TYLNE ZAWIESZENIE- relacja zdjeciowa
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

atom1
Moderator

TYLNE ZAWIESZENIE- relacja zdjeciowa

przez atom1 » 2006-04-11, 18:18

no wiec jako ze niektorzy narzekali na slabe zdjecie czesci o ktora mi chodzi i mam ja do wymiany tak teraz zrobilem kompletne zdjecia calego zawieszenia, zostaly ponumerowane .. i teraz tak do wymiany mam czesc numer 1 ostatnia fotka-czy to jest ten cukierek?)
W sklepie moge ja kupic firmy GMB za 35 zl czyli cena super..ale piszecie ze to wytrzyma 3 miechy(mam jakies utwardzone zawieszenie jak ktos sie zna to moze rozpozna i napisze mi co to jest za firma i czy to dobre chociaz po kolorze amora raczej nic sie nie wywnioskuje:))

no i ja sie was teraz pytam gdzie kupic czesc numer 1!:
a) odwiedzic serwis hondy (jezeli ktos tam kupowal prosilbym o podanie ceny za sztuke)
b) szukac tej czesci poliuretanowej (kto moze mi cos takiego zalatwic i w jakiej cenie)
c) kupic za 35 zl i cieszyc sie dopoki sie nie rozpadnie
ten moj to juz mozna podciagnac pod "tragedia"

reszcie gumek tez przydalaby sie regeneracja w postaci ich wymiany.. i teraz tez na jakie: serwisowe czy policostam ;)?
i czy w sklad zestawu beda wchodzic wszystkie te gumki..

prosilbym o opis zdjec tkai zeby podawac numerek czesci :)
narazie tyle pytan w razie co dopisze..
przepraszam tez za odwrotna kolejnosc zdjec...
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-04-12, 11:30

wow, ATOMik konkretnie bierze sprawy w swoje ręce... juz masz dwujeczke ?? szacuneczek !
No ale ta zawiecha tylna to faktycznie zużyta na max...

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-04-12, 11:35

JA wszystkie gumy wymieniałem. Kupiłem je W Kapitanie.
Śmigam tak rok i narazie wszystko jest OK. W serwisie zapłacisz majątek

ps. Mógłbyś sobie umyć to zawieszonko, bo nic nie widać przez ten brud ;)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-04-12, 11:43

atom1 napisał(a):teraz tez na jakie: serwisowe czy policostam

te drugie (a nazwa faktycznie przejebana ;) )bedziesz miam problem z glowy na zawsze. koszt niestety wyzszy bo ok 800 zl wychodzi (o ile dobrze pamietam)

Vandall
Forumowicz

przez Vandall » 2006-04-12, 11:55

Cukierek to u Ciebie nr 7 inaczej mówiąc duża tuleja wachacza wleczonego, niepolecam kupować zadnych gum poza serwisem bądz poliuretanów ( w zestawie tych drugich zazwyczaj brak cukierków- pozostaje tylko serwis 110-130pln za sztukę, zamiennik JC około 50-60pln)
Zamienniki zazwyczaj starczają na niewiele, zestaw poliuretanów to koszt około 650-800pln w zaleznoci gdzie kupisz, zestaw wszystkich gum w servisie koło 700pln, zestaw np. JC 350pln na 3 miechy (zdarzają sie cuda), koszt wymiany wszytskich zalezy od układów z mechanikiem ale do małych nienależy (zwłąszcza cukierki około 100pln za stronę - nie po znajomości- koniecznośc urzycia prasy- choć niektórzy twierdzą ze mlotek tez sie nada).

teraz plusi i minusy zestawaów:

POLIURETANY- dożywotnia gwarancja, zawias bardzo sztywny, predzej rozwali sie cała reszta niz tuleja- aczkolwiek widziałem juz i rozwalone poliureany (rozgniecione)- może trzeszczeć i piszczeć.

Tuleje z SERVISU - konfort, gwarancja - cisza spokuj na nasze drogi idealne rozwiązanie

ZAMIENNIKI - polecam jedynie do działan dorażnych- pamietajmy ze oszczedny płaci dwa razy.

Niestety zawieszenie to najdroższa robota w samochodzie - o tuningu niewspominająć.
Pozdraviam, Vandall.Galeria:REX Ultrasonic

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-12, 12:49

maly cukierek to jest na zdjeciu nr 2 a duzy na zdj nr 7

obie czesci lepiej kupic w serwisie.

starcza ci na nastepne 10 lat

element numer 1 to jest po prostu tuleja tylnego gornego wachacza
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

mahos
Forumowicz

przez mahos » 2006-04-12, 13:13

ale najmniejszego cukierka nie ma na foto...on jest gleboko...najwyzej jak tylko moze byc przy tylnim zawiasie...chyba go fotografowales w innym poscie albo ja zle popatrzylem i byl to boczny cukierek...

p.s.gumy to wymieniaj jak najszybciej nie zle musi Ci auto po koleinach tanczyc...
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-04-12, 16:15

Sebastian_O napisał(a):wow, ATOMik konkretnie bierze sprawy w swoje ręce... juz masz dwujeczke ?? szacuneczek !

przeciez napisalem kiedys tam :D ze bede mial szybko i w koncu sie doczekalem :D

o mechanika sie nie martwie poniewaz ojczulek ma warsztat prase i wszystko zrobi sie za fri :)-tutaj odpadnie mi sporo kaski

dziekuje slicznie za konkretne rady i opis poszczegolnych zdjec:)i licze na dalsze podpowiedzi, jestescie niezastapieni ;) wiec cukierek to nie to co myslalem :)

teraz zapytam jeszcze czy tuleja numer 1 i 2 podpisane na zdjeciach wchodza wsklad tego zestawu energy (poliuretanowych)- jak to Merfi napisal "element numer 1 to jest po prostu tuleja tylnego gornego wachacza"

niestety w mojej miescinie nie ma serwisu hondy.. ;( i jak sie okaze ze 1 i 2 nie wchodzi w sklad tego zestawu to bede musial sie jakos za tym zakrecic, myslalem zeby poki co wymienic sworznie z przodu gora i dol i wlasnie czesci numer 1 i 2 (czyli razem 3 sworznie z przodu jeden juz zmieniony na GMB i 4 tulejki z tylu- jak liczylem to jest okolo 300 zl biorac z tej firmy GMB) a reszte gum kupic z poliuretanu za jakis czas... (nie mam kasy bo studiuje)

fakt ze autem nie da sie jechac powyzej 140 i skacze jak zaba :(
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-04-12, 16:31

elementy poliryteanowe mogę załatwić mam znajomego co się tym zajmuję :D
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

Vandall
Forumowicz

przez Vandall » 2006-04-12, 16:46

Ceny w Gdańsku poliuretanów wynoszą odpowiednio:
Civic & CRX 1984-87 300zł
Civic & CRX 1988-91 587zł
Civic & CRX 1992-95 502zł
Civic & CRX 1996-00 525zł
plus koszty przesyłki około 150-170pln

w skład wchodzą :
front control arm bushings, front strut rod bushings, front shock bushings, front coil spring isolators, front end links, ball joint boots and tie rod end boots

[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 3:47 pm ]
Zestaw wygląda pi razy oko tak- w zaleznosci oczywiscie od firmy:
Pozdraviam, Vandall.Galeria:REX Ultrasonic

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-04-12, 16:53

pytanie numer jeden i najwazniejsze to czy sa te gumy ze zdjecia w tym zestawie ENERGY SUSPENSION.. bo jak tak to zbieram od razu na ten caly komplet :)

i jak to jest z ta dozywotna gwarancja to jest na pismie jakos czy tylko tak sie utarlo :)?

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-04-12, 17:03

Ktoś jakis juz czas temu reklamował się że w Warszawie na wzór danej tulei jest w stanie zrobić poliuretanowy zamiennik o różnych twardościach. Głównie pisze tu w sprawie dużych cukierków bo małe są chyba w zestawie. Jeżeli dobrze pamiętam to gość nazywał sie Amadeus (czy jakos tak).
Niestety na innym forum nie polecali stosowania cukierków produkowanych przez Energy Suspension podobno są za twarde. Więc moze wyprodukowanie miękkiego zamiennika tez z poli było by dobrym rozwiązaniem?
Zamówiłem zestaw poliuretanów i wstawienie dużych tulei przy całej wymianie bedzie dobrym rozwiazaniem, jak wszystko to wszystko.

ZNALAZŁEM WYPOWIEDŹ merfi'ego:
merfi vtec napisał(a):Ci ktorzy maja problem z rozmiarami tuleji polecam udac sie do uzytkownika toster lub japantoys, toster wytwarza poliuretany o roznej twardosci w warszawie i moze zrobic kazdy wymiar.
osobiscie kupilem od niego tuleje dolne tylne (6szt) za 300 zl zolte i powiem ze jesli masz wyprasowane tuleje to montujesz wlasnymi rekami z pomoca mlotka i to wszystko.
auto zrobilo sie z tylu sztywniejsze i cichsze.
wystarczy podac mu rozmiar tuleji , chyba ze wie o co chodzi do vteca, czekasz tydzien i tuleje masz w domu.
dodam tylko ze tuleje poliuretanowe sa niezniszczalne wiec prdzej wam fura przegnije :)
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-04-12, 18:52

widzisz ziom mowilem Ci zeby brac energy :)
tez sie do tego rpzymierzam wiec jak gadalismy cos wymodzimy :)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2006-04-12, 19:59

sory czy ja wiem czy ENERGY .wczoraj mialem przyjemnosc jechac z POLLem z crx lbn division na seryjnym zawieszeniu twardo jak u mnie na pelnym H&Rze a jak masz sprezyny sportowe to k.. to musi byc twarde .ciekawe ile buda wytrzyma.sam chcialem Energy S ale jak sie przejechalem to wole dac sobei spokoj bo samochod mi sie rozlezie .
Ostatnio edytowano 2006-04-14, 00:42 przez Mambus, łącznie edytowano 1 raz

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-04-17, 21:31

podepnę się pod ten temat bo jest powiązany z moim problemem

otóż skrzywione mam lewe tylnie koło,tzn jest odchylone od pionu w taki sposób że dół jest bliżej samochodu niż góra
stąd pytanie,który wahacz odpowiada za to,są tu ładne rysuneczki to łatwiej taki debil jak ja zrozumie,bo podejżewam,że odkręcając koło nic szczególnego nie zauważę

Następna strona