pochylenie tylnego koła
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

gros
Forumowicz

pochylenie tylnego koła

przez gros » 2006-05-08, 09:38

Niby cos piszą,ale jeden mówi tak a drugi inaczej.
Mam pochylone koło tylne,tzn dół koła bardziej pod samochodem niz góra.
Czy to jest do regulacji,czy mam cos skopane na amen,jeśli tak to co?
Lepiej wiedziec na czym sie stoi rozmawiając z mechanikami.

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 2006-05-08, 14:55 przez gros, łącznie edytowano 1 raz

w1c10
Forumowicz

Re: pochylenie koła

przez w1c10 » 2006-05-08, 13:17

gros napisał(a):Niby cos piszą,ale jeden mówi tak a drugi inaczej.
Mam pochylone koło tylne,tzn dół koła bardziej pod samochodem niz góra.
Czy to jest do regulacji,czy mam cos skopane na amen,jeśli tak to co?
Lepiej wiedziec na czym sie stoi rozmawiając z mechanikami.

pozdrawiam

Czesc.
Trzeba by sprawdzic jakie te kąty mają być, w każdym takim warsztacie gdzie ustawiają takie rzeczy mają takie książki gdzie jest dokładnie napisane. Ty mówisz o kącie pochylenia koła co seryjnie nie jest regulowane w crxie i myśle, że powinno być na odwrót, dół koła dalej od samochodu niż góra.

Dołanczam sie też do pytania ! Jak ustawic kąty aby auto lepiej trzymało sie na zakrętach ?

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-05-08, 13:22

Nie kumam,najpierw piszesz,że w crx nie ustawia sie ,a potem pytasz jak ustawic kąt żeby lepiej trzymało w zakrętach.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-08, 13:36

mozna pod gorny wachacz z tylu dawac podkladki wiec tym samym mozesz bardziej pionowac kolo jesli masz za bardzo pochylone, w druga strone nie ma mozliwosci.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-05-08, 14:14

gros napisał(a):Nie kumam,najpierw piszesz,że w crx nie ustawia sie ,a potem pytasz jak ustawic kąt żeby lepiej trzymało w zakrętach.

Napisałem, że sie nie ustawia w seryjnym zawieszeniu, bo nie ma takich możliwości. Po dokupieniu paru dupereli można regulować kąty pochylenia koła, a drugie rozwiazanie to takie, że można go naciągnąć odpowiednio i też sie kąty zmienią. Każdy mechanik który naprawia auta po wypadku wie jak to zrobić.

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-05-08, 15:58

Nie naciaga sie takich rzeczy, o ile nie bylo auto bite. Bez sensu niszczyc fabrycznie mocna struktore nadwozia. Jezeli masz kolo pochylone w pozytywie to napewno krzywy jest wahacz lub kilka wahaczy, albo jest przesuniete mocowanie wahacza poprzecznego. Najprosciej to pomierz sobie przekatne i rozstaw srub mocujacych tylne zawieszenie. W manualu sa wszystkie wymiary plyty podlogowej podane. Co do regulacji pochylenia kola, to mozna to zrobic wymieniajac gorny lącznik/wahacz na element skrecany. Ale to jest rozwiazanie dla osob ktore maja obnizone mocno zawieszenie, lub scigaja sie i zmieniaja sobie seryjne nastawienie zawieszenia. Jesli
auto bylo uderzone i kola z tylu sa pochylone niesymetrzycznie to najpierw trzeba pomierzyc bude i jesli jest wszystko w miare ok to wymienic skrzywione elementy zawieszenia.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-08, 16:05

wszelkie regulacje z tuningiem pochylenia kola wymagaja rozklepania nadkoli.
zawieszenie i blachy sa tak zestrojone fabrycznie zeby wchodzily do srodka nic nie obcierajac.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-05-08, 16:14

merfi vtec napisał(a):wszelkie regulacje z tuningiem pochylenia kola wymagaja rozklepania nadkoli.
zawieszenie i blachy sa tak zestrojone fabrycznie zeby wchodzily do srodka nic nie obcierajac.

