god_of_ha napisał(a):nie zapomnij o sprezonym powietrzu by wydmuchac otwory na sruby w bloku...
sluszna uwaga
jak bedzie tam syf to moze "trafic" gwinty....
Vein napisał(a):Oddaj wał do pomierzenia jak inni mówią. Jeśli wcześniej nikt go już nie szlifował, a mówisz że Ci sie panewka nie obróciła to szlifuj.
Vein napisał(a):
Co do kupowania wału to jak już to tylko w ASO a nie używany. Tylko że cena jest troche zaporowa i za te pieniądze mozna by było kupic silniki używane
jakos jezdzi i dmucha na turbo i nic nie wywala...nie wiem jak dokrecacie ale wg mnie to bylo za lekko, poki co nic sie nie leje, a w manualu napisali tez.. w 1 kropce zeby naoliwic sruby a nie zeby wydmuchiwac;-)atom1 napisał(a):tak takjakos jezdzi i dmucha na turbo i nic nie wywala...nie wiem jak dokrecacie ale wg mnie to bylo za lekko, poki co nic sie nie leje, a w manualu napisali tez.. w 1 kropce zeby naoliwic sruby a nie zeby wydmuchiwac;-)
ja napisalem jak JA zrobilem i ze jezdzi, kazdy pisze ze szpilki sie wyciagaja i nalezy zmienic, ale jak ktos nie zmieni to warto dociagnac na wiecej nm pozatym 10 nm to jest znikoma roznica silowa, a ile bedzie jezdzic to sie okaze mam nadzeje ze dlugoatom1 napisał(a):10 nm to jest znikoma roznica silowa,
wrzuc na luz bo robisz zawsze problem z niczego, akurat teraz masz racje ale podjudzacz z ciebie niezly :]
)i pomimo tego ze klucz "pyknal" to sruba nie jest dokrecona z odpowiednia sila bo oporu nie stawia gwint tylko woda lub olej zalegajacy w otworze. Co do szlifow walow to sa waly plytko i gleboko utwardzane i to producent w dokumentacji technicznej podaje jak dany wal jest wykonany. I jesli Honda nie przewiduje nadwymiarowych panewek w danym typie silnika to wszystko wskazuje na to ze wal jest plytkoutwardzany i nie powinno sie go szlifowac a raczej wymienic na nowy. A jesli chodzi o Pana Henia ze szlifierni i hartowanie to sa na rynku specjalistyczne firmy hartujace waly korbowe (np. IZNS w Iławie) i np w samochodach ciezarowych stosuje sie hartowanie walu korbowego po szlifie. Jesli chodzi o wymiane szpilek badz nie to pisze po raz enty ze to prawda ze szpilki sie wyciagaja i nie bede sie powtarzal (jesli gogos interesuje ten temat to niech poszuka na formu lub zajzy do podrecznika mechanika) a niedowiarkom proponuje zmierzyc mikrometrem szpilke nowa i uzywana i wtedy wszstko sie wyjasni lub przejzec instrukcje napraway roznych innych samochodow a nie tylko CRX i przekonacie sie ze producenci silnikow podaja maksymalna dlugosc sruby glowicy ktora moze byc zastosowana.Sebastian_O napisał(a):Moim zdaniem te 68 niutonów na głowicę to jest kolosalnie mało, pewno dlatego silniki się pocą...
Sebastian_O napisał(a):a np w golfie o którym była mowa na początku, uszczelka wcale taka pancerna nie jest, a kręci się o ile pamiętam na 120
dobry klucz niestety kosztuje ja dokręcałem kluczem "BETA" ale to wysoka półkaUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości