Problem z B16A1
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

ICEMAN
Forumowicz

Problem z B16A1

przez ICEMAN » 2005-06-08, 12:11

Witam!
Niedawno wymienilem kompa w moim 4th genie bo sie okazalo ze mam kompa pm7 czyli od d16 (odciecie przy 7500 rpm). Komp zostal wymieniony na pw0 i poczatkowo bylo suuper :] (tzn po 1szej przejazdzce :( ). Nastepnego dnia juz mialem prob z odpaleniem. Wymienilem swiece bo stare nie wygladaly za ciekawie i okazalo sie ze byly rozne , potem reset kompa i przejezdzka - wszystko ok. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu silnik odpala ale chodzi nie rowno i na wyjatkowo niskich obrotach (plywa pomiedzy 400 a 600), czasami mu to przechodzi po chwili i wtedy wszystko jest ok ale czasami nie przechodzi i wtedy zaczyna kopcic na czarno w prawie calym zakresie obr i zre paliwo jakby to byla pyszna śmietanka. Probowalem jeszcze raz resetowac kompa ale historia sie powtarza. Wywala blad 5 tzn czujnik cisnienia bezwzglednego lub jego obw. Na poprzednim kompie wywalal blad nr 13 czyli czujnik cisnienia atmosferycznego lub jego obw ale nie wiem jak je sprawdzic i ktore czujniki to sa. PLease Help!! Aha swiece za kazdym razem sa zakopcone na czarno :/

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-08, 12:24

Bo jak wywala poważne błędy i zapala Check Engine to wchodzi w tryb awaryjny z bardzo bogatą mieszanką. Także uwalone świece, duże kopcenie i masakryczne zużycie wachy to w tym wypadku normalka. Co do błędów to niestety nie potrafię pomóc...musisz poczekać na opinie jakiś użytkowników B16.
Koniec...

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-06-08, 12:31

ale Check Engine nie zapala sie

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-06-08, 12:40

Jesli chodzi o blad 5 to u mnie sprawe zalatwil nowy filtr powietrza ;) Ale kopcenie na czarno to raczej powazniejsza sprawa niz tylko efekt pracy trybu awaryjnego :? Dlaczego niby bardzo bogata mieszanka i masakryczne zuzycie wachy, moj znajomy ma walniety jeden czujnik jezdzi caly czas z palaca sie kontrolka a spalanie utrzymuje sie w normie :roll:

ps. Ale z tego wszystkiego wywala Ci bledy zwiazane z powietrzem, moze pokombinuj z tej strony (nowy filtr, czyszczenie z syfu przepustnicy, icka plus regulacje wolnych obrotow etc) chyba ze czujniki albo komp cos niedomagaja :roll:
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-08, 13:37

Bo nie wszystkie błędy i zapalenia CEL powodują przejście w tryb awaryjny.
Koniec...

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-06-08, 20:09

Po dzisiejszej przejazdzce to juz totalna tragedia bo kopci jak cholera a spaliny gryza tak ze sie oddychac nie da i do tego zaczal jeszcze szarpac nie idzie plynnie ruszyc i gasnie co chwila. Filtr powietrza ma przejechane jakies 500 km, przepustnice sprubuje jeszcze przeczyscic :(.
A czy moglaby to byc uszczelaka pod glowica?? bo po przegazowaniu zauwazylem ze na koncowce wydechu pojawilo sie troche wody ale nie zauwazylem zeby ubywalo plynu chlodzacego a na korkach nie pojawia sie zaden osad wiec plyn do oleju sie raczej nie dostaje :(

lelo
Forumowicz

przez lelo » 2005-06-08, 23:56

ICEMAN napisał(a):A czy moglaby to byc uszczelaka pod glowica?? bo po przegazowaniu zauwazylem ze na koncowce wydechu pojawilo sie troche wody ale nie zauwazylem zeby ubywalo plynu chlodzacego a na korkach nie pojawia sie zaden osad wiec plyn do oleju sie raczej nie dostaje :(

Witam wszystkich, ICEMAN a po zmianie kompa moze tankowałeś gdzieś paliwo??
Bo ja miałem podobną sytuacje(że kopcił i się dławił) po tankowaniu na małej stacji, ale mi zaden błąd na kompie sie nie wywalał.

Pozdrawiam ,lelo
"Ilość napisanych postów, nie świadczy o wiedzy piszącego."

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-06-09, 00:55

paliwo tez raczej ok bo to tez mi do glowy przyszlo i zalalem gdzie indziej bo nasz super statoil juz nieraz dal mi sie we znaki wiec potem zalalem na innej stacji, sprubuje moze jeszcze paliwa z BP?

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-06-09, 13:45

Jesli chodzi o wode z wydechu to chyba nic nadzwyczajnego u mnie tez sie troche jej pokazuje ale to raczej normalne (z nowek tez sie troche leje) ale to ze sie dlawi i zaczyna ostro kopcic na czarno wg mnie smierdzi jakas wieksza naprawa, jakies uszczelniacze, pierscienie, albo cos w tym guscie bo tak sam z siebie dym z wydechu nie leci.. Co do uszczelki pod glowica to niejestem do konca pewien ale tu mozliwosci przecieku jest kilka, jesli jest ona walnieta to albo zaczyna kopcic na bialo (palic plyn chlodniczy) albo ten sie zmiesza z olejem i zrobi sie male "szambo" moze jeszcze wywalac olej na zewnatrz, ale skoro plyny Ci nie gina to razej opcja uszczelki odpada, ale jesli mialbys wymieniac wszystko po kolei to wymiana takowej tez Cie czeka :? Oczywiscie gdybac sobie mozna w nieskonczonosc, na twoim miejscu zlapalbym jakiegos wiarygodnego czlowieka znajacego sie na rzeczy, majacego mozliwosci (warsztat, narzedzia, dojscie do czesci, etc) i kombinowal co dalej :roll:

GiKeR
Forumowicz

przez GiKeR » 2005-06-09, 15:20

Wy mi tu nie straszcie Icemana - on musi najpierw mój silnik naprawić :P

Najwyżej rozbierzemy dwa naraz i przy okazji przerzucimy Vteca do mnie :P
Reinkarnacja ceerki rozpoczęta :D