kąt pochylenia spoilera
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

INESSA
Forumowicz

kąt pochylenia spoilera

przez INESSA » 2006-09-25, 11:37

Może Ktoś z Was orientuje się jaki powinien być kąt nachylenia spoilera względem tylnej klapy w Rexie 2nd gen, żeby z aerodynamiką wszystko się zgadzało?Żeby mi przykładowo nie zaczął palić 15L/100KM :razz: :poklony:
:)wrauu..

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-09-25, 11:40

Kąt pochylenia ma być wizualnie dopasowany do auta, jak bedzie ładnie pasował to bedzie mniej palił o jakieś pół litra na głowę przy czestotliwości 100ml/h :rotfl:

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-25, 11:42

Jaja sobie ze mnie robisz?Ja się poważnie pytam:)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-25, 11:47

Przy prędkościach przy jakich kąt spojlera ma znaczenie CRX pali w granicach 10l i nie wydaje mi się żeby dało się to łatwo zmienić :)
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-09-25, 11:48

jak najbardziej poważnie odpowiadam, no chyba że jeździsz bolidem w formule 1 i w tedy to ma duże znaczenie aerodynamiczne, natomiast w naszych rexach to nie ma najmniejszego znaczenia :ok:

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2006-09-25, 12:14

A tym bardziej w przypadku lotki z ED9, której jedyną funkcją może być likwidacja zawirowań, natomiast sama z siebie nie jest w stanie wygenerować żadnego docisku, gdyż powietrze opływa ją jedynie z góry i nie stworzy aerodynamicznego podciśnienia jak w samolotach czy PRAWDZIWYCH spoilerach stosowanych w sporcie ;)

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-25, 12:19

Hmm..i jeszcze jedno. Nie wyraziłam się chyba dość jasno...mowa tu o spilerze SHOGUN...to jest naprawdę wielkie w porównaniu do małej Hondzi:)

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2006-09-25, 12:34

INESSA napisał(a):mowa tu o spilerze SHOGUN...to jest naprawdę wielkie w porównaniu do małej Hondzi:)

To na pierwszy rzut oka widać, że jedno nie powinno być łączone z drugim ;) A poważnie: istotny wpływ spoilera nie wystąpi raczej wcześniej niż około 150 km/h. Poza tym nie do końca rozumiem, po co dociskać tylną oś w z założenia podsterownym samochodzie - żeby pogłębić podsterowność jeszcze? Musisz też sobie zdawać sprawę, że docisk na tył zwiększy spalanie i obniży prędkość maksymalną. Na prostej absolutnie nie ma z tego korzyści a nie wiem gdzie chcesz tak szybko jeździć w łukach (a nawet jeśli tak, to po co pogłębiać "wyjeżdżanie" przodu na zewnętrzną). Dążyłbym raczej do uzyskania w miarę neutralnej charakterystyki naszych podsterownych autek (napęd na przód, większość masy na przód) - mowa o charakterystyce w zakręcie przy stałej prędkości - oczywiście odejmując gaz można wywołać nawet chwilową nadsterowność. Ale może wiesz co robisz jednak, hmmm...

HINT:
Nawet w rajdówkach klasy WRC lotka nie służy raczej lepszemu prowadzeniu w zakrętach a jedynie temu, by po "hopie" samochód nie zanurkował przodem (nosem ;) ) w drogę.

Jeżeli już musisz mieć taką lotkę ze względów wizualnych, to ustawiłbym ją żeby jak najbardziej "nie działała", czyli płat jak najbardziej poziomo (jak najmniejszy kąt pochylenia) w celu generowania jak najmniejszego docisku na tył, gdyż w sumie merytorycznych przesłanek za takim postępowaniem w przednionapędowym samochodzie z takim rozkładem masy nie ma a przy szybkiej jeździe wzrośnie Ci spalanie i spadnie V max.

