światła h4 55/60W a h4 90/100W i xenon vs. bi-xenon

arturcrx
Forumowicz

światła h4 55/60W a h4 90/100W i xenon vs. bi-xenon

przez arturcrx » 2009-01-11, 12:57

Witam!!!
Problem z światłami przód nie znam sie na elektryce i nie wiem jaki wariant wybrać żeby przednie światła DEL SOL świeciły BARDZO DOBRZE brak wiedzy na temat elektryki samochodowej zmusza mnie do napisania tego tematu..no to zaczynamy....

Czy w miejsce seryjnej żarówki H4 55/60W można wsadzić żarówkę H4 90/100W??? Jeśli nie to dlaczego???

Xenon vs. bi-xenon w CRX DEL SOL.... nie wiem czy dobrze rozumiem ale bi-xenon od xenona różni się tym że żarnik bi-xenona można z światła mijania również przełączać na światło drogowe??? a jak to się ma do DEL SOLA gdzie światło drogowe i mijania są rozbite na dwa różne reflektory???

Na allegro widać xenony w miejsce żarówek H4 na allegro np. pod tym linkiem
http://moto.allegro.pl/item517587447_ze ... _nowe.html
w cenie 179zł za komplet jak to się ma na jakoś tego zestawu w tej sytuacji tej konkretnej firmy za taką cenę??

Jakie xenony ewentualnie bi-xenony i jakiej firmy można/polecacie/macie włożyć do del sola???

I czy robić to na seryjnych lampach jak to się reklamują że można czy jednak na gwarantowane 100% działanie 3ba lampy zmienić na inne ??
-----===== w MAłYm CIele WIelKI DuCh ===>> HoNDA CRx DEl sOl ====-----

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-01-11, 13:03

arturcrx, z ta seryjna lampa to tak troche nie w pizde ni w oko jak czasami widac bo napierdziela po oczach rowno ale napewno taki zenon bedzie dobry bo bedzie jasniej
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-01-11, 13:08

temat rzeka, żarówki 90/100w można włożyć w miejsce seryjnych 55/60w ale nie rób tego bo wcześniej czy później spalą Ci odbłyśniki i kostki i będziesz zmieniał całe lampy, zwłaszcza teraz kiedy jeździ się na światłach całą dobę, a takie żarówki produkują dwa razy więcej ciepła.

Co do bi-xenon'ów dobrze piszesz, ale możesz zrobić tak, że montując bi-xenon w główną lampę i włączając długie będą Ci świecić wszystkie cztery lampy, dwie główne bi-xenonem, a dwie małe zwykłymi żarówkami, możesz też bez xenonów lampy przerobić tak, że wszystkie cztery będą świecić zwykłymi mijania i długimi, wystarczy zmostkować kabelki bo w obydwu lampach są żarówki h4, do tego jakieś dobre żarówki philipsa czy osram i będzie jasno przed samochodem ale i więcej prądu będzie wciągać.

xenony z allegro są do przejścia, lepiej nan ich widać ale często oślepiasz jadących z przeciwka albo tych, którzy jadą przed Tobą bo masz nieprzystosowane lampy do takich świateł, powinna być soczewka, zakładając do xenonów z allegro lampy z chin te cleary plastikowe będziesz oślepiał jeszcze bardziej. tak, że wybierz najlepszą opcję dla siebie i jazda :)

a profesjonalna przeróbka lamp na xenon żeby było zgodnie z przepisami to jakieś 1800zł
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2009-01-11, 13:11

ja u siebie mam zamontowanuy zwykły ksenoen, taki allegro za ok 200 zł

u mnie zamontowałem do zamiast świateł mijania i jest super, wcześniej nic nie było widać, teraz jest wszystko oświetlone jak trzeba,
oczywiście musisz napewno jechac i ustawić światła bo bedziesz innych oślepiał, ja ma dodatkowo lewą lampę ustawioną jeszcze niżej

instalacja tego to 15-30 minut, do prawej lampy dobierasz się ściagając rezonator z puszki od dolotu, gorzej jest z lewą bo ja mam wspomaganie i trzeb się nagimnastykowąć żeby tam żarókę włorzyć
https://www.facebook.com/pages/Wystroim ... 0997447364 strojenie Hond, Crome, Hondata, Ecumaster, ulica i Hamownia obciążeniowa

MarTfYdOg
Forumowicz

przez MarTfYdOg » 2009-01-11, 13:38

a powiedzcie co to jest ta dodatkowa zaroweczka w tym zestawie z allegro. w tych H4-ach.
to jest do dlugich swiatel takii dzinks??
forum/viewtopic.php?t=22664

Bylo minelo czas na cos nowego xD

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2009-01-11, 14:44

załzenie takiego xenonu ala chiny jest kiepskim pomysłem, raz że jakoś jaśniej nam to nie świeci, światło jest rozproszone, świeci po czubkach drzew, i niewiem czy na stacji diagnostycznej przy przegladzie to przejdzie bo nie idzie ustawic skupienia światła.
Dróga sprawa to oślepiasz tym chińskim badziewiem kierowców jadących z przeciwka, pozatym jak trafisz na kontrole policji to mozesz ładny mandat zapłacic za taka przeróbke zwykłych świateł na xenonki.

