ja np. się wywiedziałem już dokładnie o co chodzi po tym tekście. teraz praktyka
tłumaczenie: http://www.superstreetonline.com/howto/10115/
Jak wiadomo drift jest trudniejszy do wykonania w FWD ponieważ taki samochód (CRX) nie ma nadsterownej charakterystyki. A więc używa się wagi auta (balansowanie wagą przód-tył) i hamulca ręcznego. Zawsze praktykuj w bezpiecznych miejscach i zgodnie z prawem.
1. Wejdź w zakręt tak ostro jak tylko to możliwe abyś mógł poczuć że tył auta zaczyna uciekać.
2. Z wciśniętym sprzęgłem zaciągnij ręczny oraz puść sprzęgło. Równocześnie puść pedał gazu aż samochód postawi zupełnie bokiem.
(po tym manewrze cały balans wagowy samochodu powinien polecieć do przodu i odelrzony tył powinien zacząć mocno wyjeżdżać na zewn.).
3. Skontruj kierownice w przeciwną stronę niż ta w którą zarzuciło samochód. Czynność ta zniweluje przyczepność opon na przedniej osi (chodzi o to aby samochód dalej jechał bokiem).
4. Spuść ręczny. Wdepnij w pedał gazu. Samochód będzie dalej jechał bokiem.
5. Kiedy czujesz że samochód wychodzi z drift'u szybko puść kierownicę i pozwól jej odkręcić się jej samej z kołami na wprost. Kiedy koła będą prosto złap kierownicę i wyjedź z drift'u.
Mam nadzieję że wszystko ok przetłumaczyłem. Miałem małe wątpliwości co do pkt'u 2. Uwagi mile widziane
Natchniony filmem: F&F Tokio Drift
Pozdrawiam bokiem

a jadac w bieszczady to nawet latem
niezla zabawa tylko reczny powinien byc hydraliczny-blokuje kola tylne nawet przy 150
za: "używanie pojazdu samochodowego w sposób niewłaściwy, zagrażający bezpieczeństwu osób znajdujących się w pojeździe oraz poza nim tj 60 ust. 1 pkt. 1 PRO z (nie moge rozczytac) z art 97 KW; liczba punktów: -"
P
Prawidłowo wykonany jest tak samo bezpieczny jak każdy inny manewr!