instalacja gazowa a Crx
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

mastacrx
Forumowicz

instalacja gazowa a Crx

przez mastacrx » 2005-01-31, 01:08

jestem laikiem jesli chodzi o sprawy techniczne i dopiero poszerzam swoje horyzonty......
czy Crx dobrze śmiga na gazie, czy jest w ogóle sens pakowania się w instalację gazu???
I czy ogólnie jak śmigacie na benzynie to wasze portfele mogą podołać rozkoszowaniu się Ceerką na banzynie. :?: :mrgreen:
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi....Peace

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-01-31, 09:31

ja wstawiam gaz za tydzien ale tylko i wylacznie bedzie uzywany na trasach bo z kasa nie wyrabiam a mam nadzieje ze troche bedzie taniej.
A wiec do wymiany przy zalozeniu jest a raczej powinno byc:
- filtr powietrza,
- swiece,

Wazne jest aby bledow nie wywalalo ale to roznie moze byc, komp sie przyzwyczai i powinno byc ok.
A czy smiga dobrze to juz zobaczymy, mam nadzieje ze nie bede narzekal :D

G@JOR

przez G@JOR » 2005-02-01, 00:00

Sens zawsze jest w końcu jestesmy juz 2 w europie
pod względem ilości ins.gazowych.

- tym większy sens czym więcej jeżdzisz.
- moim zdaniem CRX dobrze śmiga na gazie
czym więcej koni ma autko tym mniejsza różnica miedzy gazem a beną
jest jeszcze kwestia pełnego wtrysku a gażnika
na gażniku bardziej sie odczuwa osłabienie autka

-przy ekologicznej jeżdzie prawie niema widocznej róznicy
-przy trybie agresywnym odczuwa się brak dynamiki
Filmy z Zlotów.
Świebodzin 2005 Gorzów Wlkp 2005

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2005-02-01, 15:50

dzięki chłopaki chociaż troche rozjaśniliście mi problem gazu.... :)
Nie wiem może błędnie ale zawsze byłem przekonany, że gaz wyniszcza silnik, zawory, po prostu jest za suchy...może sie myliłem ale nie jestem zbyt do niego przekonany.....jeszcze nie mam Ceerki ale do wakacji powinno sie to zmienic..... :mrgreen:
Pozro dla wszystkich użytkowników japońskich pięknośći... :D

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-02-01, 18:44

Co do instalacji gazowej to jestem do niej przekonany i nikt mi nie powie ze dobrze wyregulowana instalacja powypala zawory i skroci zywot silnika itp.(moze w nie znacznym stopniu ale napewno nie zniszcy go doszczetnie)
Taksówkarze przezezdzają kilkaset tysiecy km na gazie i raczej nie słyszałem zeby narzekali na awarie silnikow.Owszem zdarza sie ze silniki padają ale to jednostkowe przypadki.
Jesli ktos sobie załozy gaz i bedzie w niej grzebać tzn. zmniejszy sobie dawke gazu zeby mniej palił to odrazu mówie ze gniazda i zawory szybciej sie wypalają.Na wskutek zwiekszonej temperatury jaka powstaje podczas żle dobranej mieszanki gaz-powietrze.
Ja do swojej ceerki załozylem gaz na wtrysku sekwencyjnym i spisuje się znakomicie.
Jedna wada to długo trzeba czekac na rozgrzanie silnika zanim sie przełaczy na gaz(temperatura 25-30stopni celsjusza).Ale to zdrowiej dla silnika.
Róznicy na predkości maksymalnej nie odczułem prawie zadnej moze na przyspieszeniu jest troche slabszy.
Nastepna wada to w trasie spala o wiele wiecej gazu niz na benzynie a plus taki ze przy szaleniu jeszcze nie spalił mi wiecej gazu niz 11l(benzyny przy ostrej jezdzie wciagal 15l)

s1sony
Forumowicz

przez s1sony » 2005-02-02, 15:52

Witam :) Ile kosztuje założenie gazu do Ceerki ?? tzn. z jakim kosztem trzeba się liczyć... :?: :?: Z góry dzięki i pozdrawiam posiadaczy CRX-ów 8)
DEL SOL - radości z jazdy nie da się opisać

GiKeR
Forumowicz

przez GiKeR » 2005-02-02, 16:13

od 1000 (1200) wzwyż
Reinkarnacja ceerki rozpoczęta :D

G@JOR

przez G@JOR » 2005-02-02, 21:51

Zależy gdzie czy poza miastem czy w miescie
Umnie w Poznaniu ok:

-Gażnik 1200-1300
-wtrysk 1800-2100 metalowy kolektor
-ok 3500-4000 sekwencyjny wtrysk gazu
Filmy z Zlotów.

cupe
Forumowicz

przez cupe » 2005-02-03, 10:53

Dajcie sobie spokój
jeśli gaz byłby taki super, to nowe wozy były by na gaz
mam firmowy samochód na gaz i jest CIĄGŁY DRAMAT, co miesiąc wymieniam obudowę filtra za 300zł mimo ze mam 2 klapy bezpieczeństwa, byłem u wszystkich speców od gazu-każdy tylko kasował i nic-więc sobie już ich darowałem.
Dwa tygodnie temu ledwo dojechałem do domu, ale rano już nie odpalił i trzeba było holować do serwisu,okazało się że padły wszystkie wtryskiwacze -koszt 3000zł-przyczyna-eksploatacja samochodu na gazie (tak powiedzieli w autoryzowanym serwisie) -wsadzili wtryskiwacze okazało się że jedno gniazdo jest wypalone i trzeba przeszlifować głowice, auto odbieram chyba jutro więć całego kosztu jeszcze nie znam
----zaznaczam że auto było kupowane nowe z salonu już z gazem.
więć NIGDY NIE WSTAWIE SOBIE gazu DO MOJEJ HONDY
POZDRAWIAM

baza
Forumowicz

przez baza » 2005-02-03, 10:58

Ja też jestem zdecydowanym przeciwnikiem gazu.
Jak jeszcze instalacje założy jakiś głupek to można już na prawdę sie porzegnać z silniczkiem.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-02-03, 15:06

Tede napisał(a):Co do instalacji gazowej to jestem do niej przekonany i nikt mi nie powie ze dobrze wyregulowana instalacja powypala zawory i skroci zywot silnika itp.(moze w nie znacznym stopniu ale napewno nie zniszcy go doszczetnie)
Taksówkarze przezezdzają kilkaset tysiecy km na gazie i raczej nie słyszałem zeby narzekali na awarie silnikow.Owszem zdarza sie ze silniki padają ale to jednostkowe przypadki.

Heh, kazdy ma swoje przekonania na ten temat, jednak jesli o mnie chodzi to jestem przeciwnikiem gazowania hondowskich silnikow w szczegolnosci tych bardziej zaawansowanych DOHC tymbardziej V-Tec, ktore kreca sie czasem mocno ponad 7000RPM :idea: Oczywiscie taksowkarze sa dobrym przykladem ze SIE DA, tyle tytlko ze oni jezdza jak niedzielni kierowcy 3kRPM i zmiana biegu, a cerka jezdzi sie "nieco" inaczej (4kRPM wzwyz) a to jednak spora roznica i nie uwierze jak mi ktos powie ze na dluzsza mete przy ciezkiej nodze zalozmy silnik D16A9 nie zacznie wciagac oleju itp. To sie musi w koncu zaczac sypac, gaz w przeciwienstwie do benzyny jest paliwem suchym (duzo mniejsze smarowanie) chyba oczywistym jest ze sie predzej czy pozniej powyciera :idea:

ps. Ile pali CRX, instalacja gazowa jest conajmniej BEZ SENSU (moim zdaniem oczywiscie) :wink:

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2005-02-03, 16:46

kejkej zgadzam sie z Tobą mimo mojego małego a raczej żadnego doświadczenia...po prostu widze jak chodzą samochody na gazie moich kolegów... :?
a Hondowskie silniki nie są przyzwiyczajone do gazu...benzin= high power!!! :mrgreen:
CRX Forever... :mrgreen:

Pawel K 3M
Forumowicz

przez Pawel K 3M » 2005-02-03, 17:41

ja mam w swojej gaz i nie nzazekam. Wszystko chodzi od poczatku idealnie. Wazne zeby dac do załozenia w dobrym warsztacie a nie patrzec na cene 100zł róznicy. MNie instalacje kosztował 1850zł. Róznicy nie czuej czy to benzyna czy gaz. Owszem Vmaks napewno jest mniejszy ale te 10-15km/h powyzej 200 mnie juz nie robi
no crx no fun

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2005-02-03, 19:44

Jeżdze sobie na gazie od prawie 20 tyś. km .Jestem zadowolony a to może dlatego ,że średnie zurzycie miałem 11l. teraz gazu mam 12 l (średnia).
Jednak jesli ktoś liczy ,że nie straci na mocy to sie myli i niech nie wierzy w te opowieści ,że minimalnie bedzie słabszy.Czesto jeżdże na benzynie o czuc w tedy ,że zapierdala.Nie powiem -na gazie też sie zbiera (dzisiaj zrobiłem Audi A4 tdi jak dziecko) ale to nie to.Jestem jednak zadowolony ,robie dziennie 150-200 km. wiec koszty mnie zmusiły.Wazny tak jak juz było powiedziane warsztat gdzie zakładają i wymiana :filtra, swiec ja wymieniłem też przewody i przeczyszczenie kopułki.
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

G@JOR

przez G@JOR » 2005-02-03, 21:26

jeżdze juz drugim autkiem na gaz i jestem z tego zadowolony
jak na razie w mojej nic z instalacją się nie dzieje

wiadomo ci co nie mają to krytykuja
duzo zależy od tego jak fachowcy do tego podejdą

może i gaz jest bardziej suchy ale dlatego warto odpalać na benie
Filmy z Zlotów.

Następna strona