qba_21 napisał(a):załzenie takiego xenonu ala chiny jest kiepskim pomysłem, raz że jakoś jaśniej nam to nie świeci, światło jest rozproszone, świeci po czubkach drzew, i niewiem czy na stacji diagnostycznej przy przegladzie to przejdzie bo nie idzie ustawic skupienia światła.
Dróga sprawa to oślepiasz tym chińskim badziewiem kierowców jadących z przeciwka, pozatym jak trafisz na kontrole policji to mozesz ładny mandat zapłacic za taka przeróbke zwykłych świateł na xenonki.
światła ustawione, zanaczam że koszt ustawenia na stacji diagnostycznej to ok 10 zł
mrozek201 napisał(a):Jesli zamontujesz xenony, to mosisz tak że zadbać o spryskiwacze na reflektory, taki durny polski przepis, co do xenonow z allegro, są nie dozwolone do jazdy na codzien, xenon moze byc zamontowany tylko i wyłacznie fabrycznie, lub zmina w postaci calej homologowanej lampy (co raczej odpada), byl artykuł w auto świecie na temat Xenonów z allegro, zaraz go poszukam, zeskanuje i wrzuce, przeczytasz go i odechce Ci sie xenonow za który stracisz dowod w razie kontroli
2 lata jeżdżę na xenonie w solce, wielokrotnie zatrzymywany do kontroli ani razu nie było o xenonie mowy
czyste dane praktyczne a nie teoretyczneNiuton napisał(a):a widziałeś ja to świeci w solce, ja nie zauważyłem świecenia po czubkach drzew, jeśli lampy są dobrze wyregulowane to nie powiny tak świecić, efekt świcenia po wszytkim przed samochodem to bedzie niezaleznie czy masz xenon czy zwykłe zarówki jak masz do światła ustawione, zanaczam że koszt ustawenia na stacji diagnostycznej to ok 10 zł
Po co poziomowanie?
Nawet fabryczne ksenony oślepiają, jeśli ich ustawienie jest choćby minimalnie nieprawidłowe. Automatyczna korekcja poziomu świateł redukuje to zjawisko. Zaś spryskiwacze są po to, aby brud na kloszu nie powodował rozpraszania światła i oślepiania. Teraz wyobraźcie sobie, że jesteście uczestnikiem kolizji, a jej sprawca twierdzi, że wasz samochód go oślepił. Czeka was odpowiedzialność karna i finansowa, a facet, który rozbił wam auto wychodzi oczyszczony z zarzutów! Warto?
dzieki za wszystkie odpowiedzi i po przeanalizowaniu tego co kazdy z was napisal + dobry reportaz z autoswiat uwazam temat za zamkniety
stwierdzam ze nie taki xenon czy tez bi-xenon chce nie raz mnie wkur... jak ktos jechal z "antyxenonami" i mnie oslepial + pare innych rzeczy ktore mnie zniechecily do tego , wiem napewno ze kupie zaroweczki H4 osram i zastanawiam sie czy nie zrobic tak jak mowil pirul ze zmostkuje swiatla mijania z drogowymi i beda mi swiecic 4 mijania i 4 drogowe.... Ale nie wiem jak duzo pradu bedzie to ciaglo i jakie sa zkolei wady takiego rozwiazania? hmmm jeszcze mnie zastanawia temat chinskich lamp czyli te na allegro to wsio chiny to jakiej marki maja byc dobre reflektory ??Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości