Przy hamowaniu zarzuca tyłem !!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

Przy hamowaniu zarzuca tyłem !!

przez w1c10 » 2006-07-08, 20:33

Czesc Wam :)
Mam mały problem z moim ED9, sam nie wiem też czy to problem, czy może tak ma byc.
Chodzi o to, że jak hamuje i chociaż troche mam skręconą kierownice to auto zarzuca bokiem i driftuje :> Mowa o mocniejszym hamowaniu, ale nie na maxa nie do zblokowania kół. Dla mnie wygląda to tak, jak by tył hamował szybciej niż przód a powinno byc na odwrót. Jak jezdzilem innym autem i zahamowało sie na zakrecie wyjeżdzał przód, a w crx zarzuca tyłem i czasami trzeba mocno uważac. Jak chce wejśc w zakręt 90 stopni bokiem czy mocniejszy to nie musze ręcznego używac :>
Co radzicie, co sprawdzic, jaka może byc tego przyczyna ?

Dodam jeszcze, że tarcze, klocki, tłoczki w zaciskach gumki i to wszystko nie dawno zostało zrobione.
schematy.php?schematy=images_2ndgen/schematy_ED9_1/silnik/control_device
Do czego dokładnie służy ten sterownik i jak działa ? Czy może to byc jego wina ?

tecno
Forumowicz

przez tecno » 2006-07-08, 22:40

mialem to samo w ED7, wymienilem wszystkie simmerblocki + te trzymajace jakby to powiedziec podwozie z wachaczami (nie pamietam ich nazwy). Wlasne one sa odpowiedzialne za rzucanie na boki przy hamowaniu. To moje zdanie ja tak mialem, wymienilem i jest bajka. pozdr

Ps. na postoju zlap za tylne kolo i szarpnij je mocno w tyl, zobaczysz jak ladnie sie wachacz rusza :) przy wiekszych predkosciach sie to fajniej odczowa :d wrrrrrrr........
TecnoGarage

-serwis mechaniczny
-modyfikacje silników wolnossących
-Turbo
-układy dolotowe oraz wydechowe

www.tecnogarage.com
e-mail: tecnogarage@op.pl
tel.502127426

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-07-08, 23:15

To sie po naszymu cukierki nazywa....

Czy w CRX jest cos takiego jak korektor hamowania? chyba musi byc. cos napewno jest nie tak jak powinno bo wszytskim chyba najpierw przod ucieka tym bardziej w crx.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-09, 00:42

jesli podczas hamowania zbierznosc tylnych kol ucieka to korektor nie ma tutaj nic do rzeczy.

gumy w zawieszeniu jak najbardziej i nie tylko duze cukry
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-07-09, 02:03

Większośc gum mam nowych, wszystkie jakie były w zestawie energy suspension zostały wymienione + duży tzw. cukierek wymieniony na orginał hondy. Te które nie wymieniłem widziałem i są ok, tak ze myśle że to nie może byc wina gum.
Jak sie nazywa to co idzie od pompy hamulcowej aż do prawej strony, to jest korektor hamowania czy co ? Znajduje sie to po drugiej stronie jak pompa hamulcowa, a może sama pompa hamulcowa może byc winna ?
Żeby ktoś nie wymyślił, że to wina amorków to odrazu mówie, że mam nowe amorki na całym aucie które zrobiły mniej niż 1000 km :)

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-07-09, 02:57

A ciekwy jestem jakby Ci wyszly badania sily hamowania na rolkach testowych takich jak na przegladzie maja. Bo problem jest labo w samym ukladzie hamulcowym, albo gdzies w zawieszeniu. Hamulce mozna zmierzyc a z zawiasem gorzej, bo niektorych rzeczy nie widac na 1 rzut oka.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-07-09, 11:44

Czy wysokośc tyłu auta ma znaczenie na siłe hamowania tylnich kół ?

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-07-09, 12:01

Tak

Im wyżej siedzi tył tym większa siła jest hamowana przodem.

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-07-09, 12:30

a może po prsotu jedno koło słabiej bierze :D
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-07-09, 14:17

Walter napisał(a):Tak

Im wyżej siedzi tył tym większa siła jest hamowana przodem.

Możesz to jakoś wytłumaczyc ? Mi sie zdaje, że właśnie jest na odwrót. Tył wyżej siedzi, a więc tylnie koła są słabiej dociskane do nawierzchni, bo wiekszośc masy idzie na przód auta. Tym bardziej przy hamowaniu na zakręcie tył sie podnosi i blokuje koła z tyłu.
Więc dlaczego ma byc większa siła hamowania kół przednich ?
U mnie różnica wysokości między przodem a tyłem wynosi około 3,5 cm, zastanawiam sie nad obniżeniem tyłu wtedy będą prawie na równo. Tyle, że nie jest powiedziane, że moje problemy z hamulcami to wina zawieszenia, może to jakis regulator czy cos.

marcin_crx napisał(a):a może po prsotu jedno koło słabiej bierze :D

Akurat to zdanie nie ma sensu, patrząc na wszystko co było napisane wczesniej :) Jeżeli któreś koło hamowało by słabiej np. tylnie to nie zarzucało by mi tyłem. Hamując na prostej drodze blokuje wszystkie koła tak jak trzeba.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-07-09, 14:42

miałem tak samo jak urwała mi sie śruba od tylnego lewego docisku :P przykręciłem nową i chodzi bez zarzutu i kierą nie trzepie nic :P. Może to też być źle ustawiona zbierzność kół, sprawdz.
Obrazek

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-07-10, 13:49

Przy hamowaniu masa "leci" na przód dociskając go, jeżeli tył jest wyżej to potęguje ten efekt. Czyli tylnie koła maja jeszcze mniejszy udział w hamowaniu.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-07-10, 14:38

Walter napisał(a):Przy hamowaniu masa "leci" na przód dociskając go, jeżeli tył jest wyżej to potęguje ten efekt. Czyli tylnie koła maja jeszcze mniejszy udział w hamowaniu.

Troche w tym racji ale chyba troszke mylisz cos:) Udział w hamowaniu, a hamowanie to chyba co innego ;> Jeżeli w crxie nie ma regulatora siły hamowania z tyłu to tylnie koła hamują cały czas z tą samą siłą, więc jeżeli tył jest wyżej i masa przy hamowaniu idzie na przód, tył jest odciążany ale cisnienie z układu idzie takie samo jak wczesniej, wiec tył dużo łatwiej wtedy zblokować. Tylnia koła wtedy mają dużo mniejszy udział w hamowaniu bo tak jak piszesz są mniej dociskane do nawierzchni, ale są szybciej blokowane właśnie ze wzgledu na to, że są mocno odciążane. Gdyby z tyłu był regulator siły hamowania to wtedy tył powininen hamować słabiej i nie blokować tak szybko tyłu, ale z tego co wiem w crxie tego nie ma i zawsze tak samo mocno tył hamuje obojętnie czy tył jest 5 cm nad ziemia czy 12 cm, czy z tyłu siedzą 2 osoby czy nie ma tam nic.
Widze, że chyba nic innego nie da sie wymyślić, wszystko w układzie hamulcowym i zawieszeniu mam sprawne, sprawdzone i większość nowe :) Za pare dni obniże sam tył i wtedy zobacze czy sie coś poprawiło.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-07-12, 16:15

Powtórzyłeś przecież to co napisałem.