Poszukaj dobrych żarówek h4, osram philipsa(sa rózne modele) albo zamontuj profesjonalne xenony jak napisal pirul
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

BarteG
Forumowicz

przez BarteG » 2009-01-11, 14:48

poszło PW ;)

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-11, 14:52

Jesli zamontujesz xenony, to mosisz tak że zadbać o spryskiwacze na reflektory, taki durny polski przepis, co do xenonow z allegro, są nie dozwolone do jazdy na codzien, xenon moze byc zamontowany tylko i wyłacznie fabrycznie, lub zmina w postaci calej homologowanej lampy (co raczej odpada), byl artykuł w auto świecie na temat Xenonów z allegro, zaraz go poszukam, zeskanuje i wrzuce, przeczytasz go i odechce Ci sie xenonow za który stracisz dowod w razie kontroli

[ Dodano: 2009-01-11, 13:53 ]
a co do żarówkek 90/100w sa również w polsce nie dozwolone

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2009-01-11, 15:06

qba_21 napisał(a):załzenie takiego xenonu ala chiny jest kiepskim pomysłem, raz że jakoś jaśniej nam to nie świeci, światło jest rozproszone, świeci po czubkach drzew, i niewiem czy na stacji diagnostycznej przy przegladzie to przejdzie bo nie idzie ustawic skupienia światła.
Dróga sprawa to oślepiasz tym chińskim badziewiem kierowców jadących z przeciwka, pozatym jak trafisz na kontrole policji to mozesz ładny mandat zapłacic za taka przeróbke zwykłych świateł na xenonki.

a widziałeś ja to świeci w solce, ja nie zauważyłem świecenia po czubkach drzew, jeśli lampy są dobrze wyregulowane to nie powiny tak świecić, efekt świcenia po wszytkim przed samochodem to bedzie niezaleznie czy masz xenon czy zwykłe zarówki jak masz do :dupa: światła ustawione, zanaczam że koszt ustawenia na stacji diagnostycznej to ok 10 zł :)

oczywiscie przy ksenonie jest mniej zauważalna granica światła i cienia, w solce zawarzyłem ze odbłyśnik jest tak niefortunnie zrobiony że to działa tylko na + przy załozonych ksenonach, nie oślepia

co do mandatów porostu wozisz w bagażniku komplet zwykłych h4, a ja miałem już kilka kontroli i na światła nic nie powiedzieli a mogli się przyczepić

i nie chodzi mi tu o rozpetanie wojny co jest legalne a co nie, chłopak zadał konkretne pytanie jak to świeci, a na xenonach jeździ dużo solek niech się wypowiedzą na temat oślepiania i kontroli, bi-xenon ma np. Kosciech
Ostatnio edytowano 2009-01-11, 15:11 przez Niuton, łącznie edytowano 1 raz
https://www.facebook.com/pages/Wystroim ... 0997447364 strojenie Hond, Crome, Hondata, Ecumaster, ulica i Hamownia obciążeniowa

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2009-01-11, 15:09

mrozek201 napisał(a):Jesli zamontujesz xenony, to mosisz tak że zadbać o spryskiwacze na reflektory, taki durny polski przepis, co do xenonow z allegro, są nie dozwolone do jazdy na codzien, xenon moze byc zamontowany tylko i wyłacznie fabrycznie, lub zmina w postaci calej homologowanej lampy (co raczej odpada), byl artykuł w auto świecie na temat Xenonów z allegro, zaraz go poszukam, zeskanuje i wrzuce, przeczytasz go i odechce Ci sie xenonow za który stracisz dowod w razie kontroli

heh jak zwykle za dużo sie naczytałeś chłopak ;) 2 lata jeżdżę na xenonie w solce, wielokrotnie zatrzymywany do kontroli ani razu nie było o xenonie mowy :) czyste dane praktyczne a nie teoretyczne

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-11, 15:13

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2009-01-11, 16:01

Niuton napisał(a):a widziałeś ja to świeci w solce, ja nie zauważyłem świecenia po czubkach drzew, jeśli lampy są dobrze wyregulowane to nie powiny tak świecić, efekt świcenia po wszytkim przed samochodem to bedzie niezaleznie czy masz xenon czy zwykłe zarówki jak masz do światła ustawione, zanaczam że koszt ustawenia na stacji diagnostycznej to ok 10 zł

xenony włożone do nieprzystosowanych lamp nie da sie ustawić, światło tam jest rozproszone, ma złe skupienie.

