tani stozek
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Vito
Forumowicz

przez Vito » 2006-05-09, 16:29

Jeszcze ptanko jaka średnica montażowa do solki sohc?? będzie założone do seryjnej gumowej rury przedłużka pcv i na to stożek. aha i jeszcze jaka średnica rury by szło ją zmontować z seryjnym gumowym dolotem?? Kiedyś pojawi się dolot z kwasiaka ale na razie będzie wersja budżetowa wiec czekam na info :)
www.fartrewal.pl ---> wakacje i weekendy nad morzem:)
Był rexosol, była pralka V gen BB9 , było S4 Bi-turbo jest volvo C70 T5

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-09, 16:42

Dobierasz stożek do pojemności, a na kolektor zakladasz taka gumke harmonijkowata jako przejsciowke i wszystko Ci pasuje. Ja mam stożek Kingdragona 60 mm (dobrany specjalnie do CRX-a) i pod niego byla robiona rura z kwasowki. Czyli mowie, wzsystko załatwiasz przejściówką - no ale skoro obaj mamy 1.6 SOHC to pewnie Tobie też podpasuje taki stożek jaki ja mam.
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

Vito
Forumowicz

przez Vito » 2006-05-09, 18:31

w 2nd gen to raczej masz DOHC non VTEC...
Ok czekam na inne propozycje ;)

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-09, 19:58

No i tu się mylisz, bo ja mam wersję USA - 1.6 SOHC (non V-tec).
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

qba4506
Forumowicz

przez qba4506 » 2006-05-10, 10:04

Vito, ja u siebie zrobiłem tak jak Ty chcesz i wziąłem szarą rurę półmetrową fi 70 i pasuje w oryginalną gumę, obciąłem tylko kołnierz. Najlepiej jak podjedziesz do jakieś małej hurtowni instalacyjnej ze śrubokrętem i jak Ci gość da do ręki to idź i przymierz. Ja tak zrobiłem. No i dobrze jest spojrzeć na rurę żeby była z PP (polipropylen), nie z PCV. Różnica niewielka, PP się mniej nagrzewa i jest niepalny - w przeciwieństwie do PCV.

Vito
Forumowicz

przez Vito » 2006-05-10, 14:26

qba a średnica stożka też 70mm??

Michael-CRX no to zwracam honor ;)

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-05-10, 14:47

OK Majkel rure masz fajna i jest sie czym pochwalic ale dla 1.5 konia mechanicznego i kilku Nm to ja bym ponad 6 stowek nie wyrzucil, juz wolalbym sobie dorzucic do B16A ktory moze kiedys kupie, albo zaczal sie interesowac caloscia samochodu co u Ciebie jest generalnie tematem nie cierpiacym zwloki.. Wracajac do tematu tez jestem zwolennikiem profesjonalnej roboty a nie halturek domowego patentu, ale roznica pomiedzy dolotami jest praktycznie zadna, to nie jest wydech gdzie material mocno pracuje i musi znosic kosmiczne temperatury, jednak tyle kasy ile zes na to wywalil po prostu mnie polozylo na kolana a jak mi dorzuciles za ile zrobia wydech do cerki to juz rozpacz, czlowieku skad ty jestes, czy jak kupujesz telewizor to tez idziesz do sklepu gdzie kosztuje najwiecej, moze poznaj pare osob z roznych klubow i pokombinuj gdzie co i za ile mozna zrobic a nie mi tu wypisujesz bzdury ze tam najlepiej bo profesjonalisci etc.. OK zgadzam sie ze sa profesjonalistami, ale za taka kase jest mnostwo innych osob ktore zrobia duuuuzo wiecej i wcale nie bedzie to odstawac jakosciowo od tego co wytwarza firma w ktorej zamowiles dolot :rotfl2:

ps. Nie porownoj swojej wiedzy do mojej, specem nie jestem ale przynajmniej sie zainteresowalem wszystkimi ingerenacjami w zarowno mojej strzale jak i moich znajomych, a Ty nawet nie wiesz co zostalo dokladnie zrobione w twoim silniku aporopo remontu ze juz o jakis samodzielnych regulacjach nie wspomne.. Zachowujesz sie jak jakis emeryt jezdzacy mercedesem co przyjezdza do serwisu rzuca kase na stol i kladzie laske na to co z fura bedzie robione (nie zawsze duzo drozej znaczy lepiej moze zrozum to wreszcie) :diabeleknie:
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

