WYmiana tylnych łożysk - pytania
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Sebastian_O
Forumowicz

WYmiana tylnych łożysk - pytania

przez Sebastian_O » 2006-03-13, 13:41

Witam !
Kupiłem nowe łozyska tylne bo stare już było słychać i mam kilka pytań, bo jakoś nie mogę znaleźć schematu który by dokładnie pokazywał jak to tam jest poskładane :)

- czy ten trzpień który wchodzi wewnątrz piasty (w łożysko) jest przymocowany na stałe i aby zdjąć łożysko z piastą muszę pobijać młotkiem / użyć ściągacza, zaczepiając o piastę, czy tez pobijać w ten trzpień żeby się wysunął do tyłu.

no chyba że toto lekko schodzi :)

- widzę że wewnętrzne elementy łożyska są luźne, czyli jest to łożysko jakby podwójne, w związku z tym - nabijając łożysko muszę użyć jakiejś np. rurki poprzez którą muszę uderzać w wewnętrzną część łożyska...

- jakieś zalecenia, uwagi ????

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-04-23, 19:03

Nie tworząc nowego tematu wykrzystam ten.

Szykuje się wymiana tylniego łożyska piasty a może nawet dwóch.

1. Jaką firme polecacie??
znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=98955151
Ok będzie ??
2. Czy moge kupić łożysko osobno i samo je wymienić czy tak jak w tej aukcji tylko z piastą??
3. Czy ciężko schodzi?? :)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-23, 21:19

sebastian

1.sciagasz oslone piasty czyli pokrywke

2.odkrecasz nakretke, sciagasz podkladke
3.uderzasz w piaste od strony blachy i powinno lekko sie dac sciagnac , jak jest opor znaczy ze przyrdzewialo do trzpienia piasty.

4.montaz tak samo dokrecasz z czuciem i zabezpieczasz nakretke

trzpien piasty jest przykrecony do wachacza wiec zostaw go w spokoju :D

co do lozysk to mam u siebie bodajze ntn

i placilem ze znizka cos kolo 450/2szt wiec za 150 to jakas lipa.

(klikac mi tu na pomogl :))
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-04-23, 22:03

no ja kupiłem łożyska japońskie po ok 220 zł sztuka, z tym że widzę że szpilki są standardowej długości a w moich piastach są dłuższe, więc trzabedzie je wybić i nabić długie.
tylko widzę że te łożyska są jakby "dwudzielne" tzn wewnętrzne tulejki się "rozchodzą"
czy przy demontażu nie stanie się tak, że zejdzie całość ze śrutami, a tulejka będzie warować na trzpieniu ? Bo wtedy będzie mały problem ze zdjęciem jej...

jak ochota dopisze to jutro sie za to zabiorę, jak wszystko pujdzie jak należy to Ci kliknę pomógł...

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-23, 22:06

piasta schodzi razem z lozyskami i jest to nierozlaczny element nie tak jak na przednich lozyskach, ze sie rozjezdzaja przy demontazu.

zlazi calosc i wkladasz calosc.

popukaj postukaj i powinno zejsc.

wszystko schodzi w rekach i zakladasz w rekach.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-04-24, 00:18

Z innej beczki

Gdzie się klika że pomugł ?? :)

tylko wlasciciel tematu moze dac pochwale.
Ostatnio edytowano 2006-04-24, 00:21 przez Walter, łącznie edytowano 1 raz

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-04-24, 00:21

kliknąć może ten kto założył temat, czyli w tym wypadku ja, i mam tu taki właśnie przycisk :)

[ Dodano: Sob Kwi 29, 2006 4:56 pm ]
noj kożystając z "okazji" że nie pojechałem na zlot :rotfl: postanowiłem wykożystać piękną słoneczną sobotnią pogodę jaka u nas była :ok: (nie wiem jak tam w kielcach), i wymienić te nieszczęsne tylne łożyska...
Sprawa jest prosta i przyjemna... Ale wyszły ciekawe rzeczy z ogródka tuningowego poprzedniego właściciela :)

Po wstępnych oględzinach okazało się, że to stare łożysko jest jakieś takie jak by inne niż to nowe :)
Po wymierzeniu suwmiarką - odległość pomiędzy krawędzią na której opiera się tarcza a "tyłem" piasty jest o 3 mm dłuższa niż na łożysku które kupiłem. W tym celu, aby wszystko pasowało - poprzedni właściciel zastosował dystanse w postaci nakrętek grubości 3mm które odsuwały zaciski hamulcowe - bez tych nakrętek nie dało by się zamontować zacisku.
Przymierzyłem nowe łożysko - pasi super, zacisk ładnie pasuje bez tych dziwnych nakrętek dystansowych... ale patrzę dalej - w starym łożysku została wstawiona tulejka bo wewnętrzna średnica była o 2 mm większa niż średnica "bolca" wystającego z auta. Nowe łozysko pasi dobrze.
Największy jednak problem...
W starej piaście są szpilki fi 14mm a w nowej 12mm...
Jak założę tarczę na nową piastę to jest 2mm luzu w otworach więc jest to niedopuszczalne bo szpilki mogły by zostać ścięte przy hamowaniu.
Poza tym, nie mam nakrętek na szpilki 12mm...

Tak więc poskładałem wszystko na starych częściach i muszę teraz rozwiercić nowe piasty do średnicy 14mm... Bo kupowanie nowych tarcz (stare nie mają śladu zużycia), nowych nakrętek i jazda na cieńszych 12mm szpilkach jakoś mi się nadmiernie nie widzi :blee: ...

przy okazji - z przodu też mam szpile 14mm...
ciekawe jakie tam są patenty :rotfl2: ...

Alias
Forumowicz

przez Alias » 2006-06-01, 15:47

to jak to jest, mozna wymienic samo lozysko, czy cala piaste trzeba wymieniac?? wszyscy piszecie lozysko, a na obrazku jest piasta...
Kiedy Ty się obijasz, ktoś inny trenuje żeby Ci skopać dupe!!!

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-06-01, 17:08

wymienna jest cala piasta z lozyskiem w srodku ... czytaj uwaznie

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-06-01, 17:08

stary moj post wszystko wyjasnia. czytaj dobrze po 2 razy a odpowiedz ci sie nasunie.

sebastian co ty piszesz. szpilki wybijasz mlotkiem a jak zakupisz dluzsze to je zamontujesz w nowym lozysku. po co robisz robote ktorej nie trzeba robic. nie rob kowalstwa zrob jak fabryka.
---------------