Ty to zawsze musisz miec ostatnie slowo :)

Nie wiem czy te twoje wypowiedzi wynikaja z doswiadczenia, testow na torze czy tez kilkuletniej zabawy w strojenie geometri zawieszenia. Ja sie w to troche bawilem i:
Seryjne 5 calowe felgi sa na tyle waskie ze mozna sobie kolo pochylic w pewnym zakresie i nic nie bedzie tarlo. Z felgami 6 calowymi tez da sie powalczyc, natomiast 7 calowe wchodza juz na styk, i tylko z odpowiednim odsadzeniem nie beda obcierac.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-05-08, 16:58

ZiG HRC napisał(a):Nie naciaga sie takich rzeczy, o ile nie bylo auto bite. Bez sensu niszczyc fabrycznie mocna struktore nadwozia......

Właśnie o to mi chodziło, że auto było kiedyś bite i zostało kiepsko zrobione dlatego kąty nie są takie jak trzeba.

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-05-08, 17:27

Moje lewe lozysko wola o pomste do nieba wyje kwiczy
itp. kolo stoi strasznie pod kątem. Tazke sprawdz lozyska tez

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-05-08, 18:26

Snyka napisał(a):Moje lewe lozysko wola o pomste do nieba wyje kwiczy
itp. kolo stoi strasznie pod kątem. Tazke sprawdz lozyska tez

Jezeli lozysko jest az tak wyjebane, ze kolo zminia kat pochylenia
to maga hardcore (i to by sie pochylalo raczej na zewnatrz, odwrotnie niz w opisywanym przypadku przez kolege). Ty z tym normalnie jezdzisz po drogach ?

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-05-08, 22:02

Zig do dzis tylko :) ogolnie czuje sie jak w REXIE 4WS ale juz na dniach montowany bedzie kit poliuretanowy nowki lozyska i H&R springi takze zawias odzyje :)

Fakt moje kolo stoi bardziej do zewnetrzenj strony

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-05-10, 22:23

wiec tak, co do magicznej ksiazki to posiadam i postaram sie zeskanowac, nie weim kiedy to zrobie ale obiecuje ze zrobie;)

a co do katow to masz je na + w tym wypadku i tego regulowac nie mozesz(widzialem w necie gorne cukierki regulowane i one moga ci pomoc ale nie weim czy tak sie skrecaja) gdyby byly na - to wtedy podkladki pod cukierka i jest oka!
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-10, 22:47

Zighrc napisał(a): Seryjne 5 calowe felgi sa na tyle waskie ze mozna sobie kolo pochylic w pewnym zakresie i nic nie bedzie tarlo. Z felgami 6 calowymi tez da sie powalczyc, natomiast 7 calowe wchodza juz na styk, i tylko z odpowiednim odsadzeniem nie beda obcierac.

stary a kto jezdzi w crxie na 5 calowych stalowkach? ;)
pisalem to majac na mysli 7 calowe fele i szersze, czy ktos z forum jezdzi na stalowkach fabrycznych?
pochylenie kola mam na mysli przednie bo to ma szczegolne znaczenie na prowadzenie samochodu. wypionuj obnizaona zawieche o -40-60 mm. jak ktos obniza zawieche to nie bedzie inwestowal w ET felg bo latwiej przerobic nadkola niz wymieniac fele ale ile mozna ? :)
w1c10 ok ale reszte mozna policzyc na palcach.

hough
---------------

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-05-10, 23:32

merfi vtec napisał(a):pisalem to majac na mysli 7 calowe fele i szersze, czy ktos z forum jezdzi na stalowkach fabrycznych?

Seryjne alu tez maja 5 cali i kilka Vteckow na seryjnych jezdzi.

PS: Bardzo dziekuje za ostrzeżenie ;) Rzeczywiscie słowo "wyjebane łożysko" w przypadku Snyki to juz stanowczo za mocne określenie. I jak w uzasadnieniu piszesz za bardzo mnie nosi ...

Następna strona