[ Dodano: 2009-01-11, 15:03 ]
tobie sie wydaje ze środka że świeci ładnie gdzie trzeba, wyjdziesz popatrzysz na auto powiesz wyglada fajnie ale mijajac sie z Twoim autem w nocy oślepiasz

[ Dodano: 2009-01-11, 15:06 ]
popatrzcie na fotoz tego artykułu co dał mrozek201 jak to ,,ładnie wyglada,, z przeciwka,
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

Niuton
Forumowicz

przez Niuton » 2009-01-11, 16:13

pozatym widzilem jak świecą h4 90/100W gdy są nie ustawione,

Po co poziomowanie?
Nawet fabryczne ksenony oślepiają, jeśli ich ustawienie jest choćby minimalnie nieprawidłowe. Automatyczna korekcja poziomu świateł redukuje to zjawisko. Zaś spryskiwacze są po to, aby brud na kloszu nie powodował rozpraszania światła i oślepiania. Teraz wyobraźcie sobie, że jesteście uczestnikiem kolizji, a jej sprawca twierdzi, że wasz samochód go oślepił. Czeka was odpowiedzialność karna i finansowa, a facet, który rozbił wam auto wychodzi oczyszczony z zarzutów! Warto?

co do samo poziomowania to nawet najbardziej zawansowany system poziomowania nie jest w stanie zareagowąć w momencie gdy wjerzdzasz w nierówność na drodze, ma to tylko znacznie gdy rzeczywiscie masz załadowany tył i słup światła kieruje się do góry, ale właśnie po to Honda wyposażyła nasze Del Solki w elektryczną regulację poziomu swiateł

co do brudnych świateł czy masz super hiper halogen czy xenon to światło jest rozpraszane na kloszu, a tak naprawdę zadne spryskiwaczę i tak nie są wstanie usunąć doładnei brudu, nic nei zastąpi szczotki, ja np co najmniej 2 razy w tyg zajeżdzam na stację i dokładnie myję lampy przednie, zajmje to 2 minuty i jest git, nie zapominajmy żę nasze światła zawsze powinny być utrzymane w czystości, bo 30 % narzeka że mu słabo świeci a ma za***ne kloszę warstwą brudu

podsumowywując to poziomowanie i spryskiwacze to jest tylko coś pomocne w utrzymaniu światel, a nigdy nie zastąpi szczoty i wody, szczególnie latem kiedy na lampach rozbijają sie setki móch, i nikt mi nie wmówi że spryskiwacze sobie z tym radzą

[ Dodano: 2009-01-11, 15:19 ]
arturcrx, w żadnym wypadku nie nakłaniam ciebie do założenia tylko opisuje własne doświadczenie w swoim samochodzie, na podstawie tego co zalozyłem i przetestowałem,

arturcrx
Forumowicz

przez arturcrx » 2009-01-11, 16:52

prawda ze temat rzeka ale temat mysle wazny ;) dzieki za wszystkie odpowiedzi i po przeanalizowaniu tego co kazdy z was napisal + dobry reportaz z autoswiat uwazam temat za zamkniety :) stwierdzam ze nie taki xenon czy tez bi-xenon chce nie raz mnie wkur... jak ktos jechal z "antyxenonami" i mnie oslepial + pare innych rzeczy ktore mnie zniechecily do tego , wiem napewno ze kupie zaroweczki H4 osram i zastanawiam sie czy nie zrobic tak jak mowil pirul ze zmostkuje swiatla mijania z drogowymi i beda mi swiecic 4 mijania i 4 drogowe.... Ale nie wiem jak duzo pradu bedzie to ciaglo i jakie sa zkolei wady takiego rozwiazania? hmmm jeszcze mnie zastanawia temat chinskich lamp czyli te na allegro to wsio chiny to jakiej marki maja byc dobre reflektory ??
-----===== w MAłYm CIele WIelKI DuCh ===>> HoNDA CRx DEl sOl ====-----

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-01-11, 17:04

wszystko chińskie nie ma homologacji więc w razie kolizji sytuacja analogiczna do "xenonów", a lamp z homolgacją tego typu możesz w ogóle nie znaleźć lub będą drooogie. mostkując kostki masz dwa razy mocniejsze światła ale wiadomo, biorą dwa razy więcej prądu czyli zamiast w sumie 110W masz pobór 220W, poza tym niby klosze od długich nie są przystosowane do świecenia światłami mijania i w takiej sytuacji mogą słabiej świecić jako długie bo musisz je nisko ustawić ale to kompensują główne reflektory, które można ustawić tak, że będą dobrze świecić i mijania i długie, a okrągłe klosze jako pomocnicze i będzie ok.
Ostatnio edytowano 2009-01-11, 17:05 przez pirul, łącznie edytowano 1 raz
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Następna strona