Błąd nr 7 "Czujnik położenia przepustnicy"
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

ozim
Forumowicz

Błąd nr 7 "Czujnik położenia przepustnicy"

przez ozim » 2006-07-04, 20:01

Jak w temacie błąd nr 7 :( Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu . Poza tym autko nie pracuje równo na biegu jałowym - jeśli to ma znaczenie w tym temacie. Z góry dzięki!
Ostatnio edytowano 2006-07-05, 14:38 przez ozim, łącznie edytowano 1 raz

diamson
Forumowicz

przez diamson » 2006-07-04, 21:18

tak... jesli odpalasz i pracuje na wysokich obrotach i z uplywem czasu obroty schodza w dol to jest to wlasnie to.. odpal zimne auto i poczekaj 7 minut.. obroty powinny zejsc do normalnych i sie ustabilizowac..
zapala Ci sie Check Engine?

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2006-07-04, 21:25

skoro pisze, ze blad numer 7 to check engine mu sie zapala :) , mialem to samo, jednak nie naprawilem tej usterki bo wymienilem caly silnik, sprobuj przeczyscic przepustnice, jak to nie pomoze to wymiana czujnika lub bez wiekszej zabawy wymiana calej przepustnicy, jesli jest jakis blad w mojej sugestii prosze mnie poprawic ;)
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

Sol
Forumowicz

przez Sol » 2006-07-04, 21:40

Ok ja jestem stary 100% w temacie bo w piatek zeszły to robiłem w moim del solu, a jeśli to to samo to myślę ze Ci pomogę.

Błąd nr 7 to czujnik położenia przepustnicy. U mnie objawy były takie że przy 3,5 - 4 tyś obrotów auto czasem szarpało strasznie, po czym dalej jechało normalnie. A na rozgrzanym silniku obroty wariowały skacząc od 1000 do nawet 500 obrotów. Jak np zamykałem szyby elektryczne gdzie obroty lekko spadają to musiałem uważać żeby silnik nie zgasł.

Sam czujnik wygląda jak na poniższych fotkach. Raczej cieżko go kupić samego, ale wraz z całą przepustnicą, a to dlatego ze nie ma klasycznych śrubek a jakieś takie cuda na pierwszy rzut oka jak nit, ale sposób żeby go odkręcić od przepustnicy jest tyle że potem czeka Cię jeszcze regulacja.

Szczegóły znajdziesz tutaj >> http://www.knology.net/~jediklc/tpshowto.htm

Ja kupiłem przepustnicę, z czujnikiem TPS (throttle position sensor czy jakoś tak ;) ), ASSY MAP, silnikiem krokowym, kolektorem i wszystkim co przypięte do przepustnicy za 200zł. Przemiana to tylko odkręcenie swojej przepustnicy i przykręcenie nowej. Uszczelka przepustnica-kolektor za 20zł, bo jest papierowa i stara pewnie przy odkręcaniu pójdzie w pieruny. Ściągasz wszystkie wężyki, odpinasz czujniki i odkręcasz przepustnicę (4 śruby).

Przepustnica może ciężko schodzić więc być może trzeba bedzie trochę ją postukać gumowym młotkiem. Byle nie za mocno bo to jakiś znowu cudowny pewnie stop aluminium.

Po założeniu nowej przepustnicy, dokręceniu śrubek, założeniu wężyków i podłączeniu czujników rezet błędów kompa i wszystko powinno grać (bezpiecznik 15stkę, nie wiem który dokładnie u Ciebie, na parę minut wyciagasz i git, bez resetowania całego komputera).

Ewentualnie może będzie trzeba wyregulować wolne obroty śrubką przy przepustnicy (jeśli kupiłeś rozregulowaną). Ale to zobaczysz, jak coś to pisz bo chyba wiem jak to zrobić.

Koszty nie duże i nie trudno to zrobić. Mam nadzieję że mój opis w czymś Ci pomoże. Jeśli gdzieś się pomyliłem to przepraszam, robiłem to pierwszy raz, sam, a mechanik ze mnie żaden.

Ale zrobiłem 800km w 3 dni, w parę godzin po naprawie ;) i wszystko pięknie, więc chyba o niczym nie zapomniałem.

Pozdrawiam
Sol

A poniżej masz fotki które mam.

PS czyszczenie przepustnicy nic nie da, ten czujnik cały to o ile pamiętam 'rezystor suwakowy' który się przesuwa pod wpływem ruchu przepustnicy i jakiś tam sygnał do kompa który na podstawie tego sygnału odczytuje jej położenie. Przy zamkniętej przepustnicy powinien puszczać 0,5V a na w pełni otwartej przepustnicy 5V. Całość mierzy się na kompie (styki D11 i D22).

PS2 jeśli masz pod maską D16A8 to ten link może Ci pomóc http://www.allegro.pl/item113177755_kol ... html#photo

ozim
Forumowicz

przez ozim » 2006-07-04, 21:57

Dzięki SOL z Twojego opisu wynika że mam dokładnie ten sam problem. Wielkie dzięki :) !

Sol
Forumowicz

przez Sol » 2006-07-04, 22:14

Nie ma sprawy stary, gdybyś coś potrzebował to gg mam w profilu, a jak byś potrzebował jakieś info na gorąco to daj cynk i zapodam Ci numer na komórę.

