:
Tak wiec kolektor nie powinien być polerowany od wewntrz :idea: dla tego
że wyprowadzanie spaliny są znaczie wolniej jak w turbo i jak pewnie wież że w kolektoże gromadza sie niewielkie ilosci wody które na zpolerowanej powieszchni kolektora łaczą sie w dużą krople która utrudnia prawidłową prace układu :!:
Wiec z tego co mi wiadomo to do silnika bez turbo kolektor od wewnątrz powinien być chropowaty tak jak seryjny jest :!: Bo wtedy minaturowe krople sie nie spotykają :!: A wrec sie rozdrabniają co sprzyja pracy układu :idea:
Co do kształtu kolektora to wiem tylko tyle że powinien mieć jak naj mniej skomplikowane wygiecia i każda rurka powinna mieć osobny tunel to sprzyja ciśnienju wydzilanych spalin i wszystkie rurki kolektora powinny buć wprowadzone do jedniej niezbyt róbej rurki :idea:

Może choć troche ci pomogłem :? nie wiem czy to co napisałem jest jasne :? Przypominam ze jeszcze nie jestem mechanikem :!: Wiec moge sie mylić :!:
[center][glow=blue]Pozdrawia WALLY czytaj: Łoli :-]
[you] hello
Witam na stronie CRX INFO
:)
[/glow][/center]

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2004-08-27, 17:06

Fajnie, ze ktos odpisal, pewnie pozniej bedzie wiecej zainteresowanych ;) Co do tego polerowania od wewnatrz to mi sie zdawalo, ze chodzi o kolektor dolotowy a nie wydechowy, bo jednak nie wiem jakie tam panuje cisnienie w wydechu ale napewno wystarczajace, zeby wywalic wode, z drugiej strony nie wiem czy tam mozna mowic o jakiejs skraplanej wodzie jezeli temp. kolektora wydechowego ma bardzo duza temp. i kazda kropla odrazu jest odparowywana i wywalana dalej w wydech. Moze chodzi ci o kolektor dolotowy ? Bo tam nie mozna polerowac na lustro aby wlasnie woda sie nie skraplala, bo woda i paliwo to troche nie bardzo ;>
Co do bycia mechanikiem to ja mam papier conajmniej od 5 lat, ale to nic nie zmienia :>
Ciekawi mnie co sie stanie jezeli w kolektorze wydechowym bedzie inne cisnienie, znaczy jaki ma to wplyw jak sie tam cisnienie zwiekszy, a jak zmniejszy. Moge nawet sprawdzic jakie tam jest cisnienie, ale narazie nie mam takiej potrzeby.
Tak, ze dalej nie wiem co maja takiego super te sliczne kolektory, ze daja od 10 do 20 KM. W Del Solku jest kolektor 4-2-1 i te takie super kolektory jakie widzialem to tez sa 4-2-1.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2004-08-27, 18:48

Ale właśnie w sporcie używa się kolektorów 4-1 bo dają lepszą górę obrotów. Oczywiście porządnych 4-1 bo taki np. lanos też ma kolektor w takim układzie a mocy raczej nie za dużo 8)
Koniec...

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-27, 21:12

w1c10 :arrow: Tak masz racje to chodzi o kolektor dolotowy :oops: masz racje 5-lat to dużo mozemy sie od ciebie dużo nauczyć :!: Pisałeś że dużo czytałeś o okładach wydechwych :idea: Rozwin temat wżóc jakieś fotki itp.
[you] hello
[/glow][/center]

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2004-08-27, 21:53

Jak narazie to staram sie zglebic temat :) 5 lat w technikow samochodowym dawno dawno temu i nie interesowalem sie przez ten czas tak za bardzo tematem tylko informatyka, tak ze zaden ze mnie mocny mechanik ;> Chcialbym potrafic zaprojektowac cally wydech do siebie aby dalo to jakis efekt, ale jak narazie za duzo mam pytan :>

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-27, 23:42

Poszperałem troche i to co sie dowiedziałem :shock:

Najpierw zaczne od kolektora wydechowego :twisted:
Dla silników 4-cilindrowych stosuje sie 2 rozwiązania :arrow:
1)ROZWIĄZANIE :arrow: Kolektor w którym najpierw są łaczone przewody do 1 i 2 cylindra
oraz do 2 i 3 cylindra(przectawilem to na fotce)
2)ROZWIĄZANIE :arrow: Kolektor w którym 4 dłuższe pojedyncze rury
wchodzą w jedną rure wydechową.

