tani stozek
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-04-29, 08:23

Można sie zawsze pobawić i popróbować. Genralnie ja sie kiedyś bawiłem w stożek na dolocie z kibelrurki 75mm i tak jak każdy pisze pokazywało kilka koni więcej i fajnie buczało. Tylko nie należy przesadzać z wilkością stożka. A czy sie różnią drogie markowe od podrób to niewiem. Niech ktoś zrobi test na hamowni, ja obstawiam że różnica rzadna :rotfl:
1.1 bara

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-04-29, 09:19

jak za lampą chcesz umieścić to będziesz musiał zrobić jeszcze osłonę z pleski, żeby go odgrodzić od silnika, inaczej będziesz łykał ciepłe powietrze i jedynym efektem będzie fajny odgłos. Jak stożek to tylko Cold Air Intake.
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-04-29, 19:19

są takie aluminiowe osłonki na stożki. Ale niestety mieści mi się obok akumulatora mały stożek
Czy przybędzie mi kucy jeśli zwiększe jego rozmiar?
Ma rozmar jakieś znaczenie

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-05-01, 22:12

Sajder
Rozmiar musi być rozsądny :) zwiększać za bardzo nie ma sensu.

K&N są sprawdzone i dobre. One są wypośrodkowane pomiędzy przyrost mocy i skuteczność filtracji.

glanu
Forumowicz

przez glanu » 2006-05-06, 17:24

Michael-CRX napisał(a):jak za lampą chcesz umieścić to będziesz musiał zrobić jeszcze osłonę z pleski, żeby go odgrodzić od silnika, inaczej będziesz łykał ciepłe powietrze i jedynym efektem będzie fajny odgłos.

Walter napisał(a):K&N są sprawdzone i dobre. One są wypośrodkowane pomiędzy przyrost mocy i skuteczność filtracji.

no i jest problem loooknijcie na linka po wasze wypowiedzi sugeruja co innego a zestaw org k&n lyka cieple niestety (krotki dolocik ) a kibel rurka doprowadza tylko nawiew na stozek
http://www.kandn.com/instructions/57-0435.pdf
to jest orginalny zestaw do crx (foto montazu)
ma ktos jakies doswiadczenie z nim pomiary albo co ..???
dodatkowo k&n wprowadzil system apollo
http://www.knfilters.com/universal/apollo.htm
do zabudowy stozka o symbolu k57i (czyli do crx) ale znowu pytanie zabudownie go to dla mnie jakos przyduszenie go
strony org k&n ale czy to sie sprawdza ??
TAK JESTEM CRXOHOLIKIEM UZALEZNILEM SIE W 1998 ROKU I STWIERDZAM ZE JEST TO NIEULECZALNE - PRZESTAJE Z TYM WALCZYC

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-05-06, 18:40

Michael-CRX napisał(a):jak za lampą chcesz umieścić to będziesz musiał zrobić jeszcze osłonę z pleski, żeby go odgrodzić od silnika, inaczej będziesz łykał ciepłe powietrze i jedynym efektem będzie fajny odgłos. Jak stożek to tylko Cold Air Intake.

..tee moze zaczekaj az Ci to wreszcie zloza i shamuja, bo gdybac co to za wielkie przyrosty mocy da to sobie mozna w nieskonczonosc :rotfl2: Jak narazie zelazko na kibelrurce bez zadnych alpejskich kombinacji rowno daje Ci popalic, zobaczymy jak bedzie po skonczeniu twojego projektu.. Jesli chodzi o temperature to sama przegroda nic nie da jesli sie nie wytnie dziury w mascie lub nie pociagnie powietrza od dolu bo niby skad ma zasysac to powietrze (nie mowie tu o CAI tylko stozek za akumulatorem, niewiele osob decyduje sie na zasysanie wody z ulicznych kaluz) a rura i tak sie bedzie grzac od samego silnika i tak (u mnie jest chlodna tylko wtedy jak sie jezdzi powyzej stowki, stojac w korkach mysle ze efekt jest zupelnie odwrotny).. Generalnie temat jest ostatnio na topie, wszyscy sa "specami" a i tak wiekszosc smiga na dolotach wlasnej konstrukcji, a chodzi glownie o to zeby zwiekszyc przepustowosc ukladu, dzwiek to efekt uboczny ;)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-05-06, 19:48

Odnosze wrażenie że mój dolocik jest troszke do bani

Pytanie do tych którzy robili samemu z jakiś ciekawych rurek
Jak są najlepsze? Gdzie je kupiliście. Mile widziane zdjatka.
Szukałem ciekawych kiblowych rur w Cartorami ale niestety nie znalazłem.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-05-06, 22:40

Do bani to znaczy z czego i jak go zlozyles..?? My zesmy w zelazku (civ 4gen) wymodzili rure z dwoma kolankami zakupiona w LeroyMerlin czy innym szajsie tego typu (niestety nie pamietam srednicy ale autko mielismy pod sklepem wiec moznabylo szybko dopasowac).. Pan przy stoisku z rynnami (kanalizacyjne mialy zbyt mala lub za duza srednice) prawie odrazu zalapal o co chodzi (koszt 20-30zl plus filtr) autko ryczy, lata, a co najwazniejsze ta pseudoprofesjonalna rura z PCV nie nagrzewa sie od silnika az tak jak moja dedykowana (metalowa) :)

ps. Oczywiscie kazdy ma inne podejscie jedni wola wydac kupe kasy i miec cos co ladnie wyglada i ma fajna nalepke, inni zadowola sie zabawkami wlasnego patentu ;)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-06, 23:07

kejkej napisał(a):
Michael-CRX napisał(a):jak za lampą chcesz umieścić to będziesz musiał zrobić jeszcze osłonę z pleski, żeby go odgrodzić od silnika, inaczej będziesz łykał ciepłe powietrze i jedynym efektem będzie fajny odgłos. Jak stożek to tylko Cold Air Intake.