Guail_FH
Forumowicz

przez Guail_FH » 2006-05-10, 16:04

Szykuj sie Majkel szykuj ..... mam ciezsza fure zimowe opony gupi stozek za 120 zł z pcv zlamana sprezyne i nawet w 2 osoby na pokladzie Cie rozjade :D hihihihihih a silniczki mamy identyczne :] + ty masz strumienice :]
What's broken...? My head...? Or the world...?

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-05-10, 18:28

Guail zapomniales dorzucic wywalonych lozysk w skrzyni i juz prawie martwych synchronizatorow (o tym ile przezyl juz twoj silnik mozna nie wspominac bo troche sie znamy)..!! Ja tez chetnie sie poganiam jak tylko doprowadze moje pudelko do porzadku.. Szczerze mowiac zaczynaja mnie wkurzac te dyskusje, cos czuje ze zaloze spowrotem seryjny dolot (ze wszystkimi komorami rezonansowymi bez zadnych ubytkow, dziur w zderzakach itd) pojade sie shamowac na seryjnym i sportowym ukladzie dolotowym i zobaczymy jaka bedzie roznica, podejzewam ze glownie urojone przyrosty mocy no i ten wspanialy dzwiek :rotfl2:

Reasumujac, jesli ktos nie chce pakowac w uklad dolotowy jakis za duzych pieiedzy to spokojnie moze go zmontowac za kilkadziesiat no moze troche ponad sto zlotych (rura pcv kilka kolanek i opasek zaciskowych to taniocha 2 razy tyle kosztuje filtr) dla bardziej ambitnych proponuje kupno dedykowanego zestawu (metalowa rura dopasowana pod konkretny model samodu, mozna kupic rowniez zestawy CAI wtedy dostajemy dodatkowa przedluzke zeby wpuscic filtr w zderzak, w zarowno krotkim jak i dlugim komplecie sa odrazu obejmy gumowe laczki etc, koszt ok 200-350zl pomijam te firmowane przez AEM'a itp za duzo wieksza kase) a dla myslacych inaczej nie majacych co robic z pieniedzmi wyspawanie go sobie na zamowienie (podkreslam ze mowa o silniku wolnossacym, choc ostatnia propozycja zapewne bardzo jest pomocna jak ktos sie zaturbia, ale wtedy rur jest znacznie wiecej) ;)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

dominik216
Forumowicz

Samochód: ATS Tourer & ATR

przez dominik216 » 2006-05-10, 21:35

Dołącze sie do rozmowy i napisze jak to jest u mnie i jaki koszt...Tak jak pisza poprzednicy ja takze mam zrobiony dolot hand made...tzn kupiłem 2 kolanka Jacky z Norauto do tego rury mam z nierdzewki i wszystko wyprowadzone za akumulator..do tego stozek jakis szit z allegro za 50 zł( ach te fundusze :nieok: )...Rury aby nie pobierały ciepła z silnika sa zaizolowane taka nakładka termoizolacyjna za 8,5 zł za chyba 2 m :szok: ...Aby pociagnąc zimne powietrze ze zderzaczka -wyciałem dziure w miejscu wyprofilowanym dla halogenów-kupiłem kolejny gadżet w instalacyjnym aluminiową rure do układów wentylacyjnych za 16 zł ...jest taka ze wystarczy chyba na 3 doloty :D
Nie dosć ,że różnica jest zauwazalna (im szybciej tym lepiej :diabelek: ) to koszt całego dolotu zamknął sie w 140 zł...Ten dolot razem z kolektorem 4-2-1 dał mi 140 kM i 166 nM momentu...wiec sami widzicie jak wcale nie tak duzym kosztem mozna uzyskać całkiem niezły przyrost...To jak auto chodzi moga poświadczyć osoby które mnie znają i autem jechały ,badz stawały ze mna na kresce :rotfl:
Jak ktos chce foto ja to wyglada to dajcie znaka a jutro zrobię i sami ocenicie... ;)
Było AAS, ED9, EE8,BB9,EJ9, EP1
Obecnie ATS & ATR

wielki
Forumowicz

przez wielki » 2006-05-10, 22:19

pewnie wrzucaj fotke !!!
ee9 - stare , brzydkie za to szybkie ...

