Błąd 10 - dziwne zachowanie ECU
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Sebastian_O
Forumowicz

Błąd 10 - dziwne zachowanie ECU

przez Sebastian_O » 2006-09-06, 00:00

Witam !

Problem dotyczy silnika D15B2 z civic'a, ale sytuacja jest niemal identyczna jak w naszych crx'ach więc może ktoś coś poradzi...

Od czasu do czasu "wylata" błąd nr 10... Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód...

Silnik czasami zachowuje się tak, jakby dostawał zbyt dużo paliwa. Przy gwałtownym dodaniu gazu z wolnych obrotów, mocno drży, ma dziwne odgłosy, dokładnie tak jak by był zalewany, kiedy wejdzie na wyższe obroty jest ok. To samo na luzie i to samo pod obciążeniem... Czym silnik bardzej nagrzany tym mocniejsze objawy, aż do tego stopnia, że trudno jest ruszyć na "normalnych" obrotach silnika, trzeba mocno przygarować. Na wyższych obrotach zapiernicza jak malowanie.

Wymieniliśmy czujnik, efekty takie same... Oba czujniki - po sprawdzeniu miernikiem, są ok.

i teraz ciekawostka...
Po odłączeniu czujnika NIE ZAWSZE komputer wywala błąd !!!

Czasem wywala, ale ostatnio nie wywala błędu... Czy czujnik jest przyłączony czy odłączony, błędu nie ma, silnik "głupio" chodzi.
Na jednym z przeowdów jest plus na drugim nie ma nic, nie ma zwarcia do masy ani do plusa. Po dołaczeniu czujnika napięcie na obu przeowdach jest 12V, nie ma spadku napięcia na czujniku, więc komputer NIE ODCZYTUJE czujnika...

Wszystko układało by się w całość... Komputer "widzi" że temperatura jest niska (duża rezystancja czujnika), daje więcej paliwa (ssanie :) ), silnik się nagrzewa, a komputer dalej "myśli" że jest zimny i nie ogranicza dawki paliwa. dlatego powstaje efekt "zalewania".

Tylko dlaczego nie wywala błędu po odłączeniu czujnika ????
(czasem wywala ale żadko), nie wywala też w przypadku zwarcia czujnika i innych eksperymentów.
A u mnie w crx (czujnik identyczny) wywala błąd czujnika "jak złoto" po odłączeniu go...

kable, świece itp itd sprawdzaliśmy i testowo wymieniliśmy, bez rezultatu...

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-09-06, 15:36

zamien kompa na inny. mam taki w garazu pm5 po moim silniku 1.5
jak chcesz to ci go pozycze, tylko musialbys sie zglosic do mojego brata do tyczyna.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-07, 13:19

a będzie możliwość odkupienia tego komputera ??
Bo sprawdziliśmy dziś dokładnie i wychodzi na to że w 99,9% pierdzieli komputer...

DomeDeVille
Forumowicz

przez DomeDeVille » 2006-09-07, 17:21

u mnie w crx (1.5 12v 1st gen) jest prawie identyczny problem... mam do dyspozycji 2 komputery i na jednym i drugim jest to samo tylko że na jednym wywala błąd czujnika powietrza a na drugim nic nie wywala ale objawy są identyczne jak u Ciebie dodatkowo mój kopci jeszcze na czarno troche...

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-07, 18:13

dziś sprawdziliśmy "kabelki", wszystko OK...
Rozebraliśmy komputer. było kilka przegrzanych lutów, w jedym miejscu sygnał który idzie z czujnika powietrza miał przerwę na lucie. Poprawiliśmy wszystkie niepewne luty.
Po odpaleniu było niby to samo, tzn nie reagował na odłączenie czujnika, nie wywalał błędu i silnik po rozgrzaniu chodził "głupio", potem wywalił błąd NA AMEN i bez względu na to czy czujnik był czy nie był, czy silnik pracował czy nie, błąd był cały czas... (zawsze 10)
Brudny filtr powietrza też eliminujemy, bo sprawdzaliśmy na "odpiętej rurze" wlotowej... bez zminan !

pozostaje test na innym komputerze...

stan silnika oceniam na bdb, pomimo przebiegu 160 tyś. ciśnienia po 14-14,5 atm, nie kopci, nie puszcza dyma na odcięciu. Chodzi cichutko.