Panewki
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Ref
Forumowicz

Panewki

przez Ref » 2006-06-21, 12:34

Zrobilem, przejechalem 4200km znow sie wysypaly.
Czy moze ktos polecic mi mechanika w WWA albo okolicach ktory zrobi to dobrze ? i udzieli gwarancji.
Sily juz nie mam na ten nieszczesny samochod. Po prostu. :cry:
Ale coz - takie zycie.

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-06-21, 14:32

jaki olej byl??
jak docierales??
wal i korby byly szlifowane??
robiles tylko dol??
kto ci robil?? zeby wiedziec gdzie nie jechac
TAJPAR in da haus

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-06-21, 16:11

jaki olej byl??

LM 10w40 z MOS2 polsyntetyk - wymiana po 1500.

jak docierales??

1500 na dotyk do 3000 - dalej 1500 juz do 3500 wciaz delikatnie, pozniej stopniowo zwiekszane obciazenie, i krecenie wyzej - po 3500 odkrecony do konca zostal

wal i korby byly szlifowane??

Wal pomierzony ( PODOBNO ) nie szlifowany, korb nie ruszali ( dlaczego nie wiem, ale najpewniej dlatego, ze "to by wiecej kosztowalo" ( 1610 za robocizne, co prawda nie sam silnik )

robiles tylko dol??

Nawet glowicy nie zdjeli

kto ci robil?? zeby wiedziec gdzie nie jechac

Poki co czekam na dalszy rozwoj sytuacji.
Pozniej moze napisze, gdzie.
Ale tlumaczenie jest takie, ze zajechalem go.

Dziwne, biorac pod uwage, ze nie stalo sie to podczas butowania a swoja droga nikt nie oczekuje raczej krecenia hondy do 4000 rpm.

BTW: Gdzie Ty robiles swoj remont ?

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-06-23, 18:02

Ref no to chyba juz możesz powiedzieć gdzie NIE jechac??
Majlo robił u Rudolfa.

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-06-24, 01:25

Sprawa wyglada nastepujaco.
Podkreslam, ze jest to moja osobista opinia na temat warsztatu.

Jakis miesiac temu odcholowalem do nich samochod i wstawilem na robienie "wszystkiego" prawie.
Wymienili przeguby, hamulce przod, wstawili reparaturki do zaciskow, etc. W silniku - do roboty panewki, rozrzad i sprzeglo.

Pozniej bylo juz coraz ciekawiej.
Powiedzialem, zeby sprawdzili co sie dzieje z tylnimi zaciskami, nie odkrecili anwet kol, ale powiedzieli, ze to tylnie tloczki zardzewialy.
Ekspertyza niezwykle fachowa. Podkreslam, bez zdejmowania kola.

Zmiana tarcz i klockow z przodu sie udala. Tutaj nie moge napisac nic zlego.

Poza tym, ze 0,5 litra plynu hamulcowego wyparowalo - bo dostali butelke 1L

Moj CRX ma cofniete o 2cm prawe kolo - po szybkiej ekspertyzie dowiedzialem sie, ze belka jest krzywa. Zalatwilem wiec prosta belke ktora panowie zalozyli.. belka 100 PLN zalozenie 80.

Kolo jak bylo cofniete tak jest. Ale nie narzekam - mam lepsza belke - samopoczucie od razu mi sie poprawilo.

Sprzeglo - Aisin, eleganckie - docisk i sprzeglo jako zestaw. Wyregulowali raz, drugi, etc. etc.
Niestety sprzeglo po 30 km jazdy wracalo do pozycji przed, ze musialem zginac dosyc ostro kolano aby moc zmienic bieg.

Po zalozeniu w innym warsztacie na linke od sprzegla "tyrtyrki" wreszcie bylo dobrze.

Zmienili przeguby - bo bylo je slychac, ze stukaja. Oczywiscie, oba nowe z manszetami - bez jechania po kosztach. Jak CRX jeszcze jezdzil to zdarzalo sie, ze je slyszalem.
Jakim cudem - nie wiem.

Silnik - wal sie "nadaje" - 4 razy pytalem sie, czy nie trzeba go szlifowac. Odpowiedz - nie, nie trzeba. Dobrze - wiec zmienili panewki - ACL korbowe i jakies tam inne glowne.

Silnik docieralem do 3000 rpm przez 3000km - pozniej zaczalem stopniowo zwiekszac obciazenie.
Po 1500 km zostal wymieniony olej ( LM 10w40 Pol syntetyk z MOS2 ) i wyregulowane zawory ( w innym w arsztacie )I tak sobie wzglednie spokojnie jezdzilem przez 1200 km.
Az uslyszalem panewki. Odglos ktory jak raz sie uslyszy zapamietuje sie bardzo dobrze.

Samochod stal 2 dni - zostal nastepnie odcholowany do warsztatu gdzie panowie powiedzieli, ze rozbiora - obsluchali go jeszcze i diagnoza prosta - Panewki. Blyskawiczna rowniez byla riposta fachowcow na moje pytanie "dlaczego?"

- Bo dostal "po zaworach"
- To byl silnik "po katastrofie"
- "za wczesnie skonczylem docierac"

Panowie rozebrali i okazalo sie, ze padly znow 2 panewki korbowe - tak samo jak poprzednio wytarly sie. Zadalem pytanie czy do korb zagladali, bo moze to przez to - uslyszalem, ze to by wiecej kosztowalo. Wspaniale - po wsadzeniu 1600PLN w czesci ( rabat 44% ) i 1610 PLN w robocizne wlasnie cos takiego czlowiek chce uslyszec.
"To by drozej kosztowalo"

Dzis uslyszalem, ze wal sie nie nadaje, - bo po 1 panewkach przegrzal sie i stracil swoje wlasciwosci ( ciekawe prawda ? )
i jak silnik sie rozgrzal to wal sie rozszerzyl i wytarl panewki.

Rozmawialem z kilkoma osobami na temat tej ciekawej teorii. Szkoda slow.

Pomijam fakt, ze zmarnowalem kupe czasu bo wracalem kilkukrotnie zeby wycieki oleju zostaly zlikwidowane ( 4 razy ? ).

Hmm, co jeszcze - 2 razy wymieniali simmering walu od strony skrzyni bo ciekl - podobno byl tandetny.
I kolo zamachowe go uszkodzilo. Wszystko stalo sie jasne jak drugi ( ktory dzieki bogu nie cieknie ) wbijali srubokretem..

Wnioski sa proste - utopilem troche kasy, jestem bogatszy o kilka nowych doswiadczen i wniosek ostatni.

NIGDY WIECEJ NIE ODDAM SAMOCHODU NA MILANOWSKA 6.

Pozdrawiam, i nie zycze podobnych przygod z fachowcami.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-06-24, 12:53

na twoim miejscu przyszedlbym do nich z prawnikiem i skierowal sprawe do sadu. ile jest takich jeb... partaczy w tym kraju co rzezbi z ludzi, ktorzy przychodza i ufaja, ze robota bedzie porzadnie wykonana. :wrrr: takim to powinno sie warsztaty zamykac.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-06-24, 15:02

napisz gdzie to sie stalo
TAJPAR in da haus

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-06-24, 15:38

Majlo napisał(a):napisz gdzie to sie stalo

Ref napisał(a):NIGDY WIECEJ NIE ODDAM SAMOCHODU NA MILANOWSKA 6.