Coś się tłucze po wymianie sprężyn... :-(
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

capslock
Forumowicz

przez capslock » 2006-05-08, 23:09

Odświeżam bo walczę z tym problemem dalej.
Powiedzcie mi co mam zmierzyć na amorku żeby porównać go z oryginalnym. Po ostatnich zabiegach z moim zawiasem wychodzi na to, że mam krótsze amorki które ściskają mi sprężyny i nie pozwalają im się "rozprężyć". Podobno na podniesionym aucie kilka zwojów sprężyny wciąż styka się ze sobą.

No chyba, że ktos z Krakowa ma wymontowane oryginalne amorki i może mi je pożyczyć w celach porównawczych. Mogą być takie do wyrzucenia bo chcę tylko porównać z tymi co mam w samochodzie.

Dzięki
Michał

P.S. Ptanie do posiadaczy takich kompletów: Czy Bilstein B8 dobrze współgra z Eibach ProKit -30mm?
a co to?
iohoph
ioouihoo[ub

martii
Forumowicz

przez martii » 2006-05-09, 09:07

a w jakim stanie masz tylnie lozyska/poduski amortyzatora?, ja teraz zmienialem na komplet supersporta i wracam do seryjnych poduszek bo te mnie draznia, caly czas slychac pukanie/strzykanie
zobacz jeszcze czy Ci gdzies nie obcieraja oslony amortyzatora, bo to tez potrafi czasami pukac lub skrzypiec

mozesz sprobowac wsadzic z 2-3 os o solidnej wadze do bagaznika niech rozbujaja auto, a samemu sprawdzic w kanale z kad mniej wiecej wychodza dzwieki, bo na trzepakach nie wyjda luzy czy obcieranie przy max dobiciu i odbiciu auta tak jak podczas jazdy gdzy sie wpadnie w hope

capslock
Forumowicz

przez capslock » 2006-05-09, 10:33

martii napisał(a):a w jakim stanie masz tylnie lozyska/poduski amortyzatora?, ja teraz zmienialem na komplet supersporta i wracam do seryjnych poduszek bo te mnie draznia, caly czas slychac pukanie/strzykanie
zobacz jeszcze czy Ci gdzies nie obcieraja oslony amortyzatora, bo to tez potrafi czasami pukac lub skrzypiec

Dobry (polecany na forum przez VEN'a i Davids'a) mechanik doktoryzował sie z tego 3 godziny i jedyna rzecz na jaką zwrócił uwagę to ta ściśnięta sprężyna. Wszystkie gumki i pozostałe elementy są OK (przynjmniej tak twierdzi). Jedyną 100% metodą na wykluczenie lub potwierdzenie tych przypuszczeń jest zmiana amorków z tyłu(chociaż na chwile i może być nawet tylko 1 strona). Szkoda mi trochę ryzykować 500pln aby przeprowadzić taki test.

martii napisał(a):mozesz sprobowac wsadzic z 2-3 os o solidnej wadze do bagaznika niech rozbujaja auto, a samemu sprawdzic w kanale z kad mniej wiecej wychodza dzwieki, bo na trzepakach nie wyjda luzy czy obcieranie przy max dobiciu i odbiciu auta tak jak podczas jazdy gdzy sie wpadnie w hope

Próbowałem nim kiedyś bujać autem. Na postoju nic nie słychać. A wystarczy ruszyć i to nie po dziurach tylko nierównej drodze (takiej z betonowych płyt) i juz wszystko sie tłucze. Ugięcia nie muszą być jakieś duże aby było to słychać.

Zrobiłem dzisiaj parę fotek. Autko nie jest na nich podniesione tylko stoi na kołach. Jak widać na 9 zwojów 6 jest ściśniętych na maksa.

Obrazek
Obrazek

pozdro :cry:
Michał
a co to?
iohoph
ioouihoo[ub

Poprzednia strona