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-25, 22:54

hmm..nie macie racji...polecam książkę pod tytułem "Aerodynamika samochodu...Od mechaniki przepływu do budowy pojazdu" WOLF-HEINRICH HUCHO...poczytacie, zrozumiecie :razz: Nawet antena ma znaczenie w samochodzie(o uszczelce w szybie przedniej już nie wspomnę).Spoiler musi byc ustawiony pod pewnym kątem, a ja chciałam sie dowiedziec pod jakim. Nie pytam czy ma to sens...bo sens oczywiście ma. Za dużo chyba czytacie popularnych, kolorowych magazynów motoryzacyjnych. A właściwie należałoby poczytac naukowe książki na temat tuningu i popraweiania masówki duzych koncernów samochodowych.Po co byłyby montowane spoilery we wszystkich Porsche, czy w bolidach Formuły 1, czy w samochodach WRC czy innych? Dla wyglądu? Żeby stracic prędkośc maksymalną?Podam przykład...MITSUBISHI 3000 GT. Do prędkości 80KM/H spoiler tak na oko jest w poziomym położeniu. Po przekroczeniu tej prędkości, komputer wydaje prikas o podniesieniu go do dośc dużego kąta natarcia.Jednak dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Życzę miłej lektury....

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-25, 23:05

INESSA, prosze Cie jak wpadne kiedys do KRK to przewiez mnie swoim CRX tak zeby ten spoiler mial wplyw na jazde po miescie.....juz sie nie moge doczekac......Ahhh co to bedzie za szalencza jazda :ok:

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-09-25, 23:06

inessa kiedys czytalem ze w seryjnych dupowozach plat powinien byc ustawiony ok 15- 20 stopni ale to sie tez jakos liczylo wedlug pochylu lini bagaznika i dachu czy jakos tak ale ogolnie podawali ok 15-20 stopni, a jak to jest w zyciu to nie wiem, wedlug mnie ustaw sobie go tak zeby byl delikatnie zadarty do dolu, tak ja bym ustawil :)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-25, 23:12

Cały problem w tym, że jeśli stosujesz nieseryjny spojler, to chyba tylko użytkownik tego samego typu spojlera mógłby powiedzieć coś więcej. Jeśli chcesz konkretnie sprawdzić wpływ kąta ustawienia spojlera na spalanie, zmieniaj kąt co ileś stopni, przejedź na każdym przynajmniej pareset km, i porównaj spalanie. Nie będzie to precyzyjny pomiar, ale różnicę między 10l a 15l / 100km w ten sposób wychwycisz, jeśli rzeczywiście istnieje taki kąt przy którym spalanie wzrasta aż do 15.

Chyba że jeszcze znajdzie się na forum ktoś kto to już zmierzył - ale to zależy od kształtu spojlera a ile osób ma Shoguna?
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-25, 23:17

Ja tam mysle ze dyskusja nie ma sensu, w mojej ocenie do jazdy pomiescie nie ma co robic takich kalkulacji, przy toczeniu sie ze zmiennymi predkosciami tak do 100km/h taki spoiler nie moze dac spalania wieszego niz pol litra na kazde przejechane 100km, nie wierze ze wogole istnieje seryjny spoiler ktory w jezdze miejsckiej zwiekszy spalanie o 50 % jak napisaliscie z 10 do 15 litrow!! zgodze sie na trasie przy predkosciach zblizonych do vmax moze miec to znaczenie ale i tak nie rzedu 50%!!! ludzie opanujcie sie - zapinacie rozne lotki, dziwolagi spolery do przednich zderzakow, na dobra sprawe obnizenie fury tez moze niekorzystnie wplywac na aerodynamike auta. Producent obliczyl ze ma byc taka i taka gleba dla optymalnego spalania i aerodynamiki a tytaj pakjecie z przodu jakis dziwoląg pod zderzakiem co wtedy dzieje sie z tym powietrzem??
Zaraz zaloze temat: O ile zmniejszy mi sie spalanie jak zdemontuje prawe lusterko calkiem a lewe wymienie na m-look ??

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-09-25, 23:25

to nie ma znaczenia jak ustawisz ponieważ zaczyna sie to lekko odczówać przy 160km/h dopiero, w sumie to tylko dla wyglądu jest
Obrazek

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-09-25, 23:30

_TrotyL_ napisał(a):Zaraz zaloze temat: O ile zmniejszy mi sie spalanie jak zdemontuje prawe lusterko calkiem a lewe wymienie na m-look ??
aaaaaaaaaaaaahahahhahahahahaha LOOOL

od dzis nie uchylam dachu bo mi pewnie przez to tyle wciaga... to nie wina turbo tylko uchylonego blatu a ja cholera sie tak glowilem....

[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 10:32 pm ]
INESSA napisał(a):Nawet antena ma znaczenie w samochodzie
nooooooooooooooooooooooooooooooooooo jaaaaaaaaaa nie mogeeeeeeeeeeeeeeee :rotfl2:
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Następna strona