Vito
Forumowicz

przez Vito » 2006-05-10, 22:27

Wyręczę cie Dominik216 ;)

wielki
Forumowicz

przez wielki » 2006-05-10, 22:39

ja tez mam dobrty pomysl na dolot :razz: ale opisze jak skoncze pozdr ps daj fotke tej tasmy czy plachty termoizolacyjnej gdzie ja mozna dostac??

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-10, 23:56

Dzięki KejKej, że robisz ze mnie idiotę na całym forum, to niezwykle miło z Twojej strony. Więc po kolei:

1. Remont silnika, był robiony 2 tygodnie po kupnie samochodu, przy czym wcześniej nie miałem żadnej styczności ani z furami, ani z forum, ani z niczym, więc nie miałem o co pytać (mniej więcej z tego samego powodu, dla którego nie pytam elektryka jakie kable włożył do telewizora, jak się coś popsuło).

2. Textem, że wolałbyś dorzucić trochę kasy i kupić B16 to mnie rozwaliłeś totalnie. W sumie kupując CRX-a mogłem dorzucić trochę kasy i szarpnąć się na Skyline'a z salonu, nie?

3. Uważam, że 6 niutonometrów to sporo jak na kawał metalowej rury i stożek.

4. Weź pod uwagę, że nie każdy musi być super mechanikiem i robić wszystko samemu przy swojej furze. Nie znam się na regulacjach, nie udaję że się znam i nigdy tego nie robiłem, więc nie mów takich rzeczy.

5. Jak dla mnie możesz sobie zrobić dolot z plasteliny, wydech z kartonu po telewizorze i światła ze słoików po ogórkach kiszonych, ale nie musisz po mnie jechać tylko dlatego, że lubię wydać więcej kasy, żeby w fajnym miejscu, ludzie którzy się na tym znają założyli mi jakąś tam część? Może taką mam fanaberię i nic Ci do tego. Ja nie jestem miśkiem-teoretykiem, tylko podałem dokładnie co kupiłem, jaki koszt i jakie efekty na hamowni.

6. Jak już tak sobie jedziemy: Jak jesteś taki przekozak i super kierowca rajdowy to powiedz mi dlaczego robiłem was na każdym starcie mimo - praktycznie - skończonego sprzęgła? Btw z moją skrzynią jest to samo co u Guaila więc nie ma o czym gadać. Zresztą ja się nie mam zamiaru tłumaczyć skrzynią, brakiem zawieszenia, ani niczym innym.

7. Na przyszłość lepiej stonuj nieco swoje wypowiedzi, bo narobisz sobie wrogów.

Pozdrawiam serdecznie,

Myślący inaczej, nie mający co robić z pieniędzmi - Michael

Guail_FH
Forumowicz

przez Guail_FH » 2006-05-11, 08:56

Hehhehe no to sie porobilo zaraz beda sie tluc gdzies w ciemnej alejce :]
a ja powiemze wali mnei ile kasy Cie to kosztowalo tylko uwazam ze mogles lepiej spozytkowac te kase i wiesz o tym dobrze druga sprawa nie robiles nas neistety na starcie no chyba ze mowisz jak latalismy w trojke po miescie to nei zapominaj ze malem zimowki i dodatkowo jedna osobe na pokladzie ... coz czekam az sie zmierzymy jesli pojedziesz szybciej zwroce honor wydanej kasie na ta inwestycje. Jak narazie mogles cos zrobic z zawieszeniem :)
What's broken...? My head...? Or the world...?

Poprzednia strona   Następna strona