Zawieszenie do CRX
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

tomex
Forumowicz

Zawieszenie do CRX

przez tomex » 2006-07-11, 08:33

Kupiłem niedawno CRX-e i gość kótry jeździł nią przedemną troche poobcinał sprężyny i teraz na nawet najmniejszej nierówności, walą mi amory o kielichy i boje się że daleko tak nie zajade. Słyszałem o wielu rozwiązaniach tego tematu, ale najodpowiedniejsze jest chyba zawieszenie gwintowane, tylko nie wiem jakiej firmy i jakiego typy. Proszę o jakiegoś linka lub sklep, albo warsztat który coś takiego robi. Nie mam zabardzo pomysłu jak sie zabrac za ten temat? Nie ukrywam że aspekt cena do jakości ma tu duże znaczenie :)
Pozdrawiam.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-11, 08:44

Nie bardzo rozumiem Twój problem. Jak nie chcesz, żeby waliły to po prostu wsadź nowe sprężyny. Zawieszenie gwintowane to zupełnie inna bajka - po pierwsze jest b twarde, a po drugie po taniości raczej tego nie załatwisz - jest to wydatek minimum 2 000 zł
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2006-07-11, 19:53

Nie dokońca wytłumaczyłem oco mi biega. Chodzi o to czy lepiej jest pobiedować i odłożyć jakieś 2 do 4 tys. i kupić zawieszenie gwintowane, czy samo seryjne zawieszenie będzie wystarczająco dobrze się sprawowało (wymienić tylko spręzyny na orginały)?, i niepotrzebnie nie ładować w to kase.

Pozdrawiam

daroo
Forumowicz

przez daroo » 2006-07-11, 20:29

lepiej pobiedować i kupić gwinty. :rotfl: naprawdę różnica w prowadzeniu auta jest duża. No i masz nowe zawieszenie a co za tym idzie kłopot z koniecznością regeneracji starego zawieszenia z głowy.

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-07-11, 21:23

tomex napisał(a):Nie dokońca wytłumaczyłem oco mi biega. Chodzi o to czy lepiej jest pobiedować i odłożyć jakieś 2 do 4 tys. i kupić zawieszenie gwintowane, czy samo seryjne zawieszenie będzie wystarczająco dobrze się sprawowało (wymienić tylko spręzyny na orginały)?, i niepotrzebnie nie ładować w to kase.

Pozdrawiam

Zalezy do czego auto ma sluzyc, czy do codziennej jazdy po miescie, trasy albo tylko do zabawy :razz: Na gwincie masz zero komfortu ale zola przeokrótna :) Seryjny zawias to zas komfort ale bedzie dosc wysoko :rotfl:
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2006-07-12, 08:39

Sprwdź na początek w jakim stanie są amortyzatory,może stuka z ich winy .
JA mam wymienione sprężyny na niższe w seryjnych amortyzatorach i nic mi nie bije,nawet mi nie ociera przy oponach 205/45 z przodu i 215/40 z tyłu.
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-07-12, 09:13

wg mnie to wina amorków poprostu na tych sprezynach sie szybciej skonczyly
tak czy siak sprawdz wszystko i wymien cala zawieche

konik
Forumowicz

Samochód: wrx

przez konik » 2006-07-12, 13:33

przeciez napisał ze ma poobcinane spręzyny

[ Dodano: Sro Lip 12, 2006 12:38 pm ]
ps chcesz po taniości to najpierw kup same spręzynki np H&R -35 crx to nie golf jak masz dobre amory nie powinno nic ci dobic, będzie hu...a to kupisz do tego amory jakies w miare koni czy bilstein i napewno bedziesz zadowolony. Miałem dwa gwinty w crx i mam jakies poruwnanie. Dobrze dobrana sprezyna do amora jest najsensowniejszym rozwiązaniem ceny do jakości

[ Dodano: Sro Lip 12, 2006 12:45 pm ]
daroo, pytanko ty masz gwint? jak tak to jaki? a jezdziłes na nowej zawieszce nie gwintowanej ale nie na jakims guwnie fk czy tym podobnym? inna bajka ehh moze tylko z regulacją wysokości chociaz na pojedymczej regulacji ma wiecej wad niz zalet, PS jeszcze jedno nie bierz do siebie ale przewaznie najbardziej polecają gwinty osoby co nie mieli z tym ztyczności ;)

daroo
Forumowicz

przez daroo » 2006-07-12, 20:52

Różnie ludzie powiadają na temat gwintów...ja jeżdżę na nowym gwincie H&R (większość twierdzi że nie da się jeżdzić ;) )i do tego na 17' felgach i jakoś nie narzekam.Wręcz przeciwnie.Wiadomo że trzeba uważać na dziury ale tak czy inaczej zawsze trzeba. Ja eksperymentowałem z wieloma rodzajami zawieszenia, począwszy od niższych spręzyn i standardowych amorów poprzez skrócone REGENEROWANE amortyzatory z tymi samymi sprężynami(niższymi)jak również sprżyny z regulacją wysokości i na prawdę muszę stwierdzić że to wszystko było do :dupa: .Ale wszystko zależy od tego ile kasy jest do wydania( dobry gwint to równowartość crxa :rotfl: ), jak NISKO auto i jak ma być używane.Ps.konik nie wziąłemgo tego do siebie bo jak bym nie jeździł na gwincie to bym się nie wypowiadał ;)

celmix
Forumowicz

przez celmix » 2006-07-12, 21:53

a co radzicie zalozyc mowie o zawieszeniu nie gwincie.supersport czy weitec ??

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-07-12, 23:53

celmix napisał(a):supersport czy weitec ??

Jezdze na supersporcie i jest dla mnie super, twardo ale mi sie podoba :D
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl