Hehe ale uwazajcie na pistolety od kompresorow i nie dajcie sie zwiesc tym wskazowkom!! Ja dzis pojechalem pompowac bo mialem flaka na lewym przodzie i przy 2 barach opona wygladala jak buleczka a Turbo swiadkiem ze oponki mam takie jakies ze scianka jest pionowa a nie bulowata. Tak wiec trzeba uwazac! i wszytsko z rozsadkiem! jak nie na tej stacji to na innej.
co do ciśnienia na stacjach to prawda - najlepiej kupić sobie własny miernik - nawet jakiś prosty i po napompowaniu mierzyć zawsze nim - ale najpierw trzeba go skalibrować z jakimś porządnie działającym i dowiedzieć się jake są różnice - wtedy zawsze będziemy pewni ciśnienia we własnych oponach. Mój miernik ciśnienia zaniża o 0,2 i jestem tego świadom przy pomiarach.
No wiec ciagnac moj watek o wskaznikach. wczoraj pompowalem sobie na orlenie przy wylotowej na Lomianki i cos bylo nie chalo. napompowalem 1,7 i dalej nie dmuchalem bo jak wczesniej pisalem widzialem ze jestcos nie halo. po wyjechaniu ze stacji wiadomo bylo co jest nie halo. opony byly jak z lanej gumy:) sztywne jak wawrzon po viagrze. pojechalem dzis na inny orlen i co sie okazalo ? w gumach mialem 3 bary pytania? no wiec uwazajcie!
a ja patrzylem na naklejke na wnęce w drzwiach i z tego co wyczailem to przy ciagnietej przyczepie ma być przód 2.0 a tył 2.2 a normalnie przod 2.0 a tył 1.9...
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
u mnie tak samo. w trase tylko troche wiecej ładuje. jezeli jestesmy przy tym temacie to moze ktoś slyszal o napelnianiu azotem? Podobno ten gaz nie ma tak duzej rozszeżalności temperaturowej jak powietrze i przy dużych wahaniach temp nie ma takiego duzego wahania cisnienia w oponach. Ma podobno jeszce pare innych zalet ale juz nie pamietam np . Moze ktoś cos wie ? aha cena tez nie duza bo ok 5zł za opone.
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...
Tez pompuje ciut wiecej bo nie chce krzywych felg. a co do azotu to jak mowiles ma inne rozszerzanie pod wplywem temp a do tego jego czasteczki sa wieksze przez co nie przecisnie sie przez szczeliny przez ktore powietrze tak. nie wiem czy sa jeszcze jakies atuty.
wracając do tematu czy powinno się jakoś różnicować ciśnienie do róznych wymiarów opon?
2.2 przód oraz 2.0 tył to chyba optimum dla 195/50/15 tak? co o tym sądzicie?
Pompowanie kuł azotem... zaleca sie pompowanie wyłącznie nowych opon stare podobno mogą sie uszkodzić... 2 z nagrzewaniem masz racje trzyma stała temperaturę 3 gdy droga jest pofalowana na normalnym powietrzu słychach tłoczenie, opona wypełniona azotem niweluje te drgania