Kondensator
Coś dla crxowych audio

Tviti
Forumowicz

Kondensator

przez Tviti » 2006-06-11, 11:31

Mam kilka pytana co do kondensatora - poprosto przed jego podlaczenie musze sie jeszcze dokladnie uepewnic co i jak zeby pozniej nie bylo jakiegos ZONKA;)
Prosil bym osoby ktore maja to cudo u siebie podlaczaly o jakies informacje pozdrawiam;)

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2006-06-11, 15:59

jak masz pytania, to je zadaj?? moze wtedy ktoś na nie odpowie... a tak, to nawet nie wiem, co chcesz wiedzieć!!
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl

Tviti
Forumowicz

przez Tviti » 2006-06-11, 16:02

Chodzi mi dokladnie o kwestei prawidlowego przebiegu kabli tzn: podlaczeniu bo slyszalem juz wiel wersji
a druga sprawa o prawidlowym naladowaniu go po przez zalczona diode jak i wktorym momencie go naladowac i gdzie wpiac ta diode zeby bylo widac ze jest juz naladowany ;)

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2006-06-11, 16:37

kondensator wpinasz równolegle przed wzmacniaczem... ładuje się sam. Jaką diodę Ci dali do tego i po co??
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-06-11, 17:12

"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

Tviti
Forumowicz

przez Tviti » 2006-06-11, 22:05

Po co djoda?(byla juz w zestawie) po to zeby wiedziec kiedy jest naladowany wlasciwie (do pelna)
eh zaduzo sie nie dowiedzialem , tyle to tez wiem :/

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-06-12, 00:00

A to na pewno jest dioda? Bo w zestawie to powinienes dostać kawałek elektroniki. Generalnie to powinna ona znajdować się na górze kondensatora. Często jest tam też woltomierz. Jeśli nie masz takiego czegoś to lepiej sobie kup, bo właśnie ta elektronika dba o prawidłowe naładowanie kondensatora. Jak podłączyć? - prosta rzecz. Z akumulatora dajesz "+" prosto na tą elektronikę lub jeśli jest zabudowana na kondensatorze to na zacisk "+". Gdzieś blisko podłączasz kabel do karoserii i dajesz jako "-". Od kondensatora dajesz kable do zasilania wzmacniacza. Kabel dodatni (od akumulatora) musisz mieć na tyle długi żeby kondensator był jak najbliżej wzmacniacza, powiedzmy nie dalej jak 20-30cm. Przy akumulatorze dajesz bezpiecznik. U mnie jest ok 15cm od klemy 40-sto amperowy. Wszystkie wspomniane kable o przekroju 16mm^2 (ja tak mam). A jeśli chodzi o tą diodę to daj jakąś fotkę. Najlepiej kondensatora też, będzie łatwiej doradzić. Bo zupełnie nie rozumiem po co ją dali - jeśli to faktycznie dioda - w co nie do końca wierzę.
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-06-13, 19:04

Ja bym powiedzial ze kondzior jest bez elektroniki i dlatego jest dioda ze jest naladowany czy pusty. Daj fotki tego ustrojstwa to pomozemy :)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl