silniczek krokowy
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

lechu
Forumowicz

silniczek krokowy

przez lechu » 2006-07-19, 13:53

Wzialem sie wczoraj za czyszczenie silniczka krokowego, po odkreceniu dwoch srub, odpieciu wiazki kabli, okazalo sie ze z dolu wchodza jeszcze dwa wezyki (dosyc ciezko dostepne z klamrami), przytrzymalem klamry, odpialem wezyki, z jednego cos sie wylalo (olej?). W domu po dluzszych poszukiwaniach odpowiedniego sloika postanowilem rozciac butelke, zalalem benzyne ekstrakcyjna, wsadzilem silniczek po czym zauwazylem ze mozna jeszcze odkrecic 3 srubki od dolu, i odczepic czesc z rurkami do ktorych wchodzily wezyki. Lekko sie zdziwilem jak sie okazalo ze to nigdzie dalej nie idzie czyli jest cos w stylu mojego rysunku

i teraz moje pytanie po jaka cholere wchodza te dwa wezyki do tego silniczka? Po dluzszych namyslach doszedlem do dwoch rozwiazan:
1. Ta ciecz idaca wezykami jest podgrzewana przez silniczek krokowy
2. Silniczek krokowy jest podgrzewany przez ta ciecz :-)

Czy mam racje? a jak nie to czy nie mozna po prostu zlaczyc tych dwoch wezykow?

Dodatkowo wydaje mi sie ze uspokoily sie troche obroty po wyczyszczeniu tego silniczka :)
to tyle
pozdr

ceer
Forumowicz

przez ceer » 2006-07-19, 14:22

tez to zauwazylem jak sam czyscilem silniczek krokowy dobre pytanie po co to jest czy po to zeby chlodzic czy po to ze jak sie plyn chlodzacy nagrzeje to zeby auto zeszlo ze ssania?? pozdr
CRX CREW

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-07-19, 22:35

czyściłem i mi się wydaję, że jest po to, aby silnik zszedł ze ssania ;)
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl