Lambo doors
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

M@cias
Forumowicz

Lambo doors

przez M@cias » 2006-07-09, 11:47

chce kupić zawiasy lambo do drzwii , i nie było by problemu, gdybym ostatnio nie usłyszał że podobno otwirają sie do połowy co bardzo utrudnia wsiadanie i wysiadanie,

kto coś na ten temat wie, niech pisze..

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 2006-07-11, 00:25 przez M@cias, łącznie edytowano 1 raz
Green Frog :]

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2006-07-09, 12:01

tak to wyglada,hmm czy jest problem to juz musisz sam zadecydowac ;) ;)
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2006-07-09, 12:21

właśnie miałem poruszać ten temat bo ostatnio wzięło mnie na lambo.
chyba na forum tylko Mario-68 ma lambo w solce więc pogadaj z nim.
a ja mam od razu do niego takie pytania: :D
- czy uchylając drzwi w bok o te kilkanascie stopni w bok (bo podobno da się)mozna w miarę sprawnie wyjść?
- czy jest mozliwość wygięcia/zniszczenia zawiasów gdy np. ktoś nie kumaty spróbuje na siłę otworzyć drzwi w tradycyjny sposób?
- czy codzienna eksploatacja takiego auta jest bardzo męcząca czy da się przyzwyczaic (dodam ze auto nie służy mi do pracy nie wiadomo jak, raczej do przyjemnego przemieszczania sie)

to chyba tyle :rotfl:
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-07-09, 12:28

ogolnie zawiasy otweiraja sie 30 stopni w bok(chyba tyle jesli dobrze pamietam) i potem do gory(pewnie tez zalezy jaki zawias ale chyba wszystkie tak maja na wzor LSD [moge sie mylic :P ]) mario twierdzi, ze jest to raczje zabawka na lato, bo w zime to juz nie jest takie fajne. jesli parkujesz furke w garazu to musisz uwazac na sufit (chyba, ze jest wysoko) no i slyszalem (sam niestey nie mialem okazji), ze wysiadanie po uchyleniu 30 stopni nie jest niemozliwe, ale nie jest to tez jakas wygoda :) tyle ode mnie na razie :) moze cos mi sie jeszcze w glowie pojawi... :)

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-07-09, 19:09

Temat już był kilka krotnie poruszany, zabierałem głos na forum i odp. na pytania na PW.
Jeśli jest zainteresowanie i chcecie usłyszeć moją opinię służę pomocą i w pierwszej kolejności odp. na Wasze pytania:
M@cias napisał(a):gdybym ostatnio nie usłyszał że podobno otwirają sie do połowy co bardzo utrudnia wsiadanie i wysiadanie,

DŻEJKU napisał(a):czy uchylając drzwi w bok o te kilkanascie stopni w bok (bo podobno da się)mozna w miarę sprawnie wyjść?

Jeśli otworzysz drzwi w pierwszym etapie tzn. równolegle do podłoża to jest problem, aby wsiąść i wysiąść-na upartego daje radę mimo wzrostu 183cm i 90kg.(ale jestem wysportowany).
DŻEJKU napisał(a):czy jest mozliwość wygięcia/zniszczenia zawiasów gdy np. ktoś nie kumaty spróbuje na siłę otworzyć drzwi w tradycyjny sposób?

zawiasów może nie, ale jeśli nie wytłumaczysz wcześniej i nie poinstruujesz pasażera to możesz mieć kłopot typu wygiecie błotnika, odpadnięcie szpachli na błotniku jeśli takową posiadasz.
DŻEJKU napisał(a):czy codzienna eksploatacja takiego auta jest bardzo męcząca czy da się przyzwyczaic

Jeśli jeździsz sam i często nie wysiadasz i wsiadasz to jest wszystko ok., natomiast jesli zabierasz pasazera, a co gorsze jeśli co jakiś czas innego, to po pewnym czasie tłumaczenia każdemu i pilnowania, aby wszystko było ok., odechciewa Ci się tego systemu.
Thomson napisał(a):mario twierdzi, ze jest to raczje zabawka na lato, bo w zime to juz nie jest takie fajne.

