Mam do was dwa pytanie prosze o rade
W chwili obecnej mam u siebie oponki 185/60 14, a wiec seryjny rozmiar. Kupiłem od kumpla bardzo ładne dwie oponki 195/60 14, te są szersze i wyższe przez co predkość na każdym biegu będzie większa, tak jak by minimalnie wydłużyła sie skrzynia biegów. Na którą oś proponujecie założyć te oponki ? Co sie zmieni w aucie zakładając je na tył lub na przód ? Dodam jeszcze, że autem jezdze w KJSach(zaczynam) i często zdaża mi sie, że tył traci przyczepność i ide bokiem, tył crxa jest bardzo lekki. Zakładając minimalnie większe koła na przód auto minimalnie się podniesie z przodu, jak przód sie podniesie to tył auta zostanie bardziej dociążony, czy dobrze myśle ? Z drugiej jednak strony z przodu będą szersze opony które będą sie lepiej klejic drogi niż tył, wiec w pierwszej kolejności pewnie ucieknie mi tył. Jak to jest ktoś może mi to wyjaśnic ?
Druga sprawa to taka, ze chciałbym skrucic skrzynie biegów w ED9, bo biegi są za długie, a moc auta wysoko !! Jednak skrucenie skrzyni biegów to nie taka prosta sprawa, to może założyc mniejsze kółka ? Na przykład 13tki 185/60 różnica w średnicy koła -25.4 mm, albo 185/55 różnica w srednicy koła -43.9 mm. Prędkość maksymalna na każdym biegu zmniejszy sie i auto powinno lepiej przyspieszać. Co myślicie o takim rozwiązaniu ? Czy nie będzie problemu z załozeniem felg 13 cali ?
kazdy wie o co biega
??