Mam nadzieję że uda się naprawić, nikt nie lubi jak jego dziecko jest chore ;)

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-07-04, 23:17

U mnie też pojawia się błąd nr 7. Tylko zastanawia mnie jedno - w 1st gen. wydawało mi się że powinien być komp z czterema diodami (przynajmniej tak jest na stronie), a u mnie jest z jedną. I nie wiem przez to jak odkodować sygnał. Jest 7 mrugnięć, czyli tak jak w 2nd gen to jest błąd nr 7? Chodzi o ZC1
:O

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-05, 14:37

ZC1 to to samo co D16A9

rezystory mozna czyscic sprayem do rezystorow
jesli powierzchnia nie jest spalona tyko utleniona to zakup przepustnicy i czujnika mija sie z celem.

jabym najpierw wywiercil otworek w kopulce i wsprejowal troche srodka potem silikon i jest ok.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Sol
Forumowicz

przez Sol » 2006-07-05, 22:10

Szczerze nie wiem jakbyś tam chciał coś wywiercać, szczególnie że z tego co czytalem to ten czujnik jest bardzo podatny na uszkodzenia. Przekopałem pół netu, wizyta w ASO i na pytanie o czyszczenie każdy się tylko uśmiechał i mówił że nie da rady, że to w sumie proste ustrojstwo i jak się zepsuje to koniec i że czyszcząc można więcej szkód narobić.

No ale kłócić się nie będę. Spróbuj, jeśli Merfi miał rację to głupio wydałem 200zł ;)

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2006-07-06, 11:41

miałem tez ten problem, wymieniałem skrzynie biegów opuszczałem silnik i zaczepiłem czyjniekiem i coś sie stało. złożyłem fure odpalam błąd nr.7 Pomogła tylko jedna rzecz wymiana przepustnicy i jest oki. Jak czujnik jest walniety strasznie sie dusi i nie ma siły

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-07, 00:10

wasze rozwiazanie brzmi tak:

przebilem opone wiec wymienie i opone i felge.

a ja wam mowie - zalatac opone i bedzie ok.

to ze sie potencjometry zasiarczaja to wam powie kazdy elektronik.

ten komu sie nie bedzie chcialo nic robic albo jest lewarem powie:
wymien przepustnice na nowa i sie glupio usmiecha.

jak sie boisz to zrobic to wyslij mi ten czujnik i ja sie z nim rozprawie.

a tak jeszcze o czujniku konczac to tez mialem uwalona wtyke i skleilem piny, jakbym pojechal do serwisu pewnie kazaliby caly kolektor kupowac z czujnikami. :rotfl:
w takich sprawach darujmy sobie serwisy ASO oni tam umieja tyle ze rozpacz bierze.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

Sol
Forumowicz

przez Sol » 2006-07-07, 08:29

merfi vtec napisał(a):wasze rozwiazanie brzmi tak:
przebilem opone wiec wymienie i opone i felge.
a ja wam mowie - zalatac opone i bedzie ok.

Co innego jak opona jest przytwierdzona do felgi tak że nie da się jej 'normalnie' zdjąć, co innego jak łatanie może nic nie dać, co innego jak łatwiej jest kupić całą oponę z felgą za 70zł niż kombinować.

merfi vtec napisał(a):ten komu sie nie bedzie chcialo nic robic albo jest lewarem powie:wymien przepustnice na nowa i sie glupio usmiecha.

Wiesz można kupić spray do rezystorów, silikon, ściągnąć ją, wiercić, zaklejać bez gwarancji że to cokolwiek da... a można za 70zł kupić dobry zestaw i w 10 min przekręcić go. Co się bardziej opłaca i kto tu jest lewar ;)

merfi vtec napisał(a):a tak jeszcze o czujniku konczac to tez mialem uwalona wtyke i skleilem piny, jakbym pojechal do serwisu pewnie kazaliby caly kolektor kupowac z czujnikami.

Ja też miałem uwaloną wtyczkę i poradziłem sobie spinając ją z czujnikiem paskiem ;) Co do ASO to zależy od konkretnego ASO, nie generalizujmy. W jednym pytając o moduł zapłonowy kiedyś mało co nie musiałem podawać rozmiaru buta i gość mi rzucił 1500pln, w drugim powiedziałem 'del Sol ESi i rocznik' i nie dość że to wystarczyło to dostałem go za 170zł. Więc wiesz...

Ale nie ma się co kłócić bo każdy racje swoje ma, tylko czasem rzeczywiście nie opłaca się kombinować, bo materiały potrzebne do takiej jak pisałeś naprawy wyjdą ile... 30zł mniej niż cała przepustnica z czujnikiem?

Kaspol
Forumowicz

Samochód: crx ee8

przez Kaspol » 2006-07-07, 10:07

wlaqsnie wczoraj zlozylem autko i tez mam urwany czujnik przepustnicy(zmiana skrzyni).ale zaraz zrobie to tak ze do tych 3 drucikow ktore ida wcisne po szpilce albo po czyms co przewodzi prad lub na kazdy kapne troche cyny.pattexem to skleje i dodatkowo owine opaska zaciskowa dla pewnosci.powinno byc ok.skoro dzialalo to po sklejeniu tez musi dzialac:)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-07, 15:31

nikt sie tu nie kloci tylko prezentuje swoje poglady. :) kupisz czujnik uzywany ktory ma 10 lat i co? zaraz bedzie to samo wiec ja mowie ze trzeba cos podlubac a nie wydawac kase na taki sam zlom.
;)

nie da rady mowi ten kto nigdy nie sprobowal czegos innego niz wymiana czesci. 8)
---------------

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2006-07-07, 22:44

witka
wlasnie kupilem wkoncu ten czujnik
po wielu tygodniach szukania
i autko chodzi teraz super silnik pracuje idealnie
ale na kompie wywala blad nr 7
ale check nie swieci!!!!!!!!!!
moze sie zawiesil na tym bledzie nr7