Drift'owanie CRX'em!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kamilos
Moderator

Drift'owanie CRX'em!

przez kamilos » 2006-09-25, 00:59

jakby ktoś nie wiedział :) ja np. się wywiedziałem już dokładnie o co chodzi po tym tekście. teraz praktyka :)

tłumaczenie: http://www.superstreetonline.com/howto/10115/

Jak wiadomo drift jest trudniejszy do wykonania w FWD ponieważ taki samochód (CRX) nie ma nadsterownej charakterystyki. A więc używa się wagi auta (balansowanie wagą przód-tył) i hamulca ręcznego. Zawsze praktykuj w bezpiecznych miejscach i zgodnie z prawem.

1. Wejdź w zakręt tak ostro jak tylko to możliwe abyś mógł poczuć że tył auta zaczyna uciekać.

2. Z wciśniętym sprzęgłem zaciągnij ręczny oraz puść sprzęgło. Równocześnie puść pedał gazu aż samochód postawi zupełnie bokiem.
(po tym manewrze cały balans wagowy samochodu powinien polecieć do przodu i odelrzony tył powinien zacząć mocno wyjeżdżać na zewn.).

3. Skontruj kierownice w przeciwną stronę niż ta w którą zarzuciło samochód. Czynność ta zniweluje przyczepność opon na przedniej osi (chodzi o to aby samochód dalej jechał bokiem).

4. Spuść ręczny. Wdepnij w pedał gazu. Samochód będzie dalej jechał bokiem.

5. Kiedy czujesz że samochód wychodzi z drift'u szybko puść kierownicę i pozwól jej odkręcić się jej samej z kołami na wprost. Kiedy koła będą prosto złap kierownicę i wyjedź z drift'u.

Mam nadzieję że wszystko ok przetłumaczyłem. Miałem małe wątpliwości co do pkt'u 2. Uwagi mile widziane :)

Natchniony filmem: F&F Tokio Drift :)

Pozdrawiam bokiem ;)

maniak
Forumowicz

przez maniak » 2006-09-25, 06:49

no niezle na video google jak wpiszesz drift crx to fajny filmik wyskoczy ;) ja zawsze zima driftuje :rotfl: a jadac w bieszczady to nawet latem :rotfl: takie zakrety tam sa ze ja pier..ole :szok: niezla zabawa tylko reczny powinien byc hydraliczny-blokuje kola tylne nawet przy 150 :szok: pozdro

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-25, 10:26

Najlepsze rady na temat driftu i FWD i RWD jakie czytałem są w książce Sobiesława Zasady "Szybkość Bezpieczna".

Nie wiem czy musi się aż tyle kombinować co tu jest napisane - jeśli robimy drift na ręcznym, to wystarczy bardzo ostry skręt przed zakrętem poprzedzony ewentualnie nieznacznym zdjęciem nogi z gazu (dociążenie przodu, i w momencie gdy tył już prawie leci zaciągnięcie ręcznego i prawie równocześnie kontra (bo tył leci szybko i nie można jej zrobić za późno). Potem trzeba w porę wycofać kontrę, nieco wcześniej niż się wydaje, żeby auto nie zaczęło skręcać w drugą stronę - tu właśnie czasem robię błąd, ale w zimie więcej poćwiczę.

Parę dni temu przewoziłem kolegę wstępnie zainteresowanego kupowaniem sobie ceerki, i przy 3 osobach tak wszedłem w zakręt, że wyszedł drift nawet bez ręcznego :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: CRX rzeczywiście potrafi być nadsterowny, zwłaszcza jak ma się z przodu o wiele lepsze opony niż z tyłu.

Tak wogóle przydałby się nam dział "Technika jazdy" na takie tematy :)
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-09-25, 13:08

ten tekst był ogólny odnośnie FWD i dlatego tak szczegółowo opisali. ale w sumie jedyna różnica między Twoim opisem a ich jest taka że nie opisałeś użycia sprzęgła :)

sssnnn
Forumowicz

przez sssnnn » 2006-09-25, 17:55

Ja za drifta na suchej kostce na parkingu pod supermarketem dostałem 200zł :wrrr: za: "używanie pojazdu samochodowego w sposób niewłaściwy, zagrażający bezpieczeństwu osób znajdujących się w pojeździe oraz poza nim tj 60 ust. 1 pkt. 1 PRO z (nie moge rozczytac) z art 97 KW; liczba punktów: -" :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
HW :dupa: P

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2006-09-25, 19:16

przeciez driftuje sie bez KLAMKI jasna cholera .jak widzialem japoncow to bez klamki jezdza tylko zarzucaja dupa przenoszac srodek ciezkosci i w fwd tez da rade zrobic :)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-25, 19:25

używanie pojazdu samochodowego w sposób niewłaściwy, zagrażający bezpieczeństwu osób znajdujących się w pojeździe oraz poza nim

Ja tam bym się poszedł sądzić - niech mi udowodnią że drift jest niebezpieczny! :diabeleknie: Prawidłowo wykonany jest tak samo bezpieczny jak każdy inny manewr!

Jak przed laty kaszlem zawracałem w normalnym ruchu na ręcznym, to z uwagi na przepisy pamiętałem tylko o jednym - zawsze wcześnie włączałem kierunkowskaz! :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

nie opisałeś użycia sprzęgła

Bo go nie używam. Używałem go w kaszlu do zerwania przyczepności tylnych kół, bo moment silnika był za słaby żeby to zrobić dodaniem gazu. Przy przednim napędzie nie rozumiem potrzeby używania sprzęgła.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-09-25, 19:30

Po pierwsze nie mieli prawa wypisać mandatu, bo to nie była droga publiczna, tylko teren prywatny. EOT

Co do driftu - zima się zbliża, to się podriftuje akurat.
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

oasisliam
Forumowicz

czy to aby na pewno drift????

przez oasisliam » 2006-09-25, 19:49

moze sie myle - ale ktos mi kiedys tlumaczyl ze drift to przy napedzie na tyl , a jak wpadamy w poslizgi z FWD to sie nazywa power sliding.??? ktos potwierdzi lub zaprzeczy? :) :)

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-09-25, 19:50

Ja zaprzecze. Power slide to rodzaj driftu, ktory akurat jest nie do wykonania przy FWD, bo polega na wprowadzenie pojazdu w poślizg przy użyciu pedału gazu.
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2006-09-25, 20:32

Michael-CRX napisał(a):Po pierwsze nie mieli prawa wypisać mandatu, bo to nie była droga publiczna, tylko teren prywatny. EOT

policja moze wlepic mandat za tatka jazde nawet w twoim ogrodku, o ile sa tam inne osoby. kolega jest policjantem i pytalem go o takie przypadki.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-09-25, 21:18

Idąc Twoim tropem, jak wynajmiesz sobie tor, żeby po nim pojeździć, to Cię na nim moga haltnąć za przekroczenie prędkości :D

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2006-09-25, 22:06

Michael-CRX, nie do konca Bo taki tor jest przystosowany do takich rzeczy i nie ma w poblizu ludzi ktorym moglbys cos zrobic... Najwyzej siebie mozna zabic :diabelek:
A swoja droga TJ zarzucil dobrym pomyslem dzial "technika jazdy" bylby moim zdaniem fajna sprawa. :ok:

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-25, 22:24

Już napisałem propozycję działu do Malcolma, tylko poprzyjcie ją żeby pokazać że więcej osób chce taki dział i pewnie się zgodzi :)

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-09-25, 22:38

ja jestem za, moglibyśmy tam omawiać różne style, sposoby jazdy i innych "zagrywek" naszymi maszynkami :D
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Następna strona