Ja pisałem w poprzednich postach, że moją olkę, a nie system kupiłem typowo na okres letni i traktuję to autko jako moją zabawkę.

Następnym mankamentem tego zestawu jest drugi etap otwierania drzwi tzn. czynność do góry, a konkretnie siłownik i związane z nim doważenie drzwi, aby w miarę powoli otwierały się drzwi do góry, a co za tym idzie w miarę lekko się opuszczały(napisałem "w miarę" celowo ponieważ jednak trzeba użyć siły w pierwszym momencie podnoszenia i opuszczania drzwi).

Montaż systemu lambo doors:
Aby zamontować ten system należy zdjąć przednie błotniki, wymienić zawiasy, przedłużyć wszytkie kable, które idą do drzwi, jeśli ktoś ma kierunki w błotnikach blisko zestawu wymienić na płaskie, aby zawias nie zachaczył o niego, doważyć drzwi, przerobić prowadzenie, lub zamek, aby dobrze trafiał na swoje miejsce.

To tak po krótce, a jeśli chodzi o moje końcowe zdanie to jest to system typowo do lansu i nie wyobrażam sobie używać go na codzień. Nie polecam przy codziennym i częstym użytkowaniu auta!!!
Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani są usatysfakcjonowani moja odp. i przybliżeniem tematu. :ok:

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2006-07-09, 20:15

mario-68 napisał(a):Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani są usatysfakcjonowani moja odp. i przybliżeniem tematu

jak najbardziej mario ale powiedz jeszcze:
- na czym polega doważanie (gdzie, w jaki sposób)
- na czym polega przeróbka zamka
- czy przy zamykaniu przechodzą płynnie z pozycji porostopadłej w równoległą czy najpierw opadają do tradycyjnej pozycji a potem trzeba je dociągnąć...
pytam się o takie pierdoły bo podświadomie chce wybić sobie ten pomysł z głowy i szukam minusów ;)

kurde teraz żałuje bo w Kielcach ogladałem tylko zawiasy u Ciebie a nie wpadło mi do głowy żeby zobaczyć jak to działa w realu
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-07-09, 21:01

DŻEJKU napisał(a):jak najbardziej mario ale powiedz jeszcze:
- na czym polega doważanie (gdzie, w jaki sposób)

Wkładasz np. ołów do drzwi(ok 10kg na jedną stronę - to nie żart, chyba że dobierzesz inne siłowniki, ja kupiłem zestaw w USA do del sol)i drogą deducji i prób dociążysz tak, aby w miarę łatwo się podnosiły i opuszczały.
DŻEJKU napisał(a):- na czym polega przeróbka zamka

rzeźba w/g własnego uznania i patentu.
DŻEJKU napisał(a):czy przy zamykaniu przechodzą płynnie z pozycji porostopadłej w równoległą czy najpierw opadają do tradycyjnej pozycji a potem trzeba je dociągnąć...

problem polega, aby zamek w drzwiach trafił w "oko", które jest we wnece karoseri. Drzwi nie są na dwóch zawiasach, tylko na tym jednym lambo.
DŻEJKU napisał(a):pytam się o takie pierdoły bo podświadomie chce wybić sobie ten pomysł z głowy i szukam minusów

Są same minusy, jedyny plus do LANSSSSSSSSSS :rotfl:
DŻEJKU napisał(a):kurde teraz żałuje bo w Kielcach ogladałem tylko zawiasy u Ciebie a nie wpadło mi do głowy żeby zobaczyć jak to działa w realu

Żałuj, żałuj, ale nic straconego wpadaj do Jaworzna, albo wstrzymaj sie do nastepnego zlotu na kórym ja na 100% będę :)