Witam.
Czy zakladajac u siebie alumy wymienialiscie szpilki na dluzsze czy zostaly seryjne?
Mam jakies dziwne felgi i tak na przymiarke je wsadzilem ale okazuje sie ze wystaje tylko moze 1cm szpilki - 5 gwintow.
Z tego co wiem to zeby bylo bezpiecznie to powinno sie nakrecic conajmniej 8 czy 10.
Czy jak zmienie nakretki na odpowiednie do alusow to bedzie ok? czy moze felga jest poprostu za gruba.
Cokolwiek oznacza to ET (moze ktos wyjasni o co chodzi w tym oznaczeniu) to niema go napisanego na feldze.
Wartość odsadzenia felgi (ET), która oznacza odległość mierzoną pomiędzy osią obręczy a płaszczyzną przylegania jej do piasty. Im mniejsza wartość ET, tym bardziej felga jest odsadzona, czyli tym większy jest rozstaw kół. Jeżeli odsadzenie byłoby za małe, koła podczas skrętu mogłyby kolidować z zawieszeniem lub ocierać się o nadkola. Zaletą większego rozstawu kół jest większa stabilność samochodu, wadą - nadmierne obciążenie piast. Warto pamiętać, iż polskie prawo zabraniw aby koła wystawały poza obrys samochodu.
tomek napisał(a):Warto pamiętać, iż polskie prawo zabrania aby koła wystawały poza obrys samochodu.
Polskie prawo zabrania aby felgi wystawaly poza obrys samochodu ale trzeba dodac ze lusterka sa jego obrysem tazke mozesz sobie wystawic felge na szerokosc lusterek i nikt nic ci nie moze zrobic..tazkie male OT
wystaw sobei kolo poza obrys i stracisz dowod. kolo wywala kamienie itp i nie ma prawa wystawac poza nadkole. snyka nie gadaj glupot.
wszystko zalezy od konstrukcji i wytrzymalosci felgi jaka ma grubosc w piascie.
1cm to jest ok 6,5 obrotu optimum jest 9
moje fele mam zalozone na szpilkach seryjnych i zakrecaja sie na nie nakretki stozkowe na ok 9 gwintow.
wczesniej jak mialem inne fele borbet to zakrecaly sie ok 6 gwintow.
wtedy kupilem sruby stozkowe z kolniezem dodatkowym na 2 mm, trzebabylo minimalnie poszerzyc srednice otworow na szpilki i bylo juz bezpiecznie.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
Dobra , chce kupic te szpilki tyko ze niewiem jakie.
Jaka jest dlugosc,srednica, skok gwintu itp. szpilki seryje? Moze jakies inne informacje sa potrzebne do dobrania odpowiednich szpilek.
u mnie są rozwiercone piasty na szpilki 14mm (seryjnie są 12mm) i są dłuższe o jakiś centymetr od orginałów. Pięknie pasuje, a felga wchodzi na szpilki praktycznie bez luzu + dociśnięcie śrubami. Bez porównania lepsze trzymanie jak na 12mm. Szpilki są produkcji niemieckiej.
tylko szpilki szpilka nierowne, pamiatam jak remii przymierzal jakies 3 lata temu w zime moje borbety 17 i sie obrocila jego jedna szpilka i zerwala wieloklin...... 3h rozwiercalismy przy -15 w nocy, na dworze