Gazownia i CRX??!!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2005-05-08, 18:18

kukus napisał(a):Czyli do chodzimy do oczywistych wnioskow... jezdzisz duzo zakladaj gaz. A ze teraz roznica w cenie jest przeszlo 2żł na litrze to zwroci sie szybko... A chcialem jeszcze zauwazyc ze jak wypowaidalem sie na podobny temat jakies 2-3 mies temu to dostalem baty za zachwalanie gazu teraz gdy ceny sie zmienily zwolennikow radykalnie przybylo.. nagle gaz zalozenia gazu nie zrobilo sie takie zle :)

to juz wszystko zalezy od podejscia - zwolennikow gazu nie przekonasz ze niszcza auta, beda twierdzic ze nic sie nie dzieje z silnikiem, ze wiecej oktanow, lepsze osiagi itp. Zwolennikow benzyny nie przekonasz ze gaz jest lepszy. Ja tam uwazam ze jak auto zostalo zrobione by jezdzic na benzynie to niech tak zostanie i tego stanu rzeczy nie zmienie. Dziennie robie 50 - 100 km, srednie spalanie 7 litrow - 28 zl / 100 km, jak przycisne to dochodzi do 10 - 40 zl / 100. Czy to duzo za wieksza pewnosc ze nic sie nie popsuje - watpie. Ale tez jestem zdania ze wlasciciel robi z autem co chce - jedni uturbiaja, inni robia choinki, inni zakladaja gaz itd. Jak im sie na tym lepiej / oszczedniej jezdzi to dobrze, niech sie kazdy cieszy tym co ma i tyle, pozostaje zyczyc dlugiej i bezawaryjnej jazdy na gazie.

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-05-09, 09:53

Witam. W Hondzie to może i gaz nie niszczy silnika, bo materiały potrzebner do jego budowy są z górnej półki. Żeby wykończyć silnik proponuje w zimie -20stopniC co pół godziny zapalać go nagrzać do 50stopni i zgasić. Piękna sprawa. W innych samochodach wykończyłem parę silników bo byłem inkasentem i tak zapalałem i gasiłem auto na gazie. Ja mam auto zastpcze ponieważ troszkę też jeżdzę a CRX to sie nie da zabardzo po moich drogach jeździć (nie mam na nowe plomby do zębów). Wnioski jakie mi sie nasuwają są takie:
1. Mieć CRX do codziennej jazdy - jeździć dużo dbać o terminy przeglądów, nie tuningować, nie obniżać, nie kombinowac, założyć gaz i się nie przejmować.
2. Kupić zastępczaka nie ma bólu że ukradną, jeździć nim wszędzie. CRX służy do jazdy rekraacyjnej (zloty, spotkania, wyścigi). Jeździmy mało i gaz nie potrzebny.

PS. W roku 2005 nie zrobię więcej jak 10 000 km więc gaz jest dla mnnie bez sęsu.
PS 2. Po przeliczeniu kasy na zastępczaka kontra naprawa części w CRX dochodzę do wniosku że o wiele lepszy zastępczak. Wyobraście sobie CRX i 4 worki cementu w bagarzniku.

Pozdrawiam.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-05-09, 13:09

wlasnie sie zastanawiam czy nie kupic jakiegos 125p, poloneza, zastawy albo innej padaki co ma zajebiscie tanie czesci na gazie a crx w garazu na zloty i do lansu - nie bedzie gnila bo w deszczu i sniegu nie bede nim jezdzil. Mam okazje kupic 125p za 500zl z gazem. Inny 125p na mnie czeka za 200 zl wlasnie sie zastanawiam nad nimi.

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-05-09, 20:06

Gorzej jak pomylisz samochody i bedziesz chcial killnac jakiegos typa :D:D:D
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-05-10, 07:59

Lepszy od fiata polonez. Jak kupisz to nie przerejestrowywuj go tylko podbij umowę w skarbowym. Jak się skończy ubezpieczenie to idziesz ze starym kwitem i opłacasz na poprzedniego właściciela, który może mieć już dużo zniżek (Ja mam poloneza zarejestrowanego na straż pożarną, jak mnie łapie policja to zupełnie inna rozmowa się zaczyna jak dowód zobaczą). Panowie zastępczak to wspaniała sprawa, tylko musi być tania w utzrymaniu, aczęści do poldka to bajka.