1)ROZWIĄZANIE :arrow: Jest czesciej stosowane :!: Rury równej długosci dają lepsze osiagi szczególnie w slnikach wyczynowych :!:
I tu ważna uwaga :idea: rury do sportu powinny mniec wiekszą srednice :!: Im slnik na wyższych obrotach bedzie pracować tym rury kolektora powinny być gróbsze i krótsze.

2)ROZWIĄZANIE :arrow: :arrow: Wada tego kolektora jest nadmierna długosc rur i utrudnia jego mątaż w aucie :!: :( Te kolektory stosuje sie zazwyczaj do tuningu aut mjejskich :evil: długość rur powinna być porównywalna do
seryjnego kolektora :!:

(Jesli mamy dodyć długi kolektor wydechowy :idea: Należy zadbać o to aby został przymocowany do dolnej czesci slnika :!: Zapobiega to pekaniu od drgań :!: )

(Sportowy kolektor wydechowy po to jest polerowany aby wydobywające sie spaliny mogły sie jak najszybciej wydostać po gładkiej spolerowanej powieszchni :!: Natomniast gdy kanały kolektora są hropowate jak to jest w przypadku seryjnego kolektora powstają mikro zawirowania które spowalniają wylot spalin :evil: A chodzi o to aby spaliny jak najszybciej wydobywały sie z kolektora :!: )

Sory za rysunki :oops:
[you] hello
[/glow][/center]

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2004-08-28, 00:17

Taak co nie ktore rzeczy to juz wiedzialem, ale moze sie to przydac :)
"rury do sportu powinny mniec wiekszą srednice Im slnik na wyższych obrotach bedzie pracować tym rury kolektora powinny być gróbsze i krótsze.
"
tutaj jestem ciekaw co sie dzieje przy niskich obrotach, bo moze tak byc ze przy max. obr. moc i moment wzrosnie ale przy niskich obrotach spadnie, a tego nikt z nas nie chce :) Z drugiej samochody przygotowane do sportu chyba nie schodza ponizej 5 000 obr. , ale nasze tak ;>

"Sportowy kolektor wydechowy po to jest polerowany aby wydobywające sie spaliny mogły sie jak najszybciej wydostać po gładkiej spolerowanej powieszchni "
Co do tego to wlasnie mam pewne watpliwosci :) Jezeli miedzy cylindrem a katalizaatorem panuje jakies cisnienie tzn. ze gazy opuszczaja ten kawalek wydechu o okreslonej predkosci, to zalezy jak szybko katalizator przepusci gazy, tak wiec czy kolektor bedzie gladki czy chropowaty to nic nie zmienia, bo wydech nie jest przelotowy. Tak o tym mysle, niech mnie ktos poprawi jak by co :?

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-28, 14:46

tutaj jestem ciekaw co sie dzieje przy niskich obrotach, bo moze tak byc ze przy max. obr. moc i moment wzrosnie ale przy niskich obrotach spadnie, a tego nikt z nas nie chce Z drugiej samochody przygotowane do sportu chyba nie schodza ponizej 5 000 obr. , ale nasze tak ;>

Dla tego rury być dłóższe i cieszsze o ile tego jeszcze nie wiem :( ale postaram sie zdobyć odpowiednie wzory do tego obliczenia :idea:

A z tym spolerowanym kolektorem to dobrze myslisz :!: Dowiedzialem sie że wszystko zależy od katalizatora :!: jesli jest to nie ma wiekszego
sensu zakładać sportowego kolektora.Natomniast jesli go nie ma to tżeba w taki sie zaopatrzyć :idea:
[you] hello
[/glow][/center]

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2004-09-12, 19:11

jest w polsce firma ktora produkuje katalizatory o 4-krotnie mniejszych oporach przeplywu i stosuje sie je w sporcie. przy takim katalizatorze spaliny mialy by latwy przeplym. poszukam znowu informacji o tym to rozwine ten temat :wink: