termostat-czy już czas...
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

vit

termostat-czy już czas...

przez vit » 2006-04-15, 08:41

Vitam mam pytanie własnie o termostat.chodzi mi oto kiedy dokładnie powinien on sie załaczać tzn przy jakiej temperaturze i co oprócz temp pokaże mi że jest jeszcze dobry .dodam że silnik ni osiaga temp powyzej normy ale jakoś mi sie wydaje że trochę póżno załacza sie wentylator

robert 79
Forumowicz

przez robert 79 » 2006-04-15, 09:18

Jak masz dobrt termostat to temp. na wskażniku nie powinna przekraczać połowy skali. Aby załączył sie wentylator podczas jazdy to crx-a trzeba niesamowicie pałować ( duża chłodnica ) , na postoju też załączy sie dużo pużniej niż w innych zachodnich autach - przynajmniej u mnie. Jak ci nie dogrzewa, to albo termostat, albo zapowietrzony.

vit

przez vit » 2006-04-15, 12:35

dzieki wlasnie tak to umnie sie objawia apytanie z tąd bo ost wymieniałem chłodnice i takie poczyniłem obserwacje

Boro
Forumowicz

Samochód: Accord CL7

przez Boro » 2006-04-15, 13:33

Sprawdz termostat wyjmij go.Na termostacie pisze od jakiej temperatury powinien sie otworzyc, nalej wody do garnka daj na palnik wrzuc termostat odpowiedni do tego termometr ktory jest do 120 stopni i oczekuj na odpowiednia temperature

Pozdro
Jest Accord CL7
Był EJ9 D16z6 Turbo
Był Del Sol :D
Było ED9 z5/B16A1 :)

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-04-15, 17:08

Powiem tak: :rotfl:
Termostat w ASO orginalny i taki pewnie masz zamontowany otwiera sie przy 78 stopniach i mozliwe ze twoj się tak otwiera.
Ale u mnie np. termostat był OK. tylko taki mały szkopół, że uszczelka na nim była zwalona i przepuszczal na 2 obiegi, wszystko grało itp. nie grzał się tylko wolno się rozgrzewał i na trasie spadała mi temp. bo w sumie na 2 biegach woda leciała, musisz wyjąć i zobaczyć w jakim jest stanie.
Mówie z góry, że miejsca tamn nie ma za dużo - ja wywaliłem aparat zapłonowy by mieć lepsze dojście.
Swoją drogą przygotuj się na szok, bo kamienia będzie sporo na uszczelce i termostacie.
Powodzenia
Life is 2 short to drive 2 slow.