Wczoraj w autoMixie było właśnie o instalacji gazowej.
Przy średnim spalaniu gazu na poziomie 7 l, a bęzyny na poziomie 6l instalacja za 1000zł zwróci się już po 6 800 km, a instalacja za 4 500zł zwróci sie po 38 000km. Nie mówiono tu o żadnych skutkach ubocznych.

I jeszcze jedno co do instalacji gazowej. Gazownia podpisała z Iveko kontrakt na montaż instalacji na gaz ziemny do samochodów i jest już taka instalacja narazie w dostawczakach i wozach terenowych Gazowni. W przyszłości mają wyjść sprężarki dla osób fizycznych i można je będzie mątować u siebie w "garażu" do instalacji gazu ziemnego. Różnice w cenach za przejechanie 1 000km są następujące: 360zł - bęzyna, 160zł - gaz LPG, 70zł - gaz ziemny!!!. Poczekamy zobaczymy tylko ile będzie kosztowała instalacja do auta, bo stacja gazu ziemnego już jest w Warszawie.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

Jarek ze Świdnicy
Forumowicz

przez Jarek ze Świdnicy » 2005-05-10, 08:48

Oki...ja mam LPG w Vtec'u od 2,5 roku...jeździlem duzo, 100km dziennie, więc założyłem taka najprostszą instalkę "na śrubę". Jestem zadowolony....gaz zwrócił mi się tak ze trzy razy, mimo, że wziąłem go na raty (koszty gazik + rata kredytu < koszty paliwa na miesiąc). Na dodatek Vtec włączał mi się jakoś takoś, choć nie wkręcał się tak szybko jak na benzynie....
Ale coś Wam powiem: Jak zdjąłem gaz niedawno, to dopiero odżyłem...moje autko odżyło. Zrobił się diabełek...nareszcie trzyma jakie takie osiągi. Bo na gazie to był np. 9,5s. do setki i jakieś 17s na ćwiartkę. Ale za to tanio....
Natomiast zastanawiałem się nad kupnem instalki wtryskowej sekwencyjnej, bo tylko taka ma dać osiągi porównywalne (jeśli nie lepsze) od oryginalnej beznynowej. Nie wiem, jak w Vtec SOHC, albo w B16A2, ale powiedziano mi w warsztacie, że sekwens do Vteca to nie wszystko, trzeba sterownik specjalny i wszytsko to stroić, więc koszty robią się spore....za to w D16-tkach sekwens to jest fajna sprawa...Ci, których znam, sobie chwalą.
W pełni zgadzam się z Dedmik'em i kimś tam jeszcze: jeździsz mało - nie zakładaj LPG; jeździsz dużo, załóż i dbaj o regularne wymiany płynów, kabli i świec oraz dopatrz właściwego montażu instalki (np. żeby reduktor nie zamontowali przed filterm powietrza, jak u mnie...hehhe..debile) a będzie dobrze na kasie i nie tak najgorzej na osiągach (vide fura Dedmike'a).
Pozdrawiam Wszystkie CRX'owce (i te na gazie i te przed gazem).

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-05-10, 10:28

Lepszy od fiata polonez. Jak kupisz to nie przerejestrowywuj go tylko podbij umowę w skarbowym. Jak się skończy ubezpieczenie to idziesz ze starym kwitem i opłacasz na poprzedniego właściciela, który może mieć już dużo zniżek (Ja mam poloneza zarejestrowanego na straż pożarną, jak mnie łapie policja to zupełnie inna rozmowa się zaczyna jak dowód zobaczą). Panowie zastępczak to wspaniała sprawa, tylko musi być tania w utzrymaniu, aczęści do poldka to bajka.

