Listen up ! Kupilem Rex-a drugiego w moim życiu i tym razem II gen. PIekny czarny i wogóle. Pali pieknie, trochę kopci jak sie naciśnie mocniej sandał ale idzie! Zmierzyłem ostatnio ciśnienie i malo się nie przewróciłem. Wyszło że mam srednio na każdym cylindrze około 5. W manulau wycztałem że powinno być od 13,5 do min 9. Moje pytanieto jak to jest że auto śmiga z takim marnym cisnieniem i tak ładnie pali?
napewno dobrze mierzyłeś ??
Podaj dokładne wyniki pomiaru na każdy cylinder...
Przy 5 atm napewno chodził będzie, ale osiągów jakichś wybitnych bym się nie spodziewał.
Poza tym, jest jeszcze inna "para kaloszy" - mianowicie - ciśnienie mierzysz kręcąc rozrusznikiem. Jak wiadomo obroty niskie, jeśli jest niewielka nieszczelność np. na tłokach/pierścieniach, albo na zaworach - przy wolnym obracaniu wałem nie uzyskujesz wysokich ciśnień, bo powietrze sprężane ZDĄŻY SIĘ PRZECISNĄĆ przez szczeliny i stąd masz niski wynik pomiaru, a gdy silnik pracuje na obrotach, ciśnienie w momencie "zapłonu" może być prawie nominalne.
I tu może być Twój problem.
Oczywiście ZDROWY silnik zrobi odpowiednie ciśnienia nawet na rozruszniku, choć z doświadczenia wiem, że gdy np. akumulator jest kiepściutki i rozrusznik obraca naprawdę powoli, to ciśnienia wychodzą mizerne, więc to potwierdza moją pierwszą teorię.
Naciskałem na gaz opór i na sprzęgle. Aku jest w miarę spoko więc też bym na niego nie zganiał. Ciśnienia jakie mi wychodziły to 1: 550kPa 2:560kPa 3:490kPa 4:530kPa. W manualu jest wyraźnie napisane że fabryka to 1324Kpa a min to 932kPa przy 250obr/min Co wy na to? Dodam tylko, że łyka około 100ml na 100km ale do 200km/h rozbujałem czarnucha...
spróbuj wstrzyknąć strzykawką trochę oleju do cylindrów odczekaj chwilę i zmierz ponownie jak poprawi się kompresja to wymieniaj pierścionki
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.