Chceck Engine - DEL SOL - zapala sie kiedy silnik rozgrzany
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

henoh
Forumowicz

Chceck Engine - DEL SOL - zapala sie kiedy silnik rozgrzany

przez henoh » 2006-04-23, 22:35

Witam,

Jak w temacie, skutkuje to jeszcze tym ze silnik gasnie, spadaja obroty, gasnie tym czesciej im szybciej jezdze, dziwne jest to ze po zgaszeniu samochodu i zapaleniu go ponownie wszystko jest ok, chceck engine sie nei pali, dopiero w momencie kiedy daje mu w ... potem chamuje znowu to samo, zapala sie check engine i spadaja obroty. Nie wiem czy moze miec na to wplyw predkosciomierz (urwalem ostatnio kabelki) delikatnie mowiac, popsulem. Tak popsulem, ze zrobilo sie zwarcie miedzy tymi kabelkami :), az poszedl bezpiecznik, myslalem ze sie znowu cos rozjebalo, okazalo sie ze to bezpiecznik od pompy paliwa. W kazdym badz razie mialem z tym wczesniej problemy, ae teraz nie da sie juz jezdzic bo coraz cieplej na dworzu. Jak to naprawic ??

Peter77
Forumowicz

przez Peter77 » 2006-04-24, 00:32

sprawdz sonde

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-24, 00:42

a jak to mozna sprawdzic ? moze miec ona wplyw ? -za co ona odpowiada ?, bo ja sadzilem ze to moze wina silniczka krokowego.

Peter77
Forumowicz

przez Peter77 » 2006-04-24, 00:54

henoh napisał(a):za co ona odpowiada ?

odpowiada za prawidlowa mieszanke itp, zaczyna dzialac wtedy gdy silnik nabierze optymalnej temperatury i analizuje spaliny w kolektorze wydechowym.
a jak to mozna sprawdzic ?
zeby sprawdzic potzrebny jest oscyloskop(zakladam ze nie posiadasz) wiec najprostrzy sposob to wykrecic stara i pozyczyc z jakiejs innej solki sprawna na chwile i sprawdzic czy objawy ustąpią
a spalanie ci wzroslo?

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-24, 01:29

Mam wrazenie ze troche tak, nie duzo ale troche tak (przynajmniej na oko) moze to benzyny ..., podrozala i mniej wychodzi :P

cerweza
Forumowicz

przez cerweza » 2006-04-24, 07:44

zrób samodiagnostykę i będziesz wiedział
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/ ... styka.html

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-24, 11:00

wiedzialem ze mnie to czeka, za chiny nie kapuje co i jak sie tam liczy :), no ale sprawdze oczywiscie, dzieki za pomoc

cerweza
Forumowicz

przez cerweza » 2006-04-24, 14:51

poprostu liczysz:)nic trudnego:)bardzo dobrze jest tam opisane no i masz tabelę kodów

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-24, 15:09

wystarczy zliczyc ? i to wszystko. No zaraz biore kalkulatorek i lece do samochodu :)

cerweza
Forumowicz

przez cerweza » 2006-04-24, 16:44

nie zliczyc razem tylko po kolei błędy :)(jeśli oczywiście ebędzie ich więcej)np.4 mrugnięcia to błąd nr.4 co odpowiada według tabeli kodów "czujnik położenia wału wału korbowego lub jego obwód",przeczytaj dokałdnie opis na tej stronie,powoli zrób tak jak napisane,najpierw wogule zresetuj kompa i zobacz czy dalej nie lata,reset robisz takze jak usuniesz usterkę.Powodzenia :razz:

henoh
Forumowicz

:/ - dokonalem regulacji obrotow

przez henoh » 2006-04-26, 00:44

hmm, wiec tak z tego co juz wiem czujnik pokazywal na 98% bledy spowodowane przez predkosciomierz ktory mi padl (a tak naprawde dzis sprawdzilem i znalazlem urwany kabel w czujniku) polotowalem co trzeba i check engine juz mi sie nie uruchamia. Ale problem gasnienia pozostal - tyle ze zrobilem jeszcze jedna rzecz a mianowicie podkrecilem srobeczke jedna :)(odpowiedzialna za regulacje obrotow (mam nadzeje ze nie bedzie to mialo jakiesgos negatywneego wplywu na prace silnika) teraz samochod mi nie gasnie i duzo dluzej mozna nim jezdzic (dzis zrobilem jakies 80KM) i zgasl mi raz, juz pod sam koniec drogi jak mu dalem powyzej 6.500/obr. Ale zauwazylem kolejna rzecz !, powyzej 5.5 /obr wskazowka od obrotow troche glupieje (nierownomiernie skacze (przez chwilke) w zasadzie 2 moze 3 razy drgnie powyzej obrotow ktore mam o jakies 100 do 1500 Obr a potem wraca do normy

Martwie sie ze to cos powaznego moze wyjsc (dodam ze tydzien temu wymienialem Aparat zaplonowy, mam nadzieje ze ten gasnacy silnik nie byl tego powodem i nie bedzie powodem kolejnej naprawy aparatu (jesli to ma w ogole jakis wplyw)

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2006-04-26, 00:53

henoh napisał(a):Martwie sie ze to cos powaznego moze wyjsc (dodam ze tydzien temu wymienialem Aparat zaplonowy, mam nadzieje ze ten gasnacy silnik nie byl tego powodem i nie bedzie powodem kolejnej naprawy aparatu (jesli to ma w ogole jakis wplyw

moze to byc wina aparatu ,bo ja jak mialem w civicu walniety aparat to tez mi wskazowka wariowala i to tez moze byc przyczyna tego ze ci silnik gasnie
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-26, 01:03

Ale mi gasl tez przed wymiana, problem pojawil sie jakos pod sam koniec zimy, kiedy niechcacy przygazowalem silnik (nacisnelem pedal gazu) zablokowaly mi sie obroty itd, nie chcialy spac, wariowaly przez pare minut, troche nie bardzo wiedzialem co zrobic wiec dodawalem gazu, gasilem silnik :|, no ale od tamtej pory mam wlasnie takie jazdy (wczesniej jeszcze zresetowal mi sie kompa, bo wyjechalem na tydzien, a wtedy byly temp -20 padl mi akumulator i zresetowal sie komp)
Wiec wracajac, aparat zaplonowy wymienilem tydzien temu (jakos tak) i powiem szczerze ze od tamtej pory wskazowka mi tak skacze) i to mnie martwi i chyba masz racje ze to jego wina, bede musial zglosic reklamacje chyba z tym, no ale to i tak nie rozwiazuje problemu gasnieca silnika (prawie po regulacji obrtowo gasnie zadziej albo wcale, zalezy jak wolno jade, albo jak cieplo jest, no a dzis nie bylo az tak ... :)

cerweza
Forumowicz

przez cerweza » 2006-04-26, 07:36

stawiam na zimne luty na przekażniku pompy paliwa bardzo częsta usterka trzeba tylko przelutowac

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-26, 11:06

cholera, a co one mialy by tam robic ? niejest to jakos "orginalnie polutowane" ?. Przekaznik, gdzie tego szukac w ktorym miejscu sa te zimne luty ...

[ Dodano: Sob Kwi 29, 2006 12:43 pm ]
Rozwiazanie (chyba) posprawdzalem wszystko, porobilem to co sugerowaliscie. Wychodzi na to ze to bylo przez predkosciomierz... (od czujnika mialem urwany kabel) chceck engine wlasnie to pokazywal. A to ma widocznie wplyw na sterowanie obrotami silnika, nie wiem. Ale wyjelem caly ten czujnik, odpielem kostke z urwanymi kabelkami i zrobilem to po swojemu, zaizolowalem i wyglada na to ze wszystko jest teraz ok. Dodam ze zaraz po zrobieniu nie bylo ok, dopiero jak zrobilem jakies 150 KM ustabilizowalo sie i chyba jest juz ok.

Pozostaje tylko kwestia skaczacych obrotow powyzej 5.5/tys - i chyba jest tak jak mowicie, wina aparatu zaplonowego lub czujnika polozenia przepstnicy. Stawiam na aparat bo on byl wlasnie wymieniany jakies 3 tygodnie temu, wczesniej na starym aparacie tego nie mialem. Wiec to chyba raczej tego wina. Czyto moze miec wplyw negatywny na silnik lub jaki kolwiek jego element ?

[ Dodano: Wto Maj 02, 2006 2:41 pm ]
cerweza napisał(a):stawiam na zimne luty na przekażniku pompy paliwa bardzo częsta usterka trzeba tylko przelutowac

mozesz napisac jak to mozna znalesc (ktore to kabelki) bo wlasnie zrobilem 350KM i mialem niezla jazde po drodze, stracha bo zaczelo wariowac juz od okolo 3tys :( bede wdzieczny za pomoc :)