..tee moze zaczekaj az Ci to wreszcie zloza i shamuja, bo gdybac co to za wielkie przyrosty mocy da to sobie mozna w nieskonczonosc :rotfl2: Jak narazie zelazko na kibelrurce bez zadnych alpejskich kombinacji rowno daje Ci popalic, zobaczymy jak bedzie po skonczeniu twojego projektu..

"Równo popalić" to znaczy są różnice rzędu jednej długości. We wtorek jestem w Kreatorze Mocy, zainstalują CAI i zobaczymy co się stanie. Od razu będzie zhamowany. Tak czy inaczej kupię taśmę termoizolacyjną i owinę tą rurę, ten silnik nie ma wyglądać tylko jeździć. Mysle, ze w obliczu wykresu nie bedzie watpliwosci co dal Colad Air Intake, ale sądzę, że nie po to ktoś mądry to wymyślił, żeby niczym nie różniło się od zwykłego dolotu ze stożkiem obok akumulatora. Jednak zapewniony dopływ zimnego powietrza coś musi dawać. No nic, we wtorek wszystko będzie jasne. Dla tych, którzy chcą wiedzieć ile kosztuje taki zestaw mówię: Stożek Kingdragona (nieco ponad 150 zł) plus CAI to łącznie jakieś 650 zł, czyli połowa tego co kosztuje taki sam zestaw by AEM.
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-05-07, 15:57

Wiesz zelazko jest jednak nieco ciezsze od cerki, moze niewiele ale zawsze, poza tym ty jechales sam a on nie, a to tez spora roznica (pomijam fakt ze on wozi jakies tony gratow w bagazniku z moja stara skrzynia wlacznie).. Dlatego wlasnie napisalem zebys najpierw zaczekal na efekt, a nie gdybal co to bedzie za rakieta, bo wg mnie roznica bedzie naprawde niewielka a koszt napewno nie adekwatny, ale to juz nie moja sprawa ;)

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-07, 19:46

kejkej napisał(a):Oczywiscie kazdy ma inne podejscie jedni wola wydac kupe kasy i miec cos co ladnie wyglada i ma fajna nalepke, inni zadowola sie zabawkami wlasnego patentu ;)

Twoje słowa. Tyle mam do powiedzenia.

Ja nie udaję bossa wszechwiedzącego i nie robię dolotu sam, bo wolę zaufać profesjonalistom, którzy zrobili ich wiele i znają się na tym lepiej niż ja czy Ty. Co więcej - prawdopodobnie ktoś mądry wymyślił kiedyś CAI, bo jednak w czymś jest lepszy od zwykłego taniego stożka na seryjnej rurce. Zobaczymy co będzie po shamowaniu, ja już swoje w tym temacie powiedziałem.

[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 7:49 pm ]
A tak swoją drogą, to może i Guail jest szybszy, ale Ty też mu ledwo dajesz rad, a niby masz 12 KM więcej niż ja. To, że Adam morduje skrzynię biegów to już inna sprawa. Ja nie mam zamiaru rozwalać wszystkiego po to, żeby komuś udowodnić, że jestem szybszy.

[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 7:50 pm ]
Sorry za OT - zatem jeszcze raz. W okolicach wtorku wrzucam wykres i wszyscy zainteresowani zobaczą czy warto wydać 650 zł na dolot.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-05-08, 00:29

Glanu

Olej ten zestaw K&N 57i weź sam ztorzek i na PCV go.

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-08, 14:13

Wlasnie dzis zrobilem sobie dolocik na PCV ;) koszt: 4,25 zl :razz: Jedyny problem to to ze slychac mnie juz z 1,5 km a nie z 1 km :zaskoczony:

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-05-09, 16:05

Cold Air Intake zainstalowany. Zyskałem 1,5 KM i 6 Nm. Maksymalny moment uzyskuję 1000 obr/min wcześniej. Czy warto było wydać tyle kasy? Uważam, że tak.

glanu
Forumowicz

przez glanu » 2006-05-09, 16:17

walter pytam tylko dlatego ze zastanawia mnie to; jak kazdy mowi zimne powietrze itd to czemu ci z k&n wymyslili taki rozwiazanie to ssa na maxa cieple przeciez ??
TAK JESTEM CRXOHOLIKIEM UZALEZNILEM SIE W 1998 ROKU I STWIERDZAM ZE JEST TO NIEULECZALNE - PRZESTAJE Z TYM WALCZYC

Poprzednia strona   Następna strona