200-300zl, szlif tulei precyzyjniej mowiac
jakbys mial jakies pytania to wlasnie robie remont (koncze) i wiem co i jak przynajmniej cenowo i jak sie do tego zabrac zeby lipy nie bylo, np nie radze robienia szlifu 0.25
Ostatnio edytowano 2006-12-13, 23:29 przez Baca, łącznie edytowano 1 raz
a skad wezmiesz nadwymiar tloki? serwis ? ,jezeli nie ma rantow ani rys na tulejach lub nie sa zowalizowane to zostaw je w spokoju ,tuleje w crx sa naprawde dobre
dla tych co maja tuleje w kształcie jajka tak jak bylo u mnie sa 2 opcje:
albo tulejowanie (czyli wstawienie nowych tulei) - 800zl
albo szlif tulei (200zl)
no i wlasnie, pierwszy szlif (0.25m) jak najbardziej ale jak podal michal nie ma zamiennikow wiec czesci trzeba oryginalne (z ASO - dla tych co maja cerki od niedawna) czyli tloki i pierscienie razem jakies 1500.
drugi szlif (0.50mm) i tu juz nie ma problemow zamienniki sa, w hipolu:
tloki 0.50 - ok. 400zl (o ile pamietam)
pierscienie 0.50 - 300 zl (te co ja mialem kupowac)
tulejowanie:
zalety - nie trzeba kupowac nowych tlokow
wady - 800zl :/
szlif - tanio (200zl) ale dochodzi koszt tlokow (ale za to mamy nowe a starych jak sa w dobrym stanie tez za darmo nie oddamy:) )
co do tulei ASO rowniez nie ma ,wiec pozostaje dopasowanie od czegos innego ale ich wytrzymalosc hmm rozmawialem kiedys na ten temat ze znajomymi z serwisu hondy wielicar i lipnie sprawa wyglada ,chodzi o wytrzymalosc ,osobiscie w takim przypadku szukalbym bloku ,bo orginalne tuleje sa praktycznie nie do zaje.. no chyba ze silniczek po przejsciach
no niestety moj silnik zostal "naprawiony" przez jednego zdolnego mechaniurę po czym po prostej wymianie uszczelki tuleje o dziwo nadawały się tylko do szlifu. a co do szukania bloku... to problem polega na tym ze trzeba znalezc blok z prostymi tulejami...