Dziwne odglosy z silnika, brak diagnozy ://
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kejkej
Forumowicz

Dziwne odglosy z silnika, brak diagnozy ://

przez kejkej » 2006-04-25, 21:54

Generalnie chcialem sie podlaczyc pod temat Loobo ale zostal zamkniety, tak wiec moje pytanie brzmi: kto potrafi zdiagnozowac stukajace panewki i tego typu sprawy (na tak zwane ucho)?! Sprawa wyglada tak ze na wolnych obrotach i dobrze rozgrzanym silniku slychac jakby gluche dudnienie/stukanie (niezbyt glosne ale jednak) podobne do klekotu zaworowego choc to nie to samo, jest bardzo dobrze slyszalne w srodku auta jak stoi na wolnych obrotach.. Juz kilka osob tego sluchalo ale niestety nikt nie potrafil udzielic mi konkretnej odpowiedzi, a wolalbym wiedziec czy mam sie zaopatrzyc w komplet nowych panewek i dolem robic przekladke (wolalbym takowej nie przekrecic na wale podczas jazdy) czy moze problem lezy gdzie indziej (jakies spalanie stukowe czy cos)..

ps. Stukalo mi toto (bardzo podobnie jak nie to samo) juz rok temu i zrobilem sporo kilometrow (o dziwo nic nie umarlo) ale teraz zaczyna mi to dzialac na nerwy :nieok:
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

BIMBAM
Forumowicz

przez BIMBAM » 2006-04-25, 22:26

Watpie czy to bedzie to..ale napisze wkoncu objawy mialem identyczne... hałasowało mi łożysko rolki na której znajdował się rozrząd... w srodku auta było słychać lepiej niż na zewnatrz (b. dziwne)

A na panewkach się nieznam ;)

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-04-25, 22:43

wiesz u mnie tez stuka i powodem jest sprzegło, a dokładnie chyba łożysko..ale sprawdz w jakims cichym miejscu...czy na wcisnietym sprzegle tez ci stuka. Wcale nie jest powiedziane że jak coś stuka to konktetnie w silniku ;).
Zresztą...sciagnać miskę i podpore wału nie jest trudno i wszystko można zobaczyć.
powodzenia w szukaniu usterki
pozdrawiam

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-04-26, 10:05

Wczoraj sprawdzalem opcje z wcisnietym sprzeglem i rowniez sobie stuka, nie mam pojecia co to moze byc, na dniach wybieram sie do mechanika tak wiec moze uda mi sie wreszcie dowiedziec co to takiego i dam znac ;)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-26, 14:20

Wczoraj pare razy pogonilem fure na nowym wydechu i tez mi cos zaczęło stukać :nieok:
Dziwek dochodzi z głowicy a ostatnio zdejmowałem dekiel zeby wymienić uszczelniacze. Moj silnik to dziwny jest... Kopci, bierze olej stuka i zapierdala. Mozliwe, że popychacz zaworów mi sie odkrecil jakoś, wiec kupiłem dziś szczelinomierz i za chwile ide zdjąc dekiel i obczaić co i jak.
Modle sie zeby to nie była panewka :poklony:

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-04-26, 14:45

Z odkreconym popychaczem (dzwigienka) nie polecam nawet odpalac silnika, moj znajomy zapomnial raz dokrecic po regulacji kontrnakretka i skonczylo sie rozwalonym zaworem, prowadnica w glowicy, reszty chyba nie musze tlumaczyc z czym to sie je.. Ja wiem ze u mnie to napewno nie sa luzy zaworowe, jakis rok temu mialem ustawione na ciasno (zero klekotania) a ow dzwiek i tak sie pojawial :nieok:

ps. Moj silnik tez jest dziwny, nie kopci, oleju nie bierze, ale ciagle wydaje z siebie jakies dziwne odglosy jak np gwizdzacy silniczek krokowy :rotfl2:

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-26, 16:47

No to juz wiem. Zawory miały luzy ale niewielkie. Wyregulowałem i to samo.
Panewka :cry:

Pawel_s
Forumowicz

przez Pawel_s » 2006-04-26, 17:07

;p ja tez tak mam od roku i zrobilem 50 tys i nic sie nie dzieje a sluchalem w wielu hondach crx i tez sa takie stuki tylko nieraz cichsze nieraz glosniejsze ;p :rotfl:

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-26, 17:15

NIe no to u mnie napieprza zdrowo. ja tam nie bede tym jezdzil narazie bo inaczej wał do wyrzucenia, a fure mam od katowania wiec nie da rady.
remoncik.
czy jak panewka sie nie obrocila tylko rozklepala to wal trzeba szlifowac?? da sie zrzucic cały dół bez zdejmowania głowicy??
prosze zebyscie mi podali jakie ceny pierscieni i panewek jakie polecacie bo musze sobie to dobrze rozplanowac.

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-04-26, 17:48

wszystko bylo opisywane w temacie "mini remont"

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-26, 18:46

Własnie czytam. Jest tego troche :D
Do wakacji jestem bez fury ehh...

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2006-04-26, 20:24

Nie no nie przesadzaj, do wakacji to jest kupa czasu, mozna by druga cerke zbudowac dysponujac odpowiednim budzetem, a miniremont wg mnie da sie przeprowadzic na dniach, majac oczywiscie wszystkie potrzebne czesci juz nabyte ;)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-26, 22:27

diagnoza jest prosta. jesli sa to stuki na poziomie ledwo slyszalnym to znaczy ze nie ma co panikowac. jak sie bedzie cos mialo zepsuc to bedziesz to slyszal albo sie zepsuje tak czy siak.
u mnie jak schyle si epod samochod to slysze delikatny stykocik nie wiem od czego pochodzacy ale wyciszyl sie po wymianie na lepszy olej.

generalnie honda z naszych lat jest glosnym silnikiem i male stuczki puczki jak najbardziej jest pochodzenia konstrukcyjnego.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Pawel_s
Forumowicz

przez Pawel_s » 2006-04-27, 02:21

pisalem z4e we wszystkich cos stuka glosniej cos ciszej ale sprawdz sobie jeszcze raz luzy na zaworach bo ja wlasnie po tym co ci napisalem wczoraj zabralem sie za regulacje bo tez glosno mi chodzila w porownaniu z innymi i okazalo sie ze byly za duze luzy ktore skasowalem i jest naprawde okej jest duzo ciszej i nie klekota wiec sprawdz wszystko zaczym zaczniesz cos dlubac w srodku

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-04-27, 21:03

poki lekko stuka sie nie martw :D
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

Następna strona