Tak, pod warunkiem, ze wlasciciel Ci sie zgodzi na nieprzerejstrowywanie samochodu.
A drugim problemem jest stluczka, a mianowicie co zrobisz jak pukniesz samochod ktorego nie jestes wlascicielem i poleca znizki kolesiowi od ktorego kupiles ?

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-05-10, 10:36

znizka nie leci kolesiowi tylko pojazdowi. Nie ubezpiecasz OC osoby tylko pojazd. Masz racje, dawniej tak bylo ze typ mial firme tam 20 aut, skasowal jedno i znizka poszla na 20 aut. Teraz jest np. koncern COCA COLA wszystkie fury sa rejestrowane na jedna firme wiec jak ktos zrobi kiszke do na kilka set aut znizka pojdzie w dol?? Jest tak ze znizka przepada na dany pojazd, ten w ktorym byla stluczka.

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-05-10, 10:58

No i znowu chcesz sie ze mna klocic :>
Skasowalem niedawno VW golfa, ktorego nie zdazylem przerejstrowac na siebie i co ? polecieli z ubezpieczenia poprzedniego wlasciciela
Moze tam gdzie Ty mieszkasz sa inne przepisy ? ;p
Dziwne rzeczy sie dzieja ;>

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-05-10, 11:10

polecieli z ubezpieczenia poprzedniego wlasciciela
Bo dał sobie poleciec. Mieliscie spisany aneks do umowy ze on zgadza sie na to zebys jezdzil na jego ubezpieczeniu?? Tak czy inaczej, znizka w tym wypadku nie spada wcale albo spada Tobie. Dziwny ten kraj.....stawki ubezpieczenia w tej samej firmie zależne od miasta itd. Ale co wiocha to obyczaj. Z nikim sie nie kluce, sam nie jestem agentem ale pisze to co wynika z moich obserwacji i doświadczeń. Pozdrawiam!

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2005-05-10, 15:01

Przejeżdzam rocznie średnio 60tys km i jeżdze na 98. Gazu nie załozę i nawet mi to przez mysl ani razu nie przeszło. Nie po to wywaliłem radio i głośniki, rwałem konserwację w środku i wywaliłem zbiorniczek od spryskiwacza, żeby sobie na własne życzenie kuku zrobić Cyklonem B. CRX nie powala na kolana osiągami, ale nie ma co ich jeszcze pogarszać...

Zastępczak - Polonez na gaz jak najbardziej...
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2005-05-10, 18:00

Jarek, pamiętasz mojego czarnego civica VTi? Miałem tam sekwencję. Zwróciła się w ciągu roku. Na forum civicklubu część osób śmiała się ze mnie (gazu w VTi), ale mi to nie przeszkadzało, i tak zaliczałem kolejne kille... Co prawda auto było ciut słabsze na gazie, ale można szybko przełączyć na benzynkę... i jedziemy b. szybko.
Można pogodzić bardzo dobre osiągi z tanią eksploatacją, tylko trzeba chcieć.
Dla zwolenników benzyny - tankujcie dalej powyżej 4zł za litr, ja wlewam za niecałą połowę przy podobnym spalaniu. :D
HOTMOT.pl

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-05-10, 19:24

Tak, pod warunkiem, ze wlasciciel Ci sie zgodzi na nieprzerejstrowywanie samochodu.
A drugim problemem jest stluczka, a mianowicie co zrobisz jak pukniesz samochod ktorego nie jestes wlascicielem i poleca znizki kolesiowi od ktorego kupiles ?

No wlasnie, caly czas Ci o tym pisze, pod warunkiem, ze koles zgodzi sie na nieprzerejstrowanie/jazde na jego OC.

s1sony
Forumowicz

przez s1sony » 2005-05-12, 14:08

ile wam pali gazu w Ceerkach :roll: :?:
DEL SOL - radości z jazdy nie da się opisać

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-05-12, 14:28

trasa 6,5 do 7,5 miasto 9, 10

Poprzednia strona   Następna strona