Z D16x na Vtec?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

djseven
Forumowicz

Z D16x na Vtec?

przez djseven » 2006-05-18, 10:26

Siemka wszystkim rexomaniakom ;)
Nie wiem czy ktos o tym myslal....
Czy jest mozliwe aby silnik z serii D16 przerobic na silnik w technologii VTEC???
Co by trzeba bylo zrobic aby cos takiego wyszlo (co wymienic?)
Wiem ze Vtec ma inny komputer (czy moglby byc od ee8?) No i w gre wychodzi wymiana krzywek itp.!
Nie interesuje mnie pelne przerobienie (na moc oryginalnego Vteca) tylko aby silnik dzialal w tej technologii no i oczywiscie byl troszke mocniejszy! :rotfl:
Sprezanie moze pozostac 9:1!
Ma ktos jakies pomysly? A moze ktos juz cos takiego zrobil? :poklony:
:)
"Good CRX is always ready to fly"

BiG BoSs
Forumowicz

przez BiG BoSs » 2006-05-18, 10:31

był juz o tym temat postaraj sie go odszukac.
i nie lepiej kupic B16?
To nie my wybieramy Honde CRX to ona wybiera nas!!!

djseven
Forumowicz

przez djseven » 2006-05-18, 10:39

Moze byloby i lepiej, ale nie wiem czy taniej?
Przewaznie B16 sa juz mocno wysluzone i osoby majace taki silnik lubia "wdepnac", a nawet jesli to pozostaje sprawa ceny! Gdyby udalo sie przerobic w taki sposob silnik to bylby trwalszy, poniewaz zawieralby nowe i specjalnie dopasowane czesci :ok:
Postaram sie poszukac, jednak gdybym nie znalazl to: I'll be back :D

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-05-18, 10:41

to wrzuc sobie d16z6 tez bedziesz mial VTEC'a tylko, ze SOHC...

djseven
Forumowicz

przez djseven » 2006-05-18, 10:46

D16z6 SOHC!? :rotfl2:
Przeciez ten silnik to padaka! Mam racje? :)
Nie chce miec slabszego silnika! Chcialbym go wzmocnic i przerobic na Vtec, a nie wymieniac go w calosci :zaskoczony: !!! Chcialem wiedziec czy jest to mozliwe? Bez wymiany tlokow na wieksze itp.
Napewno wchodzilaby w to wymiana walka rozrzadu, walu korbowego, krzywek no i oczywiscie komputera!
Moze ktos juz robil cos takiego?

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-05-18, 10:53

czy ten silnik to padaka to niech sie wypowiedza uzytkownicy, ale moim zdaniem wcale nie jest zly... nie mam hondy i nie znam sie na tych silnikach, ale wydaje mi sie, ze zrobienei czegos takiego to nie bardzo jest mozliwe i jest bezsensowne, moze sie myle... to jak tak juz wymyslasz, to mogles wpasc na pomysl swapa na b18c6 i po klopocie...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-05-18, 11:01

d16a1... cos takiego bylo w integrach z 87 wiec kojazy sie d seria z vteczkiem ale nie wiem czy juz wtedy byly takie patenty. jakby nie bylo silnik mial zawrotne 113 koni wiec nic z tego.
Myslalem keidys o tym co tu jest wypisywane ale wg mnie nie da rady bo jest troche czesci ktore trzeba wpasowac a nie da sie tego zorbic bo nie ma w co wpasowac w sensie nie ma na to miejsca\umocowania.

nie kombinuj Pan bo gdyby bylo to mozliwe to nie jeden amerykaniec czy angol juz by z czyms takim latal.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-18, 11:04

jak masz hute cos jak stalowa wola to moze ci sie udac. jak wymienisz wal tloki korbowody walki rozrzadu komputer glowice to ci wyjdzie taniej uturbienie jednostki.
czlowieku wez manuala i wudrukuj sobie oba silniki to zobaczysz czym sie roznia i odechce ci sie kombinacji.
b16 ma inne wymiary itd itd wiec gratow ne spasujesz nigdy.

chyba ze jestes kowalem i sobie wykujesz walki z krzywkami itd .
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

djseven
Forumowicz

przez djseven » 2006-05-18, 11:09

Jednak o ile sie nie myle to d16z6 SOHC Vtec ma 125KM! Czyli o 1KM wiecej niz seryjny D16z5!
Wydaje mi sie ze chodzi Ci wlasnie o ten:
http://ridaz-unit.marymont.pl/forum/viewtopic.php?p=59349&sid=45c322739389b560a29c4e1bdbfc60e8
kukus napisał(a):nie kombinuj Pan bo gdyby bylo to mozliwe to...

Rozumiem, tylko z logicznego punktu widzenia Vtec silnikowo nie rozni sie zbyt wieloma elementami (sr. tlokow=wieksze sprezanie; dodatk. krzywki; inny komputer itp. itd.)
Przeciez jest to ta sama pojemnosc, wymiary i mocowania sa troche inne, ale co szkodzi zrobic sobie cos unikatowego (ala Monster Garage) :)

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-05-18, 11:10

merfi powinieneś zamknąć ten bzdurny temat. Coraz więcej domorosłych konstruktorów na tym forum.

djseven napisał(a):Rozumiem, tylko z logicznego punktu widzenia Vtec silnikowo nie rozni sie zbyt wieloma elementami (sr. tlokow=wieksze sprezanie; dodatk. krzywki; inny komputer itp. itd.)
Przeciez jest to ta sama pojemnosc, wymiary i mocowania sa troche inne, ale co szkodzi zrobic sobie cos unikatowego (ala Monster Garage) :)

daruj sobie te "logiczne" wywody. A czym się różni to znajdziesz to - jak pisał mój przedmówca - w manualu. Duże brawa za niczym nie zmąconą fantazję.

djseven
Forumowicz

przez djseven » 2006-05-18, 11:22

Tom i Jerry, ja tylko pytam...
;) merfi vtec, pewnie, masz racje - uturbienie wyszloby by taniej, jednak jak dobrac Twoim zdaniem turbine do d16z5? Tak aby silnika ktory ma juz dobre 15 lat nie ro..(zsadzilo)? Znalazlem komplet turbo sprowadzony z USA za bardzo male pieniadze (AZ DZIWNE)??? :szok:
Nadaloby sie to?:
http://www.komar1970.pl/sklep/product_info.php?cPath=269&products_id=1393
Za pomoc i wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje!

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-05-18, 11:28

djseven napisał(a):Tom i Jerry, ja tylko pytam...
;) merfi vtec, pewnie, masz racje - uturbienie wyszloby by taniej, jednak jak dobrac Twoim zdaniem turbine do d16z5? Tak aby silnika ktory ma juz dobre 15 lat nie ro..(zsadzilo)? Znalazlem komplet turbo sprowadzony z USA za bardzo male pieniadze (AZ DZIWNE)??? :szok:
Nadaloby sie to?:
http://www.komar1970.pl/sklep/product_info.php?cPath=269&products_id=1393
Za pomoc i wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje!

to powróćmy do tematu jak już będziesz miał co uturbiać. A co do możliwości to poczytaj to forum, Hondatech, civic klub, streetshadows, streetracing, ..... poczytasz to wróć do tematu.

Merfi gdzie jesteś.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-18, 11:30

niektorzy z forum maja turbinki u siebie ale najpierw zagladnij do archiwum i poczytaj tematy turbo. srednio co tydzien przychodzi mlody dzius i sie pyta jak uturbic maszyne.
kolego dolaczyles 12 maja jak przekoptujesz cale archiwum dotyczace modyfikowania to zglos sie do tych osob, ktore juz to maja za soba (turbo)

tymczasem wybacz ale szkoda naszego czasu na walkowanie tych tematow.
z tego zestawu co przytoczyles mozesz wykorzystac orurowanie a reszte kup od porzadnych producentow.
zreszta wydaje mi sie, ze troszeczke jeszcez jestes za mlody aby sie brac samemu za takie rzeczy. zlec to firmie , ale przeciez nie masz samochodu wiec cala dyskusja jest o kant lydki